Odrůda révy Solaris



Stránky: 1,  2,  3,  4,  5  >   
f.rozkosny - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (120) - 184.28 (?) 
3.2.2010 13:53, zobrazeno: 114723x

V polovině ledna jsem dostal, spolu s mojimi kolegy, od známého z vinařské oblasti pár řízků (X x vždy po 2 kusech)  vinné révy Solaris, které prozatím skladuji v lednici. Něco nám k tomu řekl, ale ze zvědavosti potřebuji sehnat o této odrůdě co nejvíce informací. Jsem ze střední Moravy, nadm. výška cca 205 m, expozice pozemku - jihovýchodní svah, půda jílovitá s vyšší hladinou spodní vody. Na jaře dost často přízemní mrazíky V r. 2007 mě např. po polovině května omrzly brambory, meruňka a ořešák do výše asi 2 m. O odrůdě Solaris zatím vím, že je to poloraná moštová odrůda s vysokou cukernatostí z německého šlechtění, vhodná i jako stolní odrůda, rezistentní na 3 hlavní choroby (Oidium, Peronospora a Botritida). Celkem mrazuvzdorná, vhodná i do vyšších poloh, ale náchylnější právě na ty pozdní jarní mrazíky. Na Googlu jsem ještě našel něco o původu, o chuti, ale dále skoro již nic. Z důvodu té náchylnosti na ty pozdní mrazy, vysázím tyto sazenice asi ke stěně budovy, exponované k jihu.

Pokud máte někdo podrobnější informace o této odrůdě nebo již nějaké zkušenosti s pěstováním, tak vás prosím o podělení se o své zkuženosti s touto odrůdou. Předem díky.   FR

Adresa příspěvku
Připojit reakci   
stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
   
bred_ik - Zlatý Zahrádkář .Zlatý Zahrádkář. (899) - 178.82 (?), 3.2.2010 16:38

Solaris mám teprve dva roky, loni na něm byla první úroda. Termíny rašení a kvetení byly opravdu velmi rané, ale to bylo asi jediné, co bych této odrůdě vytkl. Cukernatost dosáhla v půlce září 26-28%. Ze zkušeností jiných vinařů, kteří si tuto odrůd vysadili ve větším loni na jaře jsem slyšel, že její odolnost k houbovým chorobám je velmi vysoká, mnozí ji nestříkali ani jednou a přesto byla zdravá. Ani u mne nebyla napadena žádnou chorobou.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
f.rozkosny - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (120) - 51.120 (?), 3.2.2010 21:22

Díky za reakci a za podělení se o Vaše zkušenost. Vím, že je to u nás novější a méně rozšířená odrůda révy, takže nemohu očekávat záplavu informací. Já jsem ještě během dnešního dne na Googlu zjistil tyto další informace o Solarisu, o které se s vámi podělím. Vyšlechtěn r. 1975 a právně chráněn od r. 2001. Velmi raná moštová, silný růst, velké listy, proto se nedoporučují zahuštěné výsadby. Doba zrání raná, vysoká cukernatost (okolo 28°NM), přičemž kyselost klesá pomalu, což příznivě působí na kvalitu vína. Hrozen střední, řídký, bobule střední, kulatá. Napadají ho vosy a ptáci. Odolný mrazu, raší však dříve než evropské odrůdy a proto by mohl být poškozován jarními mrazíky. Je citlivý na nedostatek manganu v půdě. Může být použit, jako velmi raný a sladký stolní hrozen. Solaris je doporučován pro pěstování ve velmi chladných oblastech. Úrodnost údajně o 20 % nižší než Müller-Thurgau, ale úrodnější než populární Schardonay. Solaris má dávat vína plná, vysoké kvality, často se zbytkovým cukrem. V chuti prý bývají tóny připomínající ananas a lískový oříšek. Je prý vhodný do směsí s méně cukernatými mošty.

O zvláštnostech agrotechniky u této odrůdy a jak pěstovat v ŘVT (u nás cca 205 m nad mořem), v jílovité půdě, expozice svahu východo-východojih jsem však nic nezjistil. Máte-li někdo nějaké zkušenosti s pěstováním a jste ochotni se o ně podělit, budu rád. FR

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
         
host - 187.186 (?), 3.2.2010 21:55

K tomu co jste napsali dodávám.  Problém není s manganem, ale hořčíkem. Takže dodávat listová hnojiva, KAMEX,  síran hořečnatý atd.  Pozdní jarní mrazy mě nikdy neděsily. Horší je krutá zima, když vymrznou všechna plodná očka a podočka. Jarní mrazy spálí hlavní očka, ale v podočka do týdne vyrazí a přinesou dobrou úrodu.   A Solarisce vůbec nevadí zkrácení vegetačního období, prostě jen nebude výběr, ale jen pozdní sběr. Pokud se jarního mrazu tak moc bojíte, nechávejete vztyčené 2 záložní tažně. Na nich přednostně vyraší horní očka a spodní raší s velkým spožděním, takže je Pankrác a spol tolik neohrozí.. Pokud přijdou jarní mrazy, tak ohnuté tažně vyhodťte a použijte tyto zálohy.

Co se týká kvality vína souhlasím se scelováním, nejlépe s nějakým kabinetem Ryzlinku rýnského.  Aroma nemohu objektivně posoudit, protože mě vždycky Solaris přezraje a cukr a alkohol přebíjejí odrůdový charakter. Mám závazek, že letos provedu sklizeň  trochu dříve a zkusím konečně vyrobit normální suché víno. Srovnání úrody s Německem neberte vážně, protože u nás se více projevuje kontinentální klima a MT daleko více poškozován mrazy.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
            
f.rozkosny - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (120) - 51.120 (?), 3.2.2010 22:48

Díky za reakci a tím i za pár dobrých rad. Nejsem vinař, jsem polař a v poslední době i trochu zahrádkář. Těmto aktivitám se trochu věnuji až po zaměstnání a mám to jako jeden z mála koníčků. A člověk se má pořád co učit. Takže se těším na další informace o odrůdě vinné révy SOLARIS, které možná využijí i další návštěvníci diskuze.

A s tím hořčíkem máte pravdu. Já jsem ty výše uvedené údaje o Solarisu čerpal a vypsal z Googlu. Asi si nějaký autor příspěvku zaměnil mangan (Mn) s hořčíkem (Mg).

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
               
bred_ik - Zlatý Zahrádkář .Zlatý Zahrádkář. (899) - 228.74 (?), 4.2.2010 12:40

Ještě drobná oprava, Solaris je právně chráněn a registrován pouze v Německu, v ČR není zatím podána žádost o registraci této odrůdy na rozdíl od Cabernetu Cortis, který je v registračním řízení ÚKZÚZ a na rozdíl od Blattnerových odrůd (Cabernet Jura, Pinotin), které mají evropskou právní ochranu.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
               
vin_jc - Bronzový Zahrádkář .Bronzový Zahrádkář. (81) - 89.172 (?), 1.9.2012 13:48

Ne ne, autor příspěvku nezaměnil mangan (Mn) za hořčík (Mg), to že deficit hořčíku je u většiny odrůd svádí k tomu, že to je jen a pouze hořčík, co révě schází. Například i u nás ceněná moštová odrůda Dornfelder,  která byla vyšlechtěna roku 1955 v Německu, ve Státním učebním a výzkumném ústavu vinařském ve Weinsbergu (šlechtitel August Herold) je v Německu pěstována na 8.185 hektarech je (jak se v odborné literatuře uvádí) náročná na vyváženou výživu s důrazem na dostatek hořčíku a manganu a jejich poměr by měl být 2:1!!! To znamená výrazně vyšší požadavek právě na Mn tj. mangan, než většina odrůd! Nevím, jak mají obě původem německé odrůdy Dornfelder a Solaris geneticky blízko, třeba mě někdo doplní. Mě by ale hlavně zajímalo, jak resp. čím doplnit oba makroprvky v tomto poměru? 

Deficit manganu (Mn)
Deficit manganu (Mn)
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                  
vjk - Zlatý Zahrádkář .Zlatý Zahrádkář. (539) - 215.11 (?), 1.9.2012 22:57

Nesmíte slepě věřit všemu, co se na wikipedii píše.  Poměr Mg: Mn 2:1 je vysoce toxický. Samozřejmě že se jedná o poměr draslíku a hořčíku. VJK

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
            
host - 206.184 (?), 4.3.2012 19:33

Měla by stačit zálivka Glauberovou hořkou solí Mg SO4 je to vyzkoušeno.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
host - 206.184 (?), 14.7.2012 11:11

Dobrý den, mohl byste mě poskytnout jak budete Solaris stříhat v předjaří řízky? Přijel bych kdekoliv.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
Pokračování této diskuze (další příspěvky)  |  1,  2,  3,  4,  5  >   
zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Propojení dvou topení17.3.2024
Propojení dvou topení16.3.2024
Zapalování Husqvarna 40 nehází jiskru13.3.2024
Propojení dvou topení11.3.2024
Propojení dvou topení11.3.2024
Propojení dvou topení11.3.2024
Další příspěvky > 
Informace o serveru | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika