Odrody NO 8 a NO 10



host - 16.184 (?) 
20.4.2023 10:10, zobrazeno: 1190x

Kúpil som štepy odrôd NO 8 a NO 10. Hľadal som na internete podrobnejšie informácie o týchto odrodách. Hlavne pôvod týchto odrôd. Odkiaľ sa vlastne vzali. Nič som nenašiel. Hľadal som informácie u Poliakov. Nič. Najviac ma prekvapilo, že ich nepoznajú na Ukrajine, ani v Rusku. Jediné zmienky sú z Čiech a zo Slovenska. Aj to len strohé informácie od tých, ktorí ich predávajú.
Zvláštne je aj to, že ani google scholar nedáva žiadne výsledky. Ak sa na niektorom výskumnom pracovisku niečo nové vyšľachtí, vždy sa o tom autori zmienia aspoň v niektorej výskumnej práci.  O týchto dvoch nie je nikde nič konkrétne. Nikde ani slovíčko odkiaľ sa vlastne vzali. Nemohli predsa vzniknúť len tak z ničoho. S ničím podobným som sa doteraz nestretol. Až mám podozrenie či nejde o nejaký podvod, obchodný trik. Dve jestvujúce odrody premenované fiktívnymi názvami? Kedysi som čítal, že na Ukrajine sa nájdu chytráci, ktorí to takto robia. Som zvedavý ako to vlastne je a určite nie som sám. Budem veľmi vďačný každému kto prispeje a vysvetlí ako to vlastne je s týmito dvoma záhadnými odrodami.

Adresa příspěvku
Připojit reakci   
stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
   
host - 189.109 (?), 20.4.2023 10:20

Odrůda č.8 a č.10, jak si je pěstitel pracovně označil. Pak už se nenamáhal je při dodání prodejci korektně popsat. Prodejce nemá důvod pro ně vymýšlet svůj název, však je někdo koupí, třeba vy. ;)

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
host - 110.204 (?), 20.4.2023 21:41

Máte pravdu. Každá nová odroda začína svoju "kariéru" pod predbežným selekčným označením, ako v tomto prípade NO 8 a NO 10. Som si toho vedomý. Rovnako máte pravdu, že každý predajca to predáva pod týmito provizórnymi názvami, pod ktorými tieto odrody aj nadobudol. Toto je všeobecne známa pravda. Ale v tomto ojedinelom prípade ide o niečo iné. Sú tu dve odrody, ale nik nevie odkiaľ sa vlastne vzali. Kto konkrétne je ten ako píšete pěstitel, ktorý ich takto pracovne označil. Autor odrody by mal byť známy vždy. Ak aj nie je známy (sú aj také odrody a mnohé z nich sú veľmi úspešné), tak treba vedieť aspoň niečo o vzniku odrody. Tu sú v obehu dve odrody o ktorých vzniku sa nevie vôbec nič. Ani len krajina kde vznikli, či aspoň obdobie v ktorom vznikli, alebo hoci len predajca, škôlka ktorá ich ako prvá uviedla na trh. Takýto precedens nie je dobrý. Ľudia sú vynachádzaví, a poniektorí v tom môžu zbadať príležitosť. S podobnými záhadnými "odrodami", ktoré sa zrodia akoby z ničoho sa takto môže roztrhnúť vrece. Možno preháňam, ale môže sa stať že niekto takto umiestni na trh pod fiktívnymi selekčnými označeniami aj také "novinky" ako je Isabella, Noah, Delaware, Concord, Elvira, Niagara či čokoľvek iné. Veď ani Aristoteles sa neodvážil povedať, že niečo vzniká len tak z ničoho. V tých časoch sa nedokázal dopracovať k pravde tak ľudí aspoň ľudí uchlácholil napr. v prípade rýb, že "ryby sa rodia z bahna". Ak sa naozaj nenájde nik kto prispeje do tejto diskusie a uvedie aspoň niečo o vzniku či pôvode odrôd NO 8 a NO 10, môžeme tieto dve odrody právom považovať za podvod a podvrh.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
         
host - 189.109 (?), 21.4.2023 7:33

Pak tedy nechápu, na co se vlastně ptáte? Když nesdělíte kde jste je koupil nebo kdo je vypěstoval a prodejci dodal, tak jak vám může někdo něco říct o odrůdě "č.8" a "č.10"?

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
            
host - 108.137 (?), 21.4.2023 21:38

Poprosím vkladať len vecné príspevky. Akože kde som ich kúpil? Dajte tie dve odrody do googlu a vyjde Vám hneď viacero predajcov. Nepredáva ich nejaký jediný človek. Ako som napísal, odrody sa už udomácnili na trhu a šíria sa ďalej. Toto nerozpletiete tak, že sa svojho predajcu opýtate: "Odkiaľ to pane máte?" Odpovie jednoducho a v podstate aj pravdivo, že si to od niekoho kúpil. A ten niekto, zas len od niekoho, atď. Ako som napísal a verím tomu čím ďalej viac. Tieto dve odrody sú s najväčšou mierou istoty, podvrh.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
   
OsickaLu - (1) - 46.121 (?), 13.5.2023 20:19

Obě jsou pravděpodobně produkty křížení:

Katta Kurgan x (Dattier de Saint-Vallier x Dekorativnyj)

Vyšlechtěny byly pravděpodobně v Institutě vinogradarstva i vinorobstva im. V.E. Tairova v Oděsse ještě ve starých dobrých časech nerozborného přátelství národů SSSR... :-D

K nám se asi dostali někdy v 80. letech. O jejich rozšíření u nás se asi posaral jistý pan Michlovský...

Tady odkaz na pdf soubor o odrůdě NO-10 (je tam ale asi chybně uvedeno, že jde o moldavskou odrůdu, Oděssa je totiž hned vedle):

https://www.dropbox.com/s/wio01vxp89hfm14/no_10.pdf?raw=1

NO-10 hrozen
NO-10 hrozen
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
host - 5.106 (?), 27.12.2023 10:11

K môjmu príspevku som sa vrátil až dnes. Už som nedúfal, že toto bude niekto vedieť. Veľmi Vám ďakujem za Vaše informácie. Sám by som sa k nim nedopátral. Máte vynikajúci prehľad o odrodách.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Po zateplení domu problém s hlodavci na půdě -> jak jim zamezit lézt mezi polystyrenem a hrubou?28.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů25.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů25.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů24.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů24.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů23.4.2024
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika