Při poskytování těchto stránek nám pomáhají soubory cookie. Používáním stránek s tím vyjadřujete souhlas.
Další informace.
Ú v o d n í   s t r á n k a  |  Reklama   
Zahradní domky.cz
Chatky, zahradní domky a domky na nářadí, dodání po celé ČR.
Nábytek Vladeko
Dřevěný zahradní nábytek, doprava po ČR zdarma


Réva vinná > Ide to aj (ne)chemicky

Ide to aj (ne)chemicky


Marek-TT (482) - xxx.xxx.20.52 (?)
21.5.2019 7:34, počet návštěv: 1182
Přejít na: tento příspěvek (zjistit adresu)

Viem, že o BIO ochrane viniča už existuje samostatné vlákno, no tu by som chcel detailnejšie popísať svoj postup ochrany v konkrétnych podmienkach. Upozorňujem, že nie je to univerzálny návod, skôr inšpirácia pre tých, ktorí uvažujú nad niečím podobným, no nevedia ako na to. Príspevky budem postupne pridávať (niektoré aj s fotodokumentáciou) podľa aktuálneho stavu a potreby ošetrovania.

Na úvod by som v stručnosti spomenul pestovateľské podmienky. Vinič pestujem pri Trnave, teplá oblasť, 145 mnm. V opatere mám rodiace odrody Talizman, Rizamat Ustojčivij, Kardinal Ustojčivij, Nero, Moldova a jedna veľmi stará (50, možno aj viac ročná) no name odroda. Všetky sú na pergole, v chránenom priestore medzi domami, plocha okolo 100 m2.

Teraz niečo k samotnej ochrane. Tú sa snažím voliť tak, aby bola v súlade s BIO zásadami, čiže vôbec neaplikujem organické fungicídy a ani insekticídy. Tento rok mám v pláne radikálne obmedziť používanie meďnatých prípravkov a ochranu postaviť na síre a niekoľkých ďalších pomocných látok. Je to aj z toho dôvodu, že nebezpečnejšia býva múčnatka ako peronospóra. Sezónu som odštartoval cez víkend. Výhony sú dlhé cca 70-80 cm, preto som preventívne použil Vitisan (80 g/10 L), spolu s Paraluxom (40 g/10 L) a zmáčadlom (Wetcit). Celkovo som aplikoval 3 L vody, pri danej veľkosti listovej plochy to bohato stačilo. Najbližší postrek plánujem pred kvetom, budem informovať.

Připojit reakci   
recepty na vaření, uzení, zavařování, vína, destiláty
   

Ide to aj (ne)chemicky


host - xxx.xxx.162.30 (?)
21.5.2019 13:57
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Ide to aj nechemicky. Ale bežným dedinským vinohradníkom to budete darmo rozprávať (osobná skúsenosť), tí sú skalopevne presvedčený že bez chémie to nejde. Ešte vás majú za blbca. Prečo sa potom naturálne vína predávajú v michelinovských reštauráciách?

Trh z bioprípravkami za posledných pár rokov krásne rozkvitol, takže je z čoho vyberať. Tohto roku pôjdem na perenospóru prípravkami Chitopron a Cuprotonic. V Cuprotonicu je meď vo forme glukonátu medi, čo je vlastne hnojivo, znižuje dávky medi oproti štandardným prípravkom tuším až 5 násobne.

Predsa nebudem dávať svojej rodine jesť chemické koktejly. A všetci susedia, tradičný chemko-vinohradníci, nech si myslia čo chcú. S pozdravom Radovan

Připojit reakci
      

Ide to aj (ne)chemicky


Marek-TT (482) - xxx.xxx.20.52 (?)
21.5.2019 14:35
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Dopracovať hrozno v tzv. bio kvalite chce veľa úsilia a výber správnych prípravkov je len časť úspechu. Niektorí sa možno aj odhodlajú skúsiť alternatívne postreky, no neurobia tú zvyšnú časť práce (zelené práce, prebierka úrody, výživa,...), ktorá je dôležitá pre dosiahnutie dobrého výsledku. A vinič má tú zlú vlastnosť, že môžete spraviť 5 účinných ošetrení, 6-ste nespravíte a veľká časť úrody bude znehodnotená. Konvenčná chemická ochrana je akási stávka na istotu, kde aj pri zanedbaní niektorých mechanických prác možno docieliť uspokojivý výsledok.

Chitopron a Cuprotonic mám v pláne použiť aj ja yes

Připojit reakci
         

Ide to aj (ne)chemicky


host - xxx.xxx.147.242 (?)
21.5.2019 21:19
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

 Tak, tak. V niektorých súkromných vinohradoch vidno biedne korene so zanedbanou výživou aj agrotechnikou. Ich majitelia potom tvrdia že to bez chemky nejde. Treba začať poriadnym obrábaním, potom prejsť na bio postreky. Vitálny ker je odolnejší ker. Radovan

Připojit reakci
            

Ide to aj (ne)chemicky


host - xxx.xxx.102.1 (?)
22.5.2019 9:27
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Samozřejmě, že to jde. Bez tvrdé chemi, pesticidů a dokonce i bez všech postřiků. Šlo to tak po staletí, proč by to nešlo nyní?

Ale je to něco za něco. Chemie nám ušetří mnoho sil, hmoho času.

Buď vinař přistoupí na pracnou detailní ruční práci ve vinohradu a zvládne udržet v dobré kondici několik set svých hlav,  nebo sáhne po moderní mechanizaci, chemii a bude mít pod kontrolou x tisíců hlav révy. Často ekonomický zájem převýší určité nedostatky v kvalitě produktu, které u spotřebitele nehrají zásadní roli, nebo je marketing schová.

Použití pesticidů je vždy kompromis.

Připojit reakci
               

Ide to aj (ne)chemicky


host - xxx.xxx.176.124 (?)
24.5.2019 13:23
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Šlo to tak po staletí, proč by to nešlo nyní?

Len trochu z histórie. Do roku 1850 európa nepoznala perenospóru, vošku fyloxéru a čiernu spálu viniča. Tie žili dovtedy len na americkom kontinente. O múčnatke si nie som istý tak nechcem kecať. Za Márie Terézie vinič rástol na každom kopčeku (na Slovensku odhadom 80 tis. ha, čo je 5-krát viac než dnes). Okolo roku 1860 začala katastrofa vo Francúzsku, v našich krajoch asi 1880. Najmä fyloxéra zničila niekde skoro všetko, ale ani perenospóra nehrala len druhé husle. Potom prišli samorodáky, ktoré boli na to všetko odolné, ale chuťovo vieme o čom to je... Ušľachtilý vinič sa z toho vysekal už len vďaka štepeniu na podpníky a striekaniu. A tak začala najprv Bordeauxská zmiešanina, potom iné formy medi, síra, neskôr organické fungicídy. A dnes sa strieka na všetko, čo by sa len mihlo okolo viniča. Ochutnať víno, aké pili Rimania, prírodne čisté, dokonca aj bez biopostrekov, je už veľmi veľmi veľká vzácnosť. Radovan

Připojit reakci
                  

Ide to aj (ne)chemicky


Marek-TT (482) - xxx.xxx.235.1 (?)
31.5.2019 21:48
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Pridávam aktuálny report z vinohradu. Po dlhšom období upršaného počasia sa dnes znova vyčasilo a citeľne oteplilo. Priam ideálne podmienky pre šírenie hubových chorôb, najmä peronospóry. Zajtra by boli presne 2 týždne od posledného ošetrenia, no nechcel som čakať, keďže tlak chorôb je dosť silný a omeškanie čo i len o jeden deň by sa mohlo negatívne podpísať pod úrodu. Dnes som preto zarobil do tankmixu Thiovit Jet (4 g/L), Cuprotonic (2 ml/L), Chitopron (3 ml/L) a Paralux (4 g/L). Celkovo som použil 3 L postrekovej kvapaliny a bolo to tak akurát. Vidno, že listová plocha sa za tie 2 týždne viditeľne zväčšila. Na najbližšie dni hlásia letné teploty, preto predpokladám, že vinič začne v priebehu budúceho týždňa kvitnúť. Hoci tento postrek som chcel aplikovať tesne pred kvetom, možno budem musieť vzhľadom na priebeh počasia striekať ešte raz. Chcel by som totiž v tomto kritickom období skrátiť frekvenciu postrekov na max. 10 dní.

Připojit reakci
                     

Ide to aj (ne)chemicky


Marek-TT (482) - xxx.xxx.235.1 (?)
6.6.2019 21:36
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Dnes som si všimol prvé rozkvitnuté kvety na odrode Nero a na no name odrode. Mal som dilemu, či ešte raz ošetriť pred kvetom. Naposledy som striekal pre 6 dňami a kým vinič odkvitne, bola by to dosť dlhá doba bez ochrany. Preto som dnes použil rovnakú postrekovú zmes ako v som spomínal v príspevku vyššie, akurát som zarobil 4 L. Čo čert nechcel, o hodinu začalo celkom slušne pršať, takže zbytočná práca... Budem to musieť asi čo najskôr zopakovať, kým nie je vinohrad v plnom kvete.

Připojit reakci
Založit nové téma Nápověda
  Název diskusního téma   Počet příspěvků   Datum   Počet návštěv
Nemoc na listech vinné révy 1415.6.20191480
Víno na balkón1915.6.201928128
Vinná réva nerodí. Loni ještě bylo pár hroznů414.6.2019259
Postrek révy pred kvetom 2019613.6.2019727
Řez mladé révy3413.6.201922502
Proti okusu zveri - ochrana revy v lete1812.6.20196832
Vinná réva - Tereza412.6.20199106
Jak příští rok udělat řez 512.6.2019395
Sáčky na hrozno168.6.20194646
Ide to aj (ne)chemicky86.6.20191183
Co vaše réva 2019?306.6.20197749
Vertiko36.6.2019304
Biely povlak na viniči 123.6.2019974
Dotaz na Kumulus WG23.6.2019317
Zkušenosti s odolnějšími stolními odrůdami - PIWI4931.5.201918991
Slahouny1231.5.20196114
BIO ochrana revy2821.5.201910555
Choroba vínné révy? 1020.5.20193350
Degustační ocenění odrůd révy vinné819.5.20191133
Galachad vadnutie trapiny, scvrkavanie bobuli1418.5.20191274
Peničkova metóda zakoreňovania viniča 21018.5.2019182268
Hnojení révy na list215.5.2019433
Sazenice révy 20168515.5.201946073
Zem na vinnou révu + postřik412.5.20198248
Zasychání a zkroucení na koncích nových vyrašených výhonů 910.5.20191131
Jarní mrazíky148.5.20192729
Rašení z tažně 38.5.2019609
Konec přípravků Magus, Omite a dalších akaracidů (?)106.5.201915799
Jarní mrazuodolnost pupenů révy65.5.2019937
Réva ve skleníku384.5.201926492
Malé hrozny 112.5.20191407
Štěpování révy - stratifikace7829.4.201968906
Odrůda Talisman1826.4.201911306
Vedení vína na fasádě domu 912.4.20191494
Vinaři z okolí Frýdku-Místku 11211.4.201937120
Prodej sazenic - Krausovi Mělník482.4.201973329
Usychajuce listy na odrezkoch v substrate 929.3.2019875
Vinaři z Českomoravské vrchoviny729.3.20192984
Doporučte moštovou červenou odrůdu vinné révy PIWI3223.3.20197763
Avatar 310.3.20191080
Další diskuze: 1, 2, 3, 4, 5 >  
Fórum pro chovatele - domácí miláčci, psi, drůbež, králíci, včely, krmiva, pelíšky
Kavka - březost3:29
Chov pstruhov15.6.2019
Chov pstruhov15.6.2019
Africký šnek - péče15.6.2019
Chov pstruhov15.6.2019
Další příspěvky > 
Úvodní stránka | Informace o serveru | Podmínky užívání | Reklama
(c) Lupo Media s.r.o. 1999 - 2019
Jak Google využívá data, když používáte weby nebo aplikace našich partnerů