Okousané květy



host - 71.199 (?) 
12.9.2017 13:40, zobrazeno: 1928x

Nejsem až takový odborník, ale chci Vám popsat, co jsem uviděl na jaře při kvetení vinné révy.  Dvouletá sazenice Vanessa nasadila na dva hrozínky. Ostatní v dubnových mrazící zmrzly. Když hrozínek začal kvést, přišel jsem k sazenici a co nevidím. Zpvu jsem myslel, že včelka opyluje kvety, ale když jsem se lépe podíval, tak to nebyla včelka, ale nějaký druh vosičky asi polovičního vzrůstu než normální. Proužkovaný zadeček byl víc tmavý než žlutý. Když jsem se lépe podíval, padal jeden kvítek za druhým na zem. Zkusil jsem ji odehnat, ale ráno byl celý květ okousaný. Toto jem konzultoval i s Bred-ikem, ale také nic takového neviděl. Setkal se někdo s něčím takovým? O jakou potvůrku se jedná a dá se s ní bojovat?

Adresa příspěvku
Připojit reakci   
stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
   
host - 19.131 (?), 13.9.2017 11:55

Možná to nebyla vosa, ale brouk z čeledi tesaříkovitých, kteří svým zbarvením vosu napodobují. Pokud to některá z našich druhů vos byla, tak určitě ji přilákal nektrar, zelené květy je nazajímají.

Na kvetoucí révě se jinak může objevit spousta hmyzu, které přiláká nektar.

Požerky květních lat většinou mají na svědomí housenky obalečů.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
host - 71.199 (?), 13.9.2017 17:02

Zda to byla vosa nebo létající brouk to nevím.Tvarem to připomínalo malou vosu. Určitě to nebyla housenka. Ty jsem ještě létat neviděl. Jak jsem psal. Nalétávalo to k jednotlivým kvítkům hroznu a postupně jeden kvítek za druhým ukousávalo. Zkusil jsem tu potvůrku odehnat, ale za chvilku byla zpět. Ráno byl hrozínek bez květu. 

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
zahrada.cz
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika