Jak zapestovat tuto rostlinu revy?



host - 65.252 (?) 
10.1.2018 15:29, zobrazeno: 3018x
Ahoj vsem! Revou se zabyvam jiz nejaky ten rok. Ovsem potrebuji poradit. Mam u domu dvouletou pravokorenou sazenici Hibernalu a nejakym nerozvaznym zpusobem jsem ji nechal narust dva hlavni kminky. Tato rostlina bude soliter na rohu domu. Oba kminky jsou stejne hrube a bujne vyrostly z mista, kde se sazenice vetvi tesne pod zemi. Je mi lito jeden ustrihnout. Otazka zni. Nechat oba a tahnout je jako vertiko na stenu, respektive jeden tazen by sel za roh domu na vychodo-jizni stranu, anebo nechat jen jeden a v metrove vysce vyvezt dva tazne kazdy na jednu stranu. Lamu si nad tim hlavu uz nejaky ten cas. Jedina vec co me ted napada, ze pokud jeden kminek ustrihnu muzu z nej zasadit dalsi peknou pravokorennou sazenici. Sazenice je vysazena na jihozapadnim stitu domu.

Adresa příspěvku
Připojit reakci   
stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
   
Martin_Sviadnov - Bronzový Zahrádkář .Bronzový Zahrádkář. (61) - 17.241 (?), 11.1.2018 12:52

Skoro bych řekl, že ustřihnutí jednoho kmínu u země nic nevyřeší, protože z pahýlu budou ze spících oček v budoucnu rašit další a další nové šlahouny. Pokud bych já stál před podobným rozhodnutím, tak bych odhrabal hlínu do hloubky spojení, zhodnotil možnosti, vzal ostrý rýč a spojení přesekl. Možná, že by pak šla jedna část rostliny i s kořeny přesadit jinam. Sice to trochu zbrzdí zbylo rostlinu v růstu, než si dobuduje kořenový systém, ale do budoucna se ušetří trápení se starým pahýlem.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
   
PP. - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (6461) - 9.135 (?), 11.1.2018 13:02

Je mi líto... Takovej výhonek je vám líto? Zjara tam naroste tucet dalších. Kdyby to mělo 5 cm průměr, je možná důvod váhat, ale toto?

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
host - 158.90 (?), 11.1.2018 13:57

Dobře, tak líto mi to nebude :D... ale v zásadě by mě zajímalo které řešení se zdá do budoucna lepší? Jeden hlavní kmen, nebo dva? Skoro vždy jsem viděl, že se tahá réva jedním. A pokud nad tím přemýšlím je to výhodné i v rámci stabilizace, člověk nemusí řešit dvě podpěry apod.
Ostatní sazenice mám na zahradě formou vertiko, proto možná tady trochu dumám, ale z estetického hlediska bude zřejmě lepší jeden kmínek, který se rozdělí na horní hlavě na dva výhony, ano?

Ps. rýčem sekat určitě nebudu :D, ale ostré kleště to zvládnou. Rozděluje se to těsně pod zemí, takže kořeny nebudou úplně problém.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
zahrada.cz
Informace o serveru | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika