Náhlý úhyn vinného keře



host - 42.184 (?) 
18.7.2018 14:23, zobrazeno: 3557x

Hledal jsem na netu podobný případ, ale bez úspěchu. Tak se ptám odborníků, sám jsem amatér. Během jednoho týdne začaly listy blednout a celá rostlina uvadat. Ostatní keře žádnou viditelnou vadu nejeví. viz přiložené foto. Asi 5 dní před prvními příznaky jsem na všechny keře aplikoval postřik Kuprikolu a Talentu v doporučených koncentracích. Odrůdou si nejsem jist, tak ji neuvádím

uvadající keř
uvadající keř
Adresa příspěvku
Připojit reakci   
stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
   
host - 248.179 (?), 18.7.2018 21:47

Mně takhle odešly předloni, když soused vedle u sebe aplikova Roundup... Jeden hned, další později. Pokud nááhodou používáte na zahradě herbicidy, máte na ně samostatný postřikovač?           Lída    

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
host - 42.184 (?), 18.7.2018 22:15

Herbicid používám, ale má samostatnou nádobu i trysku. V inkriminovanou dobu jsem jej nepoužil nikde na zahradě. Vinohrad je sice umístěn tak, že za plotem je pole ZD, ale letos tam byla pšenice, když tam bývá řepka tak jsou obavy na místě, ale zatím se nic podobného nestalo. Vím, že stav keře vypadá na ten herbicid, ale odtud bych to netipoval. Napadl mě hryzec, ale kolem žádné nory nevidím.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
         
host - 212.174 (?), 18.7.2018 22:57
Mně se před několika dny stalo to samé co vám. Keřík byl asi třetí rok po zasazení, tedy poměrně slabý. Řekl bych, že asi jako váš. Měl asi 5 hroznů, tak jsem si myslel, že třeba vadne z přetížení a všechny hrozny jsem odstřihnul. Ale už to nepomohlo a dnes je keřík totálně rezavý a uschlý. Herbicid můžu vyloučit a kromě toho okolní rostliny jsou v pořádku. Pak mě napadnul vliv nějakého hlodavce ale ještě jsem nenašel odvahu kmínek vytáhnout. Nějak jsem doufal v zázračné zotavení. Jsem teď mimo domov(dovolená) a zkusím po návratu zjistit, co je s kořeny. Možná to bylo nedostatečnou zálivkou, ale že by to vzalo tak rychlý konec? Kudibal
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
            
host - 167.81 (?), 18.7.2018 23:29

U mě to byl hlodavec, koukěte na kořeny 

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
               
host - 19.131 (?), 26.7.2018 13:24

Ačkoliv už vinařím téměř půl století, hlodavci mě vinici poprvé napadli asi před 25 lety.  Tenkrát to bylo 10 keřů v řádku vedle sebe.  Dříve jsme totiž vinice plečkovali a okopávali, takže škůdci neměli tolik klidu jako dnes, když je většina vinic zatravněných, hlodavci mají klid i dost potravy.

Jako rekord pamatuji ročník, kdy mě v jedné vinici zlikvidovali asi  120 keřů, téměř každou pátou hlavu.

 V poslední době to bývá naštěstí vždy jen několik keřů.  Nejhorší je napadení hryzcem vodním. Pozor! Žije i na relativně suchém stanovišti, vodní je jen název.

 Pokud vás budou hlodavci dále trápit, nezbyde než sázet révu do drátěných košů. Většinou však pomůže i napíchat kolem keře kromě tyčky i několik dalších, hlodavce to odradí, protože réva jim zase tak nechutná,  spíše ji poškodí jen proto, že jim zavazí při budouvání nor.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                  
host - 42.184 (?), 29.7.2018 12:08

Díky za rady, ale u mě to asi hlodavci nebude. Po dlouhém váhání jsem kmínek odstřihl a vzhledem k tomu, že u země by jeden asi 5 cm dlouhý výhon na kterém byly dva malé lístečky, tak jsem čekal, zda budou vitální či nikoli. No, a včera jsem zjistil, že i ty uvadly. Tak jsem vykopal kořeny do hloubky cca 40 cm. Byl to keř roubovaný na americké podložce koupený z Osevy.  Terminální kořen o průměru cca 7mm jsem v této hloubce už odlomil. Kořeny vyrůstající z terminálu byly symetrické ve dvou patrech a nejevily žádné poškození. Noru kolem kořenu jsem nenašel. Mě to připomíná jev mrtvice jako u meruňky, ale nikde jsem podobnou shodu nenašel. Tak dál tápu. Na místo jsem už vysadil jiný pravokořený keř, který jsem napěstoval na jaře.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
zahrada.cz
Informace o serveru | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika