Odrody odolne praskaniu s dlhou vydrzou na koreni



roni - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (255) - 253.99 (?)
20.10.2019 21:20

Dakujem za tipy. Super, ze vas tiez zaujimaju taketo 'novorocne' odrody.
Potencialne to bude asi zaujimat mnohych dalsich ludi, ked sa dozvedia, ze aj taketo odrody existuju... hlavne tych co maju viac miesta v zahrade.

Kaluginova bezsemenna Skazka vyzera vynimocna odroda.
Takisto Anita vyzera zaujimavo, v mojich podmienkach stale radsej volim bledsie odrody i ked tmave sa mi pacia viac.

Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
   Předchozí příspěvky  |  1,  2,  3,  4   
      
roni - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (255) - 253.99 (?), 19.10.2019 14:59

Vidim taky paradox:
Ludia sa casto nahanaju za ultra skorymi odrodami.
Ja mam najskorsie Garold, SuperExtra, Galachad - v zasade medzi nimi vyrazny rozdiel v termine dozrievania nevydim, skor tam hra rolu ich konkretna poloha, zatazanie a pod.
Mam pocit, ze ani tie ine ultra skore odrody v zasade nebudu vyrazne skorsie, bude to ozaj len o niekolko malo dni.
A to je pritom obdobie prazdnin. Mozno prave, ked ultra skora odroda dozreje budem na dovolenke... tak si ju ani neuzijem.
V tomto case je aj ine ovocie, v zahrade i v obchode.

Na druhej strane si myslim, ze omnoho omnoho viac nam chyba hrozno od konca oktobra do Vianoc.
V tomto case su len jablka, hrusky, zopar malin, u niekoho neskore slivky.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
         
Mevík - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (115) - 101.14 (?), 20.10.2019 7:55

Naprosto souhlasím s ronim. Počátkem srpna (nebo koncem července - podle sezóny) se ultraranými odrůdami skutečně dají "nahnat" nejvýše dny, přičemž kvalita těchto hroznů (někdy předčasně sklizených) může být diskutabilní. Na druhou stranu běžně pěstované odrůdy mají u nás zralost do konce září, tedy vydrží na keři (nebo sklizené) tak do konce října, počátku listopadu. A na vlastní hrozny je třeba čekat zase tři čtvrtě roku.

Proto zkouším odrůdy, které se dají skladovat nejméně do konce roku, podle východních údajů až do MDŽ. To už jsou proti běžně pěstovaným odrůdám měsíce navíc. Vloni jsem takto na vánočním stole měl odrůdu Chottabyč (snímek byl v tématu Réva 2018), letos zkusím skladovat Slavu Ukrajině (Bačinskij). Marišu, Tip Niziny a Skazku. Hrozny těchto odrůd zatím visí ve vinohradu a jsou ve výborné kondici.

Další potenciálně skladovatelné odrůdy již rostou v mém vinohradu a čekají na další sezónu(y). Jednou z takových odrůd je Anita (na snímku). Vloni zaplodila poprvé a bylo z toho několik růžových bobulí s muškátovou chutí a s pevnou dužninou, což je předpoklad skladovatelnosti. Bohužel jsem ji letos přetížil, což spolu s květnovými mrazy (a tedy výhony ze zásobních oček) způsobilo, že zřejmě letos pořádně nevyzraje. Jakási slladkost tam již je, ale růžová barva a muškát chybí. Přitom hmyzem odrůda napadána není, což je rovněž pozitivní. Prostě pro příští rok je nutno vzít v úvahu, že středně zrající odrůdy nezvládnou takovou násadu jako ranější, a nezapomenout na normování úrody.

Chybami se člověk učí a je lepší, když to jsou chyby druhých.


Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
            
roni - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (255) - 253.99 (?), 20.10.2019 21:20

Dakujem za tipy. Super, ze vas tiez zaujimaju taketo 'novorocne' odrody.
Potencialne to bude asi zaujimat mnohych dalsich ludi, ked sa dozvedia, ze aj taketo odrody existuju... hlavne tych co maju viac miesta v zahrade.

Kaluginova bezsemenna Skazka vyzera vynimocna odroda.
Takisto Anita vyzera zaujimavo, v mojich podmienkach stale radsej volim bledsie odrody i ked tmave sa mi pacia viac.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
               
Mevík - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (115) - 101.14 (?), 3.11.2019 20:20

První listopadový víkend se vydařil, zejména neděle moc nepřipomínala vrcholný podzim. Listí z vinohradu již téměř opadalo a objevily se některé zapomenuté střepce a střapečky. Většina takto objevených bobulí má dužninu v pokročilém stádiu degradace (přirovnal bych to k moučnatění jablek). Našly se ale odrůdy (kromě určených ke skladování), jejichž bobule byly stále v dobrém stavu, šťavnaté a chruplavé.

Nejprve na snímku několik bobulí odrůdy Faeton, ale tam se zřejmě jedná o zálistkovou úrodu. Na dalším snímku už regulérní hrozny odrůdy NiZina. Kyselinky se již zcela odbouraly a chuť je výborná. U nás málo známá odrůda zrající těsně po Talismanu si podle mého názoru zaslouží pozornost, samozřejmě jen v teplých polohách. Chuť je (zejména díky kyselinám) neobvyklá a platí, že čím déle vydrží na keři, tím je lepší. Četl jsem, že snese i krátkodobé skladování, příští rok to zkusím (pokud bude úroda).

Faeton
Faeton
NiZina
NiZina
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                  
Mevík - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (115) - 101.14 (?), 5.11.2019 16:47

Další zajímavou odrůdou, která vydrží na keři hodně dlouho, je Dukat (psal jsem o něm v tématu PIWI odrůdy). Na dnešním snímku je hrozen obraný v posledních říjnových dnech. Za měsíc od dozrání bobule této odrůdy prakticky vůbec nezměnily strukturu, přibyly jen cukry (nebo ubyly kyseliny). Struktura dužniny je stále pevná, jsem přesvědčen, že odrůdu lze i skladovat. Jedno z příjemných překvapení letošního roku. Po prvním roce pořádné plodnosti je na definitivní hodnocení brzy, ale pro teplé polohy vypadá zatím nadějně.


Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
bohous - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (144) - 167.66 (?), 5.11.2019 17:45

Zajímalo by mě, zda dokážete porovnat dobu zrání a trvanlivost odrůdy Alexa např. s Chrupkou Bílou nebo Muškátem Blue. To jsou mé nejtrvanlivější resp. nejpozdnější odrůdy a rád bych také něco ještě pozdnějšího. Souhlasím, že ultra rané odrůdy mají silnou konkurenci v dalším ovoci, zatímco na podzim je už zahrada dost pustá a chudá.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
roni - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (255) - 253.99 (?), 5.11.2019 21:39

Prekvapuje ma, ze povazujete Muscat Blue za trvanlivu odrodu. U mna tento rok rodila len prvy krat cca 2 strapce na koren. Nemal som ich chranene pred hmyzom a boli silne poskodene hmyzom ale i praskali. MuscatBlue som pokladal skor za skoru odrodu.
Alexa je zrela od cca zaciatku/polovice septembra, visi nakoreni do prvych mrazov v prvotriednej kvalite (asi aj bez ochrany voci hmyzu, overene len na par stapcoch), da sa este skladovat,
Muscat BLue ma celkom prijemne prekvapil pevnou konzistenciou bobul, prijemnou ovocnou chutou s prichutou azda sliviek - velmi silne mi chutou i konzistenciou pripominal odrodu Ruslan, i ked bobule ma MB ovela mensie.
Ja prestepujem MuscatBlue na Alexu... teda pre mna je to jasna volba medzi nimi.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
Mevík - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (115) - 101.14 (?), 6.11.2019 7:09

Porovnávat dobu zrání a trvanlivost Alexy s Chrupkou bílou a odrůdou Muscat bleu není (alespoň pro mne) úplně jenoduché, protože Chrupku jsem vyřadil téměř před 10 lety a Muskat bleu letos. Chrupka má sice výbornou chuť, ale ostatními vlastnostmi už v konkurenci neobstojí. Muscat bleu má také výbornou chuť, je celkem odolný k chorobám atd., ale přece jen bobule jsou menší a hlavně byl u mne zcela mimořádně napadán hmyzem. Zejména srovnání s Chrupkou je problém, protože před 10 lety bývalo poněkud jiné počasí. Aby bylo srovnání zcela korektní, muselo by probíhat (nejlépe keře vedle sebe) v období několika let.

Ale přece to zkusím. Pokud si pamatuji, tak nejranější bývala Chrupka. Brzy jsme ji zkonzumovali, tedy z tohoto důvodu na keři dlouho nevydržela. Na druhou stranu pokud nějaká bobule zůstala schována a objevila se po opadu listí, byla ve slušném stavu a sladká jako med.

Na druhém místě zrál Muscat bleu, tak týden nebo 10 dnů před Talismanem. Jeho muškát byl opravdu silný, bobule krásně voněly (možná proto tak přitahovaly hmyz), ale právě kvůli hmyzu na keři také dlouho nevydržel. V posledních horkých letech ovšem už ani ten muškát nebyl takový jako dříve, na východě tvrdí, že horka muškátové chuti neprospívají, zřejmě mají pravdu.

Jako poslední dozrává Alexa, ta až na úrovni Talismanu. Podle mne má Alexa z uvedených tří odrůd nejhorší chuť (pokud vůbec lze srovnávat odrůdy s různým obdobím zrání a odlišnými druhy chutí, i tak je to subjektivní), ale jinými parametry vítězí.. Díky pozdnější době zrání a malé všímavosti hmyzu zůstává na keři nejdéle, letos ve slušné kvalitě do druhé poloviny října. Zřejmě ji bude možno i pár týdnů skladovat.

Z výše uvedeného vyplývá, že nejdelší trvanlivost bude mit zřejmě Alexa. Vzhledem k výše uvedenému ovšem zdůrazňuji slovo "zřejmě".

Na druhé straně pokud někdo chce skutečně trvanlivou odrůdu, tak ani ta Alexa nepatří ke špičce a zcela jistě jsou v tomto směru lepší odrůdy, o mých zkušenostech s některými jsem již psal.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
vimon - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (407) - 184.166 (?), 6.11.2019 19:00

Pokud porovnávám trvanlivost a výdrž hroznů na keři, tak u nás vedou odrůdy Bufalo a Muscat bleu z asi 40 odrůd, které pěstuji. Asi bych přidal ještě Talisman. Srovnávám asi posledních 10let. Tyto 3 odrůdy jsem sklidil minulý týden, když hrozil mráz. Uložené ve sklepu mi hrozny ještě pár týdnů vydrží. Tyto odrůdy mi nikdy nepraskaly a na hroznech se nikdy neobjevila plíseň. Pokud jde o hmyz tak je nejvíc přitahovala odrůda Bufalo, Muscat bleu si moc nevšímaly. Chrupku jsem asi přd 10 roky přerouboval na Rošfor. Jirka

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
bohous - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (144) - 167.66 (?), 6.11.2019 20:03

Je pravda, že Muscat Blue zraje dost brzy, u nás kolem 15.8., ale vydrží dlouho na keři prakticky v nezměněném stavu, jen nabírá cukr. Poslední jsem sklidil na konci října. I u mě je silně napadán vosami, proto jej hned po vybarvení sáčkuju. Mám celkem 7 keřů révy, kromě chrupky musím všechny odrůdy chránit před vosami. Co se týče chuti, to je opravdu velmi subjektivní, ani v rodině se neshodneme.Já preferuji Muscat, žena Venus a vnuk Vanessu. Nově jsem narouboval Katalonii a Galahad, ty ale budou určitě ranější. Proto se ohlížím po něčem pozdnějším.

Muscat Blue 18.8.
Muscat Blue 18.8.
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
Pokračování této diskuze (další příspěvky)  |  1,  2,  3,  4   
zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Propojení dvou topení17.3.2024
Propojení dvou topení16.3.2024
Zapalování Husqvarna 40 nehází jiskru13.3.2024
Propojení dvou topení11.3.2024
Propojení dvou topení11.3.2024
Propojení dvou topení11.3.2024
Další příspěvky > 
Informace o serveru | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika