Při poskytování těchto stránek nám pomáhají soubory cookie. Používáním stránek s tím vyjadřujete souhlas.
Další informace.
 Zahradní grily Weber - plynové, elektrické a lávové grily 

Réva vinná > Odrody odolne praskaniu s dlhou vydrzou na koreni

Odrody odolne praskaniu s dlhou vydrzou na koreni


Mevík (115) - xxx.xxx.101.14 (?)
3.11.2019 20:20

První listopadový víkend se vydařil, zejména neděle moc nepřipomínala vrcholný podzim. Listí z vinohradu již téměř opadalo a objevily se některé zapomenuté střepce a střapečky. Většina takto objevených bobulí má dužninu v pokročilém stádiu degradace (přirovnal bych to k moučnatění jablek). Našly se ale odrůdy (kromě určených ke skladování), jejichž bobule byly stále v dobrém stavu, šťavnaté a chruplavé.

Nejprve na snímku několik bobulí odrůdy Faeton, ale tam se zřejmě jedná o zálistkovou úrodu. Na dalším snímku už regulérní hrozny odrůdy NiZina. Kyselinky se již zcela odbouraly a chuť je výborná. U nás málo známá odrůda zrající těsně po Talismanu si podle mého názoru zaslouží pozornost, samozřejmě jen v teplých polohách. Chuť je (zejména díky kyselinám) neobvyklá a platí, že čím déle vydrží na keři, tím je lepší. Četl jsem, že snese i krátkodobé skladování, příští rok to zkusím (pokud bude úroda).

Obrázky:
Faeton
Faeton
NiZina
NiZina
Ukázat polohu příspěvku v diskuzi >
Připojit reakci

recepty na vaření, uzení, zavařování, vína, destiláty
   << Předchozí příspěvky | 1, 2, 3, 4   
   

Odrody odolne praskaniu s dlhou vydrzou na koreni


roni (249) - xxx.xxx.253.99 (?), 19.10.2019 14:48
Předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Blizi sa koniec oktobra a hrozno sa nam mina. Zostava nam uz len na par dni. Alexa, Moldova, trocha Svetlana. Tak to bolo aj minuly rok...

na konci sezony nam hrozno najviac chyba.

Ja citim nedostatok sort zrejucich v septembri a s vydrzou az do decembra.


Moldova je casto spominana ako takato sorta. Ta vsak dozrieva skutocne neskoro a casto nenaberie dost cukru - redukovat pocet strapcov azda pomoze. Chut nebola nic moc.
V mojich ociach je daleko lepsia Alexa, dozrieva skor ako Moldova, je vhodna aj do vyssich poloh, vynikajuca velkost i kvalita bobul / strapcov, nabera dostatok cukru a ma vynikajucu odolnost proti praskaniu, hnilobe a vydrz na koreni a zrejme aj pri skladovani - vydrzali sme ju nezjest max do konca novembra... ona by asi vydrzala vyrazne dlhsie.
Teda Moldovu nepotrebujem Alexa ju plne nahradi, lebo ju predci vo vsetkych smeroch.
- Smugljanka je udajne cca ako Moldova.
- Udajne aj Jalovenskij ustojcivyj vydrzi dlho skladovat, ale je to asi podobne ako Moldova, je velmi neskory a chutovo nic moc.
- Su viacere neskorsie sorty (udavane casto ako stredne skore), ale bud praskaju, alebo nemaju to velmi velmi dolezitu vydrz a odolnost. (Napr. Vostorg Novy Cerveny,..). Faraon je neskorsi ale asi tiez nebude mat potrebnu vydrz.
- neskorsi Moskovskij Cernyj sa mi nepaci, slabsia odolnost perenospore, kvalita bobul, velkost a chut nic moc... vydrz asi tiez nie dobra.

Cital som na forach o odrodach:
- Chottabyc
- Skazka
ktore, by mohli mat dobru vydrz a skladovanie.

Na zaver by som povedal:
Boze vdaka za Alexu, ale bola by dobra aj dalsia porovnatelne kvalitna odroda.
Poradte o vasich vlastnych skusenostiach, ale aj tipy na odrody z inych for.

Připojit reakci   
      

Odrody odolne praskaniu s dlhou vydrzou na koreni


roni (249) - xxx.xxx.253.99 (?), 19.10.2019 14:59
Předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Vidim taky paradox:
Ludia sa casto nahanaju za ultra skorymi odrodami.
Ja mam najskorsie Garold, SuperExtra, Galachad - v zasade medzi nimi vyrazny rozdiel v termine dozrievania nevydim, skor tam hra rolu ich konkretna poloha, zatazanie a pod.
Mam pocit, ze ani tie ine ultra skore odrody v zasade nebudu vyrazne skorsie, bude to ozaj len o niekolko malo dni.
A to je pritom obdobie prazdnin. Mozno prave, ked ultra skora odroda dozreje budem na dovolenke... tak si ju ani neuzijem.
V tomto case je aj ine ovocie, v zahrade i v obchode.

Na druhej strane si myslim, ze omnoho omnoho viac nam chyba hrozno od konca oktobra do Vianoc.
V tomto case su len jablka, hrusky, zopar malin, u niekoho neskore slivky.

Připojit reakci
         

Odrody odolne praskaniu s dlhou vydrzou na koreni


Mevík (115) - xxx.xxx.101.14 (?), 20.10.2019 7:55
Předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Naprosto souhlasím s ronim. Počátkem srpna (nebo koncem července - podle sezóny) se ultraranými odrůdami skutečně dají "nahnat" nejvýše dny, přičemž kvalita těchto hroznů (někdy předčasně sklizených) může být diskutabilní. Na druhou stranu běžně pěstované odrůdy mají u nás zralost do konce září, tedy vydrží na keři (nebo sklizené) tak do konce října, počátku listopadu. A na vlastní hrozny je třeba čekat zase tři čtvrtě roku.

Proto zkouším odrůdy, které se dají skladovat nejméně do konce roku, podle východních údajů až do MDŽ. To už jsou proti běžně pěstovaným odrůdám měsíce navíc. Vloni jsem takto na vánočním stole měl odrůdu Chottabyč (snímek byl v tématu Réva 2018), letos zkusím skladovat Slavu Ukrajině (Bačinskij). Marišu, Tip Niziny a Skazku. Hrozny těchto odrůd zatím visí ve vinohradu a jsou ve výborné kondici.

Další potenciálně skladovatelné odrůdy již rostou v mém vinohradu a čekají na další sezónu(y). Jednou z takových odrůd je Anita (na snímku). Vloni zaplodila poprvé a bylo z toho několik růžových bobulí s muškátovou chutí a s pevnou dužninou, což je předpoklad skladovatelnosti. Bohužel jsem ji letos přetížil, což spolu s květnovými mrazy (a tedy výhony ze zásobních oček) způsobilo, že zřejmě letos pořádně nevyzraje. Jakási slladkost tam již je, ale růžová barva a muškát chybí. Přitom hmyzem odrůda napadána není, což je rovněž pozitivní. Prostě pro příští rok je nutno vzít v úvahu, že středně zrající odrůdy nezvládnou takovou násadu jako ranější, a nezapomenout na normování úrody.

Chybami se člověk učí a je lepší, když to jsou chyby druhých.

Obrázky:

Připojit reakci
            

Odrody odolne praskaniu s dlhou vydrzou na koreni


roni (249) - xxx.xxx.253.99 (?), 20.10.2019 21:20
Předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Dakujem za tipy. Super, ze vas tiez zaujimaju taketo 'novorocne' odrody.
Potencialne to bude asi zaujimat mnohych dalsich ludi, ked sa dozvedia, ze aj taketo odrody existuju... hlavne tych co maju viac miesta v zahrade.

Kaluginova bezsemenna Skazka vyzera vynimocna odroda.
Takisto Anita vyzera zaujimavo, v mojich podmienkach stale radsej volim bledsie odrody i ked tmave sa mi pacia viac.

Připojit reakci
               

Odrody odolne praskaniu s dlhou vydrzou na koreni


Mevík (115) - xxx.xxx.101.14 (?), 3.11.2019 20:20
Předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

První listopadový víkend se vydařil, zejména neděle moc nepřipomínala vrcholný podzim. Listí z vinohradu již téměř opadalo a objevily se některé zapomenuté střepce a střapečky. Většina takto objevených bobulí má dužninu v pokročilém stádiu degradace (přirovnal bych to k moučnatění jablek). Našly se ale odrůdy (kromě určených ke skladování), jejichž bobule byly stále v dobrém stavu, šťavnaté a chruplavé.

Nejprve na snímku několik bobulí odrůdy Faeton, ale tam se zřejmě jedná o zálistkovou úrodu. Na dalším snímku už regulérní hrozny odrůdy NiZina. Kyselinky se již zcela odbouraly a chuť je výborná. U nás málo známá odrůda zrající těsně po Talismanu si podle mého názoru zaslouží pozornost, samozřejmě jen v teplých polohách. Chuť je (zejména díky kyselinám) neobvyklá a platí, že čím déle vydrží na keři, tím je lepší. Četl jsem, že snese i krátkodobé skladování, příští rok to zkusím (pokud bude úroda).

Obrázky:
Faeton
Faeton
NiZina
NiZina
Připojit reakci
                  

Odrody odolne praskaniu s dlhou vydrzou na koreni


Mevík (115) - xxx.xxx.101.14 (?), 5.11.2019 16:47
Předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Další zajímavou odrůdou, která vydrží na keři hodně dlouho, je Dukat (psal jsem o něm v tématu PIWI odrůdy). Na dnešním snímku je hrozen obraný v posledních říjnových dnech. Za měsíc od dozrání bobule této odrůdy prakticky vůbec nezměnily strukturu, přibyly jen cukry (nebo ubyly kyseliny). Struktura dužniny je stále pevná, jsem přesvědčen, že odrůdu lze i skladovat. Jedno z příjemných překvapení letošního roku. Po prvním roce pořádné plodnosti je na definitivní hodnocení brzy, ale pro teplé polohy vypadá zatím nadějně.

Obrázky:

Připojit reakci
                     

Odrody odolne praskaniu s dlhou vydrzou na koreni


bohous (129) - xxx.xxx.167.66 (?), 5.11.2019 17:45
Předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Zajímalo by mě, zda dokážete porovnat dobu zrání a trvanlivost odrůdy Alexa např. s Chrupkou Bílou nebo Muškátem Blue. To jsou mé nejtrvanlivější resp. nejpozdnější odrůdy a rád bych také něco ještě pozdnějšího. Souhlasím, že ultra rané odrůdy mají silnou konkurenci v dalším ovoci, zatímco na podzim je už zahrada dost pustá a chudá.

Připojit reakci
                        

Odrody odolne praskaniu s dlhou vydrzou na koreni


roni (249) - xxx.xxx.253.99 (?), 5.11.2019 21:39
Předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Prekvapuje ma, ze povazujete Muscat Blue za trvanlivu odrodu. U mna tento rok rodila len prvy krat cca 2 strapce na koren. Nemal som ich chranene pred hmyzom a boli silne poskodene hmyzom ale i praskali. MuscatBlue som pokladal skor za skoru odrodu.
Alexa je zrela od cca zaciatku/polovice septembra, visi nakoreni do prvych mrazov v prvotriednej kvalite (asi aj bez ochrany voci hmyzu, overene len na par stapcoch), da sa este skladovat,
Muscat BLue ma celkom prijemne prekvapil pevnou konzistenciou bobul, prijemnou ovocnou chutou s prichutou azda sliviek - velmi silne mi chutou i konzistenciou pripominal odrodu Ruslan, i ked bobule ma MB ovela mensie.
Ja prestepujem MuscatBlue na Alexu... teda pre mna je to jasna volba medzi nimi.

Připojit reakci
                           

Odrody odolne praskaniu s dlhou vydrzou na koreni


Mevík (115) - xxx.xxx.101.14 (?), 6.11.2019 7:09
Předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Porovnávat dobu zrání a trvanlivost Alexy s Chrupkou bílou a odrůdou Muscat bleu není (alespoň pro mne) úplně jenoduché, protože Chrupku jsem vyřadil téměř před 10 lety a Muskat bleu letos. Chrupka má sice výbornou chuť, ale ostatními vlastnostmi už v konkurenci neobstojí. Muscat bleu má také výbornou chuť, je celkem odolný k chorobám atd., ale přece jen bobule jsou menší a hlavně byl u mne zcela mimořádně napadán hmyzem. Zejména srovnání s Chrupkou je problém, protože před 10 lety bývalo poněkud jiné počasí. Aby bylo srovnání zcela korektní, muselo by probíhat (nejlépe keře vedle sebe) v období několika let.

Ale přece to zkusím. Pokud si pamatuji, tak nejranější bývala Chrupka. Brzy jsme ji zkonzumovali, tedy z tohoto důvodu na keři dlouho nevydržela. Na druhou stranu pokud nějaká bobule zůstala schována a objevila se po opadu listí, byla ve slušném stavu a sladká jako med.

Na druhém místě zrál Muscat bleu, tak týden nebo 10 dnů před Talismanem. Jeho muškát byl opravdu silný, bobule krásně voněly (možná proto tak přitahovaly hmyz), ale právě kvůli hmyzu na keři také dlouho nevydržel. V posledních horkých letech ovšem už ani ten muškát nebyl takový jako dříve, na východě tvrdí, že horka muškátové chuti neprospívají, zřejmě mají pravdu.

Jako poslední dozrává Alexa, ta až na úrovni Talismanu. Podle mne má Alexa z uvedených tří odrůd nejhorší chuť (pokud vůbec lze srovnávat odrůdy s různým obdobím zrání a odlišnými druhy chutí, i tak je to subjektivní), ale jinými parametry vítězí.. Díky pozdnější době zrání a malé všímavosti hmyzu zůstává na keři nejdéle, letos ve slušné kvalitě do druhé poloviny října. Zřejmě ji bude možno i pár týdnů skladovat.

Z výše uvedeného vyplývá, že nejdelší trvanlivost bude mit zřejmě Alexa. Vzhledem k výše uvedenému ovšem zdůrazňuji slovo "zřejmě".

Na druhé straně pokud někdo chce skutečně trvanlivou odrůdu, tak ani ta Alexa nepatří ke špičce a zcela jistě jsou v tomto směru lepší odrůdy, o mých zkušenostech s některými jsem již psal.

Připojit reakci
                           

Odrody odolne praskaniu s dlhou vydrzou na koreni


vimon (405) - xxx.xxx.184.166 (?), 6.11.2019 19:00
Předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Pokud porovnávám trvanlivost a výdrž hroznů na keři, tak u nás vedou odrůdy Bufalo a Muscat bleu z asi 40 odrůd, které pěstuji. Asi bych přidal ještě Talisman. Srovnávám asi posledních 10let. Tyto 3 odrůdy jsem sklidil minulý týden, když hrozil mráz. Uložené ve sklepu mi hrozny ještě pár týdnů vydrží. Tyto odrůdy mi nikdy nepraskaly a na hroznech se nikdy neobjevila plíseň. Pokud jde o hmyz tak je nejvíc přitahovala odrůda Bufalo, Muscat bleu si moc nevšímaly. Chrupku jsem asi přd 10 roky přerouboval na Rošfor. Jirka

Připojit reakci
Pokračování této diskuze (další příspěvky) >> | 1, 2, 3, 4   
Fórum pro chovatele - domácí miláčci, psi, drůbež, králíci, včely, krmiva, pelíšky
Chov pstruhov1.6.2020
Chov pstruhov31.5.2020
Chov pstruhov31.5.2020
Chov pstruhov31.5.2020
Chov pstruhov31.5.2020
Chov pstruhov30.5.2020
Další příspěvky > 
Úvodní stránka | Informace o serveru | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 1999 - 2020
Jak Google využívá data, když používáte weby nebo aplikace našich partnerů