Při poskytování těchto stránek nám pomáhají soubory cookie. Používáním stránek s tím vyjadřujete souhlas.
Další informace.
Ú v o d n í   s t r á n k a  |  Kontakty   
Zahradní domky.cz
Chatky, zahradní domky a domky na nářadí, dodání po celé ČR.
Nábytek Vladeko
Dřevěný zahradní nábytek, doprava po ČR zdarma


Réva vinná > Ide to aj (ne)chemicky

Ide to aj (ne)chemicky


Marek-TT (665) - xxx.xxx.235.1 (?)
29.8.2019 20:28

Úplne bez ochrany by som hrozno nedopestoval. A asi ani s dvomi ošetreniami, hoc aj systémovými prípravkami, nie. Ešte niekoľko rokov dozadu som ošetroval "tvrdou" chémiou. Pestoval som síce iné odrody ako teraz, no odrodu, ktorú som tu pomenoval ako no name, som mal už vtedy. Ak to porovnám, výsledky teraz a vtedy sú veľmi podobné. Zrejme hrá u Vás dôležitú úlohu odrodová skladba+poloha, keď si dokážete vystačiť len s dvomi ošetreniami.

Ukázat polohu příspěvku v diskuzi >
Připojit reakci

recepty na vaření, uzení, zavařování, vína, destiláty
   << Předchozí příspěvky | 1, 2, 3, 4, 5...>   
                           

Ide to aj (ne)chemicky


Mevík (90) - xxx.xxx.101.14 (?)
27.8.2019 6:39, počet návštěv: 3942
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Souhlasím s tím, že nové ještě nemusí být lepší. Bohužel dobré odrůdy se nevyselektují samy "tak nějak". Musí být fandové (nebo fanatici), kteří se vrhají po novinkách, zkouší je, jsou často znovu a znovu zklamáni atd. Právě takoví lidé dělají (i když často nevědomky) onu užitečnou činnost - oddělení zrna od plev. Po nich pak přicházejí oni rozumní, kteří pěstují jen ty osvědčené odrůdy. i tady funguje prastará metoda "pokus omyl."

Připojit reakci   
                           

Ide to aj (ne)chemicky


Dzordzik (55) - xxx.xxx.255.40 (?)
27.8.2019 12:47
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

V pořádku, souhlasím. Proč jsem o to psal je to, že tady ledaskdo uvádí málem každým rokem x novinek, podle popisu naprosto skvělých a špičkových, ze kterých se po x letech vyklubou odrůdy náchylné na kde co, kde nesedí popis oproti realitě, navíc vlastnosti jsou natolik závislé na poloze a podmínkách pěstování, že už jenom uvádět jejich vlastnosti je dost ošidné... Pokud někdo pěstuje révu doma na jídlo, tak mu nejvíc jde o to aby odůrda měla dobrou chuť, co největší odolnost a "blbuvzdornost" a ideálně se nemusela stříkat vůbec, nebo jenom minimálně. Neustále honění se za zlatým grálem je hezké, ale pro nadšence, kteří pak doma mají třeba 200 odrůd a stačí aby byl blbý rok a můžou se z toho "poxxat", protože není v silách člověk to ustříkat a uhlídat zelené práce atd. Nemám nic proti, pokud někdo popíše svoje zkušenosti s nějakou odrůdou, uvede podmínky za kterých ji pěstuje, ale napsat že odrůda ta a ta je překonaný je trošku nabubřelé. A to že on ji vykopává nic neznamená. X jiných lidí ji naopak považují za jednu z nejlepších, protože jiné místo, podmínky, zkušenosti, chuť atd. Občas by nebylo naškodu trochu víc pokory.

Připojit reakci
                           

Ide to aj (ne)chemicky


host - xxx.xxx.130.105 (?)
27.8.2019 20:46
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Áno, Aladdin je spoľahlivo odolný k perenospóre, ale jeho chuť a konzistencia dužiny ma proste neuspokojuje. Všetky odrody ktoré som vymenoval sú chutnejšie pri rovnakej odolnosti. Trúfam si hodnotiť len odrody, ktoré u mňa rodili a chutnala ich celá rodina. Degustačné ocenenie z Novočerkasska sa nedá brať vážne, veď tam hodnotili hlavne svoje odrody z NIVIV a ich klíma je niekde inde. Podstatné je čo odroda dokáže v mojej záhrade a tak sa zariadim. Samozrejme u Vás to môže byť iné a každý máme aj iné chute. Myslím, že to nieje až tak nabubralé napísať že sú chutnejšie odrody než Aladdin. Možno to niekomu pomôže. Rovnako tak nie som spokojný s chuťou ďalších odrôd: Preobraženie, Jubilej Novočerkasskij - málo cukru, skôr trpko horká príchuť od semien. Takisto veľká hviezda Bažena - veľké strapce nerovnomerne zrejú, takže chuť buď sladká voda, alebo kyslá voda. A to pestujem v najteplelšej oblasti, takže pochybujem, že to niekde v cz a sk dozreje lepšie. A tieto moje pozorovania sa zhodujú zo skúsenosťami z Ukrajiny.

Na to je fórum. Ak si niekto chce posadiť pár koreňov, nech sa radšej poučí na chybách druhých a posadí si tie chutnejšie odrody.

Připojit reakci
                           

Ide to aj (ne)chemicky


Dzordzik (55) - xxx.xxx.255.40 (?)
28.8.2019 7:19
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Takto napsáno to už vyznívá úplně jinak než když napíšete že nějaký odrůda je překonaná. Zeptám se, nemáte u sebe vysazenu odrůsu Everest a jak se vám pozdává z hlediska chuti a odolnosti? A jak z hlediska odolnosti proti Peronospoře a jiným plísním u Rošforu a Geliodoru? U mě jak Rošfor, tak Geliodor byly letos opakovaně napadeny i když jiné, papírově mnohem méně odolné odrůdy jsou ok. Garold např. i přes postřiky napadlo padlí. Jako nejhorší z téměř 20 odrůd u mě vysazených letos hodnotím právě Rošfor. Tomu proti plísním nepomohly ani opakované postřiky. Závěry z toho ještě nedělám, ale jako info to někomu může pomoci.

Připojit reakci
                           

Ide to aj (ne)chemicky


bred_ik (854) - xxx.xxx.113.229 (?)
28.8.2019 8:48
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Moje zkušenosti s odrůdami typu Preobraženie jsou stejné, jejich chuť je jen průměrná a navíc jsou dost napadány padlím. 
U Aladdina bych chuť tak špatně neviděl, v mých podmínkách i co mám zprávy od jiných pěstitelů této odrůdy lze jeho chuť hodnotit vysoko. 
Degustace z Novočerkasska mají svou hodnotu, ale musí se pamatovat na to, že součástí je nejen chuť ale i další parametry, jako je vzhled atp.
Letos mě chutí zaujala odrůda Pamjati nebesnoj sotni, málokterá modrá odrůda má tak bohatou chuť.

Připojit reakci
   

Ide to aj (ne)chemicky


PepaPepa (167) - xxx.xxx.15.52 (?)
29.8.2019 18:25
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Ja som predosle roky nestriekal vobec. Ked tak som len zachranoval situaciu. Perenospora mi asi nevadi, skor len mucnatka robi skody. Ale minuly rok som dal kumulus po vyraseni a potom jedenkrat zato po odkvitnuti, ked sa zacali formovat strapce. A vysledok bol bez problemov. Tento rok som dal zase najskor kumulus a potom po odkvitnuti som dal cabriotop a ziadne problemy nemam. Ale mozno len boli teraz dobre roky. Ten jeden postrek tvrdou chemiou dokazem akceptovat. Uz len kvoli prevadzkovym nakladom, cabriotop stoji 1euro. Tie pripravky co spominate stoja nasobne viac, takze ich skusat nebudem. Mam len par korenov monarch, preobrazenie a nizina. Aj tak mi vela postrekovej zmesi zostane a pouzivam to aj u susedov...

Připojit reakci
      

Ide to aj (ne)chemicky


Marek-TT (665) - xxx.xxx.235.1 (?)
29.8.2019 20:28
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Úplne bez ochrany by som hrozno nedopestoval. A asi ani s dvomi ošetreniami, hoc aj systémovými prípravkami, nie. Ešte niekoľko rokov dozadu som ošetroval "tvrdou" chémiou. Pestoval som síce iné odrody ako teraz, no odrodu, ktorú som tu pomenoval ako no name, som mal už vtedy. Ak to porovnám, výsledky teraz a vtedy sú veľmi podobné. Zrejme hrá u Vás dôležitú úlohu odrodová skladba+poloha, keď si dokážete vystačiť len s dvomi ošetreniami.

Připojit reakci
         

Ide to aj (ne)chemicky


Marek-TT (665) - xxx.xxx.235.1 (?)
2.9.2019 21:21
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Dlhšiu dobu som nepridal žiadnu fotku aktuálneho stavu vo vinohrade. Tento príspevok by som chcel rozdeliť na časť "čo ma trápi" a "čo ma teší". Začnem asi tým horším. Nedávne intenzívne dažde s následným teplým a sparným počasím mali za následok masívne hnitie strapcov odrôd no name a Kardinal Ustojčivij. Do istej miery to bolo zapríčinené ich sklonom k praskaniu bobúľ a časť má na svedomí priebeh počasia. U Kardinala celú skazu umocnili prehustené strapce, kedy zahnívali celé zhluky bobúľ. V priebehu jednej noci spadlo okolo 60 mm zrážok, čo tieto odrody neboli schopné ustáť (foto 1 a 2). Našťastie som väčšiu časť úrody pozbieral ešte pred príchodom dažďov. Ďalšou vecou, ktorá ma znepokojuje je pomalé dozrievanie Moldovy. Tropickým dňom zrejme odzvonilo, situáciu by ešte mohla zachrániť teplá a slnečná jeseň. Aj tak počítam, že skôr ako v októbri zrelá nebude. A teraz k tým pozitívnym správam. Rizamat Ustojčivij si aj napriek nepriaznivému počasiu drží vysokú kvalitu strapcov bez akýchkoľvek znakov hniloby alebo iného poškodenia. Paradoxne ma potešil aj Talizman. Tých pár nepekných strapcov nieslo obrovské bobule, síce bez nejakej výraznej aromatiky, no výbornej chrumkavej konzistencie a takmer bez zrniek (menšie bobule boli úplne bez a veľké s jedným zrnkom).

Obrázky:
Kardinal U.
Kardinal U.
No name
No name
Moldova
Moldova
Rizamat U.
Rizamat U.
Talizman
Talizman
Připojit reakci
            

Ide to aj (ne)chemicky


Marek-TT (665) - xxx.xxx.235.1 (?)
9.11.2019 18:22
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Moldova nakoniec tento rok nedozrela. Nepomohol ani slnečný a celkom teplý október. Hrozno je síce konzumovateľné, no je vodnaté bez potrebnej cukornatosti. Potvrdil to aj refraktomer, ktorý ukázal hodnotu 13,5° NM. Strapce postupne zahnívajú, takže lepšie to už nebude.

Obrázky:


Připojit reakci
               

Ide to aj (ne)chemicky


Dzordzik (55) - xxx.xxx.63.84 (?)
9.11.2019 22:59
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

To je to B v honbě za pozdními odrůdami. Nikdo vám nezaručí, že to vůbec dozraje a i když to dozraje, jestli a jak dlouho to půjde skladovat.

Připojit reakci
Pokračování této diskuze (další příspěvky) >> | 1, 2, 3, 4, 5...>   
Založit nové téma Nápověda
  Název diskusního téma   Počet příspěvků   Datum   Počet návštěv
Peničkova metóda zakoreňovania viniča 22412.11.2019198678
Ide to aj (ne)chemicky5210.11.20199632
Odrody odolne praskaniu s dlhou vydrzou na koreni338.11.20198081
Jak dál stříhat vinnou révu?66.11.2019706
Prosím poraďte odrůdu115.11.20191581
Nej odruda a nej zklamání 2019104.11.20191765
Sazenice révy 2016862.11.201949302
Co vaše réva 2019?11528.10.201924949
Zkušenosti s odolnějšími stolními odrůdami - PIWI21727.10.201947646
Avatar 524.10.20191774
Založená pidi vinice + další postup1214.10.20191304
Řez mladé révy4313.10.201927315
Simonit&Sirch zkušenosti, rady, návody296.10.20193153
Hmyz a stolní odrůdy126.10.20191252
Založení malé vinice36.10.2019524
Black Magic8829.9.201975583
Vinná réva - Tereza1529.9.201911874
Mráz a hrozno423.9.2019735
Rodí víno vypěstované ze semínka, nebo se musí roubovat?1318.9.201911811
Solaris 513.9.2019968
Vedení révy, RH nebo na víc pater?611.9.20191027
Svätomartinské víno426.8.2019740
Lékořice 126.8.2019396
Neznáma Labrusca 624.8.20195008
Sáčky na hrozno1924.8.20197436
Ochrana hroznů proti ptákům6224.8.201957161
Ochrana proti vosám a ptákům3320.8.201948597
Choroba vínné révy? 2414.8.20196558
Postřik na vinnou révu113.8.2019578
Vertiko612.8.20191582
Galachad vadnutie trapiny, scvrkavanie bobuli189.8.20193240
Garold 34.8.2019796
Super skorè odrody - Tajná Monacha, Chrust 262.8.201914627
Moon Drops 71.8.20192652
Choroba bobul, odroda Aladdin 1129.7.20191959
Réva ve skleníku4028.7.201929532
Odrůda Talisman2127.7.201913525
Scvrkavani bobuli - choroba nebo jim neco chybi? 427.7.20191035
Odrudy do nejteplejsich oblasti225.7.2019674
Co Vaše réva 2018?11125.7.201943475
Další diskuze: 1, 2, 3, 4, 5 >  
Fórum pro chovatele - domácí miláčci, psi, drůbež, králíci, včely, krmiva, pelíšky
Kokršpaněl - kolik se dožije?8.11.2019
Kokršpaněl - kolik se dožije?8.11.2019
Kokršpaněl - kolik se dožije?7.11.2019
Kokršpaněl - kolik se dožije?7.11.2019
Hrdličky6.11.2019
Další příspěvky > 
Úvodní stránka | Informace o serveru | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 1999 - 2019
Jak Google využívá data, když používáte weby nebo aplikace našich partnerů