Část révy náhle zcela uschla



kopretina384 - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (115) - 225.11 (?) 
13.6.2018 23:36, zobrazeno: 3797x

Stalo se to během dvou dnů, ostatní listy jsou napadené, ale ne zcela zničené. Druhá réva je o mnoho zdravější. Nestříkala jsem letos ničím, chtěla jsem vyzkoušet místní podmínky, navíc jsem začátečník. Na začátku května jsem zde dostala radu, že jde o roztoče, se kterým si ptáci poradí. Vypadá to, že to tak zatím je. Poškození stále na listech je, ale nezvětšilo se hrozny vypadají docela dobře. Ale zajímalo by mne, jestli tohle uschnutí způsobil také ten roztoč.

uschlá část
uschlá část
uschlá část zvětšeno
uschlá část zvětšeno
detail listu
detail listu
druhá réva je minimálně napadená
druhá réva je minimálně napadená
Adresa příspěvku
Připojit reakci   
stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
   
bred_ik - Zlatý Zahrádkář .Zlatý Zahrádkář. (899) - 113.229 (?), 14.6.2018 5:54

Podle mého názoru napadení vlnovníkem nemá souvislost s uschnutím části keře. Podle obrázku se domnívám, že k uschnutí mohlo dojít i stářím dané části keře, ale může jít i o další faktory. Uschlou část keře bych uřezal a víc se dělat nedá. 
Pozastavím se na způsobem řezu, který je na snímcích vidět. Podle mých zkušeností je zcela špatné zakrátit letorosty dva listy za hroznem, udává se, že by se to mělo dělat nejméně za desátým listem! Ve Vašem případě má réva nedostatečný počet listů pro výživu keře, výsledkem čehož bývá špatné vyzrávání hroznů a následně i réví.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
kopretina384 - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (115) - 225.11 (?), 14.6.2018 13:32

Díky, to je fajn, že aspoň vím, že vlnovník tohle nezpůsobil. K tomu stříhání: kdybych výhony nekrátila, byly by dlouhé tak, že by měřily snad víc jak metr. Pokud by to bylo na pergole, bylo to prima... ale připadá mi, že snad to révě prospívá, protože hrozny už teď jsou velké - většina jich jsou velké jako moje - tedy ženská dlaň. A navíc - loni, když jsem sem přišla, tak předchozí majitel měl úrodu podle přiložených obrázků, tj. výhony jsou také krátké. Poznal byste o jakou odrůdu se jedná? Plody obsahují zrníčka..


detail části loňské úrody předchozího majitele
detail části loňské úrody předchozího majitele
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
         
bred_ik - Zlatý Zahrádkář .Zlatý Zahrádkář. (899) - 113.229 (?), 15.6.2018 6:21

Délka výhonů by měla být nejméně metr, ale réva je schopná narůst i 10 m, pokud se jedná o vzrůstné odrůdy jako je Talisman.
Odrůdu si určitě netroufnu určit, odrůd révy je několik tisíc. 

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
            
kopretina384 - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (115) - 225.11 (?), 16.6.2018 1:06

Hm, to je zvláštní, ale máte pravdu, uvádí se to. Skutečnost je taková, že loni byly hrozny zralé a dobré. Musela bych vyrobit na vyvázání výhonů vedení a přitom předtím zde pěstovali předchozí majitelé cca 20let takto... Jde o jeden tažeň z jediné sazenice, tak asi delší výhony by rostlina nezvládla...?

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
zahrada.cz
Informace o serveru | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika