Birza



host - 117.166 (?) 
30.8.2018 9:03, zobrazeno: 3077x

Birza patrí medzi známe choroby vína zapríčínená nízkym obsahom alkoholu, pričom sa bežne odporúča zasírenie, fortifikácia a pod. Máte niekto skúsenosti s prídavokom medi alebo jednoduchšou verziou - vhodením pár mincí do demižóna? ... ak ano, prejaví sa to na senzorických vlastnostiach vína?

Adresa příspěvku
Připojit reakci   
stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
   
host - 19.131 (?), 2.9.2018 13:53

Něco takového bych se neodvážil zkoušet. Měď je v malém množství potřebný mikroprvek, ale ve větším je to rizikový těžký kov i když riziko otravy je minimální.  Měla by se tedy používat jen v rámci schválených postupů.

Pokud se týká senzorických vlastností, tak víno ve styku s mědí i mosazí a dalších slitin dostává poměrně hnusnou chuť. To si můžete v malém vyzkoušet sám.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
host - 117.166 (?), 3.9.2018 8:35

V našich zemepisných šírkach je to dosť neznáma téma (meď vo víne), ale dá sa vygoogliť výraz "Bockser" (s prehláskou na o, v Nemčine to vlastne znamená - capina) a použitie medi sa tam poväčšine odporúča. Otázkou pre mňa je praktická aplikácia v malom (aké množstvo, aký čas nechať pôsobiť,...) a či sa docieli aj zmena senzorických vlastností vína. (poznámka: asi v polovici článkov je prílišné sírenie považované za jednu z príčin vzniku birzi v málo alkoholickom víne).

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
host - 117.166 (?), 7.9.2018 6:40


Nahádzal som pár dvoj a päť centoviek do 5l demižónov na 24 hodín, následne som stiahol a nechal postáť 3 dni. Birzu nevidno, vôňa čistá bez najmenšieho zápachu ale mierna pachuť na chvostíku stále ostala. Skúsim ešte bežný sorbent (zeolit) alebo vymrazenie... poprípade kanál...  :)

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
zahrada.cz
Informace o serveru | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika