Canadice, Seneca máte skúsenosti?



Michaelis - (10) - 18.224 (?) 
21.4.2015 22:05, zobrazeno: 7057x

Dobrý deň.

Má niekto praktické skúsenosti s krížencami V.vinifera x V.labrusca Canadice a Seneca?

Ďakujem za názory a postrehy.

Adresa příspěvku
Připojit reakci   
stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
   
host - 19.131 (?), 23.4.2015 21:00

Canadice jsem vysadil na základě informací ze zahraničí. Vlastní zkušenosti ještě nemám takže přikládám cizí:

Canadice (NY 45625) je kříženec Bath x Himrod. Himrod posloužil jako dárce genu pro bezsemennost. Odrůda by měla být více mrazuvzdorná /-28/ než u ostatních bezsemenných kříženců.
Podle autorů Canadice dobře poroste tam, kde se daří Concordu. Křížení bylo provedeno už v roce 1954,. Odrůda byla testována na mnoha místech Severní Ameriky. Po dozrání můžou hrozny podléhat v nepříznivých letech hnilobě.

Pravokořenné sazenice rostou bujně.. Hrozny jsou velké /250 – 450 g/, válcovité, poněkud kompakní, často s křídly. Bobule jsou bezsemenné,  růžové, až světle červené a střední velikosti /1,8 g/.  Slupka je výrazná,  poněkud se odděluje od dužniny, ale při jídle neruší. Dužnina je šťavnatá, aromatická. Hrozny se dají dobře skladovat /až 4 měsíce/. Ve velmi příznivých podmínkách mohou bobule cibébovatět.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
   
host - 10.160 (?), 8.9.2018 11:56

Mám prvú skúsenosť s viničom CANADICE, pretože som ju v minulom roku zasadil a v tomto roku sa urodili prvé dva strapčeky hrozna.

Hrozienko je malé, pretože aj rastlina je ešte malá, ale plody sú neskutočne dobré, sladké a s jahodovou príchuťou, pre deti je to vynikajúca odroda, lebo hrozno ešte k tej chuti nemá kôstky!

Pretože však som ju zasadil do sklenníka, vyložene na skúšku, tak moje skúsenosti s touto odrodou budú lepšie až v budúcnosti, pretože ju idem namnožiť a vysadiť vonku do záhrady.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
host - 19.131 (?), 9.9.2018 20:07

Mám od Canadice první úrodu a souhlasím s popisem. Jenom se mě zdá, že jahodová - labrusková chuť je příliš výrazná. Možná je to tím neskutečně horkým létem.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
   
zyjan - Zlatý Zahrádkář .Zlatý Zahrádkář. (512) - 238.89 (?), 16.9.2018 17:04
Canadice mají středně velké hrozny, výjimečně větší. Bobule jsou menší, nápadně růžové. Prvním rokem plodnosti měly hrozny spíš labruskovou chuť, letos když jsem dával v práci a okolí k ochutnání, většinou hledali k čemu chuť připodobnit. Chuť je velmi zajímavá, chutná po nespecifikovaných ovocných bonbonech. Většinou byli tou chutí nadšení, ale našli se i takoví, kterým nechutnala. Odrůda je bujná, odolná vůči nemocem.
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
zahrada.cz
Informace o serveru | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika