Jaké jsou zásady přeroubování révy?



Peter.pe - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (199) - 64.44 (?)
18.11.2019 14:11

no ja som pouzil ten cierne do zeleneho neplanovane :-) zostali mi nejake vruble po jarnom ockovani tak som sa rozhodol ze to vyskusam a vyslo to. tu metodu zelene do zeleneho robis kedy? som to aj ja skusal ale vzdy mi vrubel zvadol, som to aj zatienil, proste v tomto pripade sa mi vobec nedari, zostal som pri jarnom ockovani

Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
   Předchozí příspěvky  |  1,  2   
                     
Peter.pe - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (199) - 64.44 (?), 18.11.2019 10:50

Ako predo mnou, nie je to take jednoduche, ze s jednym robim co chcem a druhy mam na urodu.  Ja skorej vinic ockujem, robil som aj vrublovanie, ale uspesnejsi som bol pri vrublovani cierneho do zeleneho, skusal som aj cierne do cierneho, aj zelene do zeleneho, ale tam sa mi moc nedarilo. Ja som tiez mal pripad pripad s dvoma kmienikmi a jeden som nechal a na druhom robil pokusy :-)  a vsetka enrgia sla do toho jedneho ponechaneho a na druhom sa nic nechytilo. takze ak uz robim a ma dva kmieniky tak robim na obidvoch.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
roni - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (255) - 130.150 (?), 18.11.2019 12:19

tiez by som neriskoval a nesnazil sa mat aj urodu. Castokrat to skonci tak ze nastepena odroda zle vyzreje a v zime skape - lepsie vsetky silu presmerovat nastepenych ociek.
Ked ma koren skutocne velku silu, tak sa moze podarit aj nechat nejaku urodu... to skor pri starsich korenoch.
Pozor pri vrublovani cierne do zeleneho. Robil by som, len ked mam silnu doveru v zivotaschopnost cierneho vrubla... lebo je problem uchovat vrubel do casu stepenia.... to som sa uz popalil... ze cierne vruble sa mi neujali, ale zelene ano.
So zelenym vrublom mam najlepsie skusenosti, ale vzdy ho stepim v ten isty den ako ho odoberiem - casovy odstup moze byt aj viac hodin.
Od odrezania vyhonu na vrubel po stepenie ho mam stale vo vode... da sa tak aj prepravovat. 

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
Peter.pe - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (199) - 64.44 (?), 18.11.2019 14:11

no ja som pouzil ten cierne do zeleneho neplanovane :-) zostali mi nejake vruble po jarnom ockovani tak som sa rozhodol ze to vyskusam a vyslo to. tu metodu zelene do zeleneho robis kedy? som to aj ja skusal ale vzdy mi vrubel zvadol, som to aj zatienil, proste v tomto pripade sa mi vobec nedari, zostal som pri jarnom ockovani

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
roni - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (255) - 130.150 (?), 18.11.2019 15:24

najskor pre istotu poznamka pre laikov:
Ked hovorime o ciernom vrubli, tak vzdy sa mysli odrezok z vyzreteho vlanajsieho vyhonku odobraty v zime a vhodne uskladneny, tak aby nerasil az do terminu vrublovania (mierne napucane ocko 2-3mm moze byt OK).

zeleny vrubel sa mysli z odrezku tohtorocneho vyhonku - takeho, ktory uz zacina drevnatiet - je teda uz pevnejsi a zvycajne sfarbeny do cervena.
Je potrebne stihnut vrublovanie cca do konca juna - to moze byt problem hlavne ak na jar vinic zmrzol a vyvoj je oneskoreny - teda v tom case este vyhonky mozu byt meke - malo pevne.
Spravny vyhon musi uz na reze vidiet drevnatenie pletiv.

Pri neskorsom termine, moze sice ocko vyrasit, ale casto nevyzrie a v zime zmrzne... to som skusal viac rokov, ale uspesnost je minimalna = je to skoda roboty... preto u mna v teplej polohe najneskorsi termin byva cca 7.7.

robi sa vrublovanie do RAZSTEPU.

OVERENY TIP: proti vyschnutiu vrubla: Ked je uz vrubel a podpnik zaviazany... celu este odhalenu cast vrubla obalim jemnou potravinarskou foliou - obviazem ju celkom natesno=prilnavo okolo vrubla, tak aby len ocka zostali volne. Nebojte sa toto nesposobi ziadnu plesen, hnilobu, zparenie prave preto ze je vrubel obaleny natesno - bez vzduchu. Teda potom nedavam uz ziaden sacok nad vrublom... tato metoda je velmi jednoducha a vyborne funguje, nikdy mi vrubel nezvedol.
Ja si odrezem z celej ROLKY potravinarskej folie valec sirky cca 2.5cm a tym omotavam vruble. Nerobit to s vrublovacou/steparskou foliou, ktora je prilis pevna.

Nezabudnut den/dva pred vrublovanim aj tyzdne po nom zalievat kry, aby mali dost miazgy - zvycajne pri odrezani z vyhonu vtedy z neho vyteka tekutina (to je dobry znak, ze ma dost miazgy)

Na odrode/farbe (hrozna) podpnika a vrubla +- nezalezi, ale musia mat cca rovnaku hrubku.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
Peter.pe - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (199) - 220.164 (?), 19.11.2019 21:53

Vdaka za tip na omotanie tou potravinarskou foliou, ja som to sackoval, a no nebol som uspesny, skoda namahy. Robil som to tiez do razstepu, aky hruby vrubel pouzovas? ci sa to tou foliou cele nepomacka. jasne ze ta vrublovacia paska je moc pevna na to, ja som pouzil aj na vrublovanie parafilmovu pasku.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
            
host - 107.250 (?), 18.11.2019 9:19

Máte na Vašich obrázcích přímo předpisové vedení vinné révy, jak délky kmínku, tak rozmístění letorostů na drátěnce. Já osobně preferuji vedení révy, tak jak to dělají pěstitelé v méně příhodných podmínkách na Ukrajině a v Rusku. Zde vytvářejí vedení mnohaletého dřeva těsně nad zemí, tak aby se dalo na zimu přikrýt zeminou nebo jiným materiálem a na jaře, až přejdou mrazíky, tak tažně zvednou na drátěnku. Takže, já osobně bych kmínek koncem února seříznul cca 20 cm nad zemí, ošetřil voskem, nechal vyrůst zelený letorost.Pak rouboval zelené do zeleného a nebo častěji nakoupený dřevěný roub nové perspektivní odrůdy do zeleného.Vytvořený letorost, bych vedl co nejníže k zemi, jako základ budoucího tažně. Není to estetické, ale vyloženě pragmatické řešení zimních i jarních mrazů. Některé odrůdy -Livie, Rošfor, Julian atd. mají problémy s -20 st a pod nakrytou hlínou nebo naházaným sněhem očka v pohodě přežijí.Ještě větší výhodu umožňuje toto vedení bojovat na jaře s mrazíky.První vrstvu ochranné folie přehodím přes drát ve výšce 30cm někde 50cm.Druhá vrstva folie pak jde přes drát ve výšce 70 cm. Tento dvojitý stan chrání révu i v teplotách -5 st. ve 2 metrech. Nově vysazené odrůdy již vedu úplně při zemi, taky mám betonovou podezdívku plotu u révy a využívám její teplo tak, že první vrstvu folie dám do škvíry mezi podezdívkou a plotem.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
               
host - 63.82 (?), 18.11.2019 19:59

Zdravím. Děkuju za podnětný příspěvek. Docela mě to zaujalo. Na jaro plánuju zasadit dalších x keřů, tak bych to mohl zkusit. Mohl bych poprosit o fotku jak vypadá drátěnka a narostlý keř při takovémto vedení a cca v jakých výškých vedete dráty pro vedení? Děkuju moc.

Pokud jde o ten střih, znamenalo by to že ze stávajícího vzrostlého keře mi zbyde "jenom" kořenová soustava a 20cm kmínku, tj. další rok než vyroste letorost a další rok pro první rozumnou úrodu. No nic, co už, měl jsem za to že mě Nero zaujme víc, ale ty velká semínka jsou fakt nepříjemná. Je pravda, že by v dalších letech mohly být bobule o něco větší ale i tak si myslím, že by to doma nikdo jíst nechtěl a pěstovat si to jenom pro sebe, na to je hodně jiných zajímavějších odrůd...

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                  
HonzaH. - Bronzový Zahrádkář .Bronzový Zahrádkář. (69) - 156.67 (?), 22.11.2019 6:41

Mám stejně jako kolegové výše dobré zkušenosti s roubováním typu "zelené do zeleného". Kmen keře jsem při zimním řezu zakrátil na cca 15-20 cm. Na jaře od země vyrašilo několik nových letorostů, ponechal jsem 2-3 nejbujněji rostoucí. Počátkem června jsem rouboval. Je samozřejmě třeba mít někde v dosahu keř, z něhož chcete brát zelené rouby. To je nevýhoda oproti dřevnatým roubům, které se dají zasílat poštou přes půl světa - s tímto roubováním ale zkušenosti nemám. Z jednoho zeleného letorostu uděláte tak 3-4 kvalitní rouby - je třeba je odebírat ze střední části letorostu - dolní část bývá už někdy hodně zdřevnatělá a silná, horní měkká. Použivám roub délky cca 5-6 cm s jedním očkem (resp. již rašícím zálistkem). Tloušťka roubovaného výhonu a roubu musí být stejná!! (max. roub mírně slabší, ne naopak). Je dobré zachovat střídání oček na letorostu. Podotýkám, že je třeba také odstranit všechny listy - jak z letorostu, do něhož roubujete, tak z roubu. Roubuji klínek do rozštěpu, používám také pásek potravinářské folie. Na roub jsem dával mikroten. sáček. Dobré je také roub zastínit, aby na něj nepražilo slunce. Roubování provádět nejlépe za podmračeného počasí nebo brzo ráno. Takže vám stačí stolička, kýbl s vodou na rouby, ostrý nůž a folie. Za 7-10 dní už poznáte, zda se roub ujal a můžete odstranit sáček. Ponecháte dál růst jen jeden nejlépe rostoucí letorost, ostatní vylámete. Taktéž v průběhu roku vylamujete všechny nežádoucí nové letorosty z paty kmínku tak, aby veškerá síla z kořenů šla do nově přeroubovaného výhonu. Během roku vám letorost naroste 1,5-3 metry dlouhý. Nijak jej nezakracujte. Na podzim můžete odstranit pásek folie, napřesrok z něj uděláte kmínek + tažeň a máte již úrodu nové odrůdy. Pěkné video je na YT: zadejte "privivka vinograda v zelenoe"..

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                  
roni - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (255) - 130.150 (?), 22.11.2019 14:53

Termin stepenia je cim najskor, teda akonahle uz pozorujete drevnatenie vyhonov. A vyhon by mal byt hruby aspon 5-6mm. Steparska folia je na zaviazanie dobra, lepsia ako potravinarska.
Samozrejme musite najst cca rovnaku hrubku vyhonu podnoze i vrubla.
Pozor na predcasne odstranenie steparskej pasky, ktora spaja vrubel a podnoz.
Uz som sa viac krat popalil, odstranil som ju a potom sa mi vrubel vylomil... uz to nerobim... radsej odstrante staru pasku a dajte novu pasku volnejsie zaviazanu alebo pruznejsiu.
Vylomil sa mi aj ked som odstanil pasku dalsi rok na jar - v juni. Kludne je mozne nechat pasku aj cely dalsi rok.
Vzdy som velmi lutoval, ked sa mi po odstraneni pasky vyhon vylomil... toto sa stava hlavne, ked mal vyhon slabsi rast - napr. vtedy ked som ponechal pri vrublovani aj nejaku urodu.
Velmi odporucam preferovat vruble aj so zalistkom!!! Vtedy mate na vrubli viac ociek - lebo ocka su aj na zalistku.
Viac krat sa mi stalo, ze napr. vyrasilo ocko na zalistku a to ocko priamo na vrubli zostalo spat... a dalsi rok napr vyhon zo zalistka neprezil zimu ale dalsi rok vyhnalo este to spiace ocko priamo na vrubli... takto mate vyssiu sancu na uspech.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                  
roni - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (255) - 130.150 (?), 22.11.2019 14:59

Ma niekto skusenost s vrublovanim revy na jesen na spiace ocko?
Teda navrublovat uz VYZRETY vrubel, tak aby uz nevyhnali ocka tento rok ale az dalsi?
Znamy vyuceny polnohospodar z balkanu mi tvrdil, ze tam sa aj takto vinic vrubluje.
Mne sa take nieco raz podarilo, vrubloval som velmi neskoro, cca koniec augusta(?), dal som vyzrety vrubel so zalistkom a dalsi rok mi ocko pri baze zalistku vyhnalo.
Takato metoda by teoreticky mohla mat vyhodu, ze ten vrubel, ktory pouzijem je uz vyzrety, lebo rastol a vyzrieval cca celu vegetaciu a preto ma vyssie sance prezit zimu ako vyhony z vrublov, ktore zacnu rasit cca v juli.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
1,  2   
zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Propojení dvou topení17.3.2024
Propojení dvou topení16.3.2024
Zapalování Husqvarna 40 nehází jiskru13.3.2024
Propojení dvou topení11.3.2024
Propojení dvou topení11.3.2024
Propojení dvou topení11.3.2024
Další příspěvky > 
Informace o serveru | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika