Galachad vadnutie trapiny, scvrkavanie bobuli



Stránky: 1,  2   
roni - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (255) - 253.103 (?) 
8.5.2019 11:22, zobrazeno: 6991x

Minuly rok som mal obrovsky problem s Galahadom. Mal bohatu nasadu strapcov, dobre sa opelil, bobule sa nalievali, cca koncom maja/jun sa zacali hromadne scvrkavat bobule. Bolo to este predtym ako zacalo sucho.
Primarnou pricinou je zasychanie trapiny. Potom hrozno ani nedozrelo, cca vsetky bobule opadali nezrele, lebo trapina zaschla. Teda uroda nakoniec skoro ziadna. Galahad je vynikajuca odroda, v roku 2017 bol jednoznacne najlepsi zo vsetkych odrod - ale v tomto roku este mlade kry mali slabsiu urodu.
Galahad ma silnu tendenciu pretazenia (bohata nasada)...ale problem bol aj na kroch s normalnou alebo aj mensou nasadou. Mam Galahad asi na 24 korenoch v 2 roznych lokalitach. Jedna ma horsiu, suchu ilovitu podu, ale druha naopak kvalitnu urodnu a zavlazovanu. A problem bol v oboch lokalitach.
Zasychanie nebolo len asi na 3 korenoch (prestepene rok predtym), ktore mali slabu nasadu strapcov a potom bobule krasne dozreli a boli velmi velke. Ale na inych korenoch s podobnou nasadou trapina zasychala.
Tento problem bol jedine s Galahadom, ziadna ina odroda to nemala. Dokonca mam aj korene kde su nastepene 2 odrody na koreni: Galahad s Alexou, Galahad s Alladinom a tam zasychala len odroda Galahad a ta druha vobec nie. Takze urcite to je nejaka citlivost Galahadu.
Mate niekto podobnu skusenost s Galahadom?
Co je pricina?

Su teda 2 druhy zasychania bobul. Pri jednom zasycha trapina a pri druhom NIE.

Zaujimave, ze oba su sposobene zlym pomerom K-Mg (Draslika a horcika). Jedno vednutie sposobuje vysoky pomer K/Mg a to druhe naopak velmi nizky pomer....

V mojom pripade (zasychanie trapiny) je pomer K/Mg vysoky a este moze byt aj nedostatok Ca. Ano na niektorych listoch som pozoroval prejavy nedostatku Mg, ale urcite nie na vsetkych korenoch.

Problem bude asi aj v postrekoch. Pouzivam BIO postreky proti mucnatke Vitisan a Prev-B2 s pridavkom univerzalneho hnojiva s mikroprvkami. Vitisan obsahuje prave draslik - K takze ten postrek zvysuje pomer K/Mg.

Budem musiet teda do postreku pridavat viac Mg a mozno i Ca. (Skoda podu som ani tento rok nevapnil (Ca)). Azda mam sancu aj teraz este doplnit Mg do pody - lebo sa v pode rychlo pohybuje, neviem ci aj Ca je este teraz vhodne.

Galati v clankoch propagovali kazdorocne vapnenie vinohradov dokonca bez ohladu na typ pody - vraj to prospieva odolnosti/vitalite revy.

Ako sa branit?
Poucenia asi su:
1. Galahadu ponechat len mensi pocet strapcov,...on to vyrovna aj tym, ze budu vyrazne silnejsie bobule.
2. postrek: ak striekam s Vitisanom (s K) tak pridavat do postreku viac Mg a Ca.

3. Skoro na jar hnojit Mg a Ca (co som nerobil)

Adresa příspěvku
Připojit reakci   
stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
   
Peter.pe - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (199) - 64.44 (?), 11.5.2019 6:51

Som si ho tento rok nastepil a vysadil, tak som zvedavy. Ked porovnate chut a zdravotny stav Alladina a Galahadu, ktory sa vam zda lepsii? Neberiem do uvahy zatial to scvrkavanie bobuli.  Ja mam Alladin a s nim som zatial po uplne spokojny (ale minuly rok bola len prva vacsia uroda na prestepenom kry).

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
mičurinec - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (3092) - 103.236 (?), 11.5.2019 7:25

docela prekvapeni pro me, mam obe zminene odrudy, ale roubovane a sazel jsem je ve vetsim poctu letos, uvidime jak to dopadne

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
vimon - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (407) - 175.55 (?), 12.5.2019 7:21

Pěstuji Galahad i Aladin asi 10let a pokud je budu porovnávat, tak nám víc chutná Aladin, ale méně odolává padlí. U Galahadu se někdy objevila plíseň hroznu. Při mrazíku minulý týden to přežil jen Aladin. U Galahadu bylo vše zelené spáleno mrazem. Teploměr ukazoval 0°C, ale u země bylo asi méně. Jirka

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
         
host - 62.21 (?), 12.5.2019 16:12

Jaká je dnes asi nejchutnější bílá stolní odrůda? Ideálně co nejodolnější a spíše velmi raná. Mám jak Galahad, tak Talisman, Krystal a Valjok, zatím bez úrody. Zaujaly mě odrůdy Vostorg, Aladin, Geliodor a Garold a nevím kterou zvolit. Jajké jsou praktické zkušenosti s nimi a porovnání chutí? Vím že chuť je hodně individuální ale příjemná chuť je nicneříkající a sázet 20 odrůd abych pak zjistil že mi 18 z nich nechutná je dost práce a dost času a hlavně dost místa.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
            
host - 234.248 (?), 12.5.2019 17:26

...nic jiného než otestovat co se dá... v dané lokalitě a uvidíte za 10-15 let. Začal jsem s podobnou úvahou, že někdo něco doporučí a bude to OK. Nebylo- většinou. Již jsem vykopal cca. 30 odrůd... možná více.A neustále zkouším další. Časem si najdete své 2-3 oblíbence. Jirka(jinak Galachad se zdál být také skvělý)

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
               
host - 101.12 (?), 12.5.2019 21:36

Odpověď na otázku "Jaká je dnes asi nejchutnější bílá stolní odrůda?" je prakticky nemožná právě kvůli různým druhům chutí (muškát, harmonie, ovocná) a subjektivitě hodnocení. Je samozřejmě možno 10 let pěstovat, zkoušet a pak něco vybrat, ale pro urychlení doporučuji navštěvovat jiné pěstitele a chutnat u nich. Ušetříte mnoho času i námahy.  Réva je sice někdy velmi proměnlivá z hlediska místa pěstování, ale chuťové charakteristiky se moc nemění.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                  
katoo - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (364) - 162.233 (?), 13.5.2019 3:15
Mám Garold i Galahad. Garold dozrál asi o 10 dnů dříve. Bobule menši než galahad, chuť dobrá. U mě to byla první úroda Garoldu, uvidíme jak letos.
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                  
host - 234.248 (?), 13.5.2019 9:08

...to máte pravdu, ale není to bohužel jen o chuti. Zajímá mě růst, odolnost mrazu, padlí, praskání bobulí atd. a poměrně zásadním faktorem jak dlouho vydrží na keři. Je bezva, že je odrůda chutná, ale když začne měkknout za 5 dní po dozrání jako u mě např. Beloe Čudo 2016,17,18...je to dobrá odrůda?  A to prostě nikde neochutnáte musíte to "zažít" Jirka

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
host - 62.21 (?), 14.5.2019 22:14

Rozumím, ale pokud se tady objeví 20-30 reakcí, tak si z toho člověk něco vezme, nebo se aspoň vyvaruje zásadních omylů. To je moje úvaha. Jinak letos při sklizni mám domluvenu návštěvu na vinici kousek ode mě, se stejnými podmínkami. Problém je že tam jsou až na vyjímky odrůdy moštové, kdežto mě zajímavé odrůdy na jídlo.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
Pokračování této diskuze (další příspěvky)  |  1,  2   
zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Propojení dvou topení17.3.2024
Propojení dvou topení16.3.2024
Zapalování Husqvarna 40 nehází jiskru13.3.2024
Propojení dvou topení11.3.2024
Propojení dvou topení11.3.2024
Propojení dvou topení11.3.2024
Další příspěvky > 
Informace o serveru | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika