BIO ochrana revy



Stránky: 1,  2,  3   
stan0 - (16) - 63.74 (?) 
5.10.2016 12:19, zobrazeno: 18664x

Kto mate skusenost s pouzivanim BIO postrekov proti chorobam revy? Hlavne proti mucnatke - najhorsej chorobe.
Ja som tento rok prvy raz pouzil AQ10 proti mucnatke.
Postrek obsahuje hubu parazitujucu na mucnatke, mal by posobit aj preventivne aj liecebne.
Ak to naozaj funguje, velkou vyhodou je, ze postrek nevyzaduje ziadnu ochrannu lehotu, takze sa da aplikovat kedykolvek.
Ale pouzil som to prvy krat az v polovici septembra, ked uz listy boli silne poskodene mucnatkou. Dalsi postrek bol asi o 10dni.
Ucinok postreku nie je velmi vidiet, ale pri tak neskorej aplikacii sa netreba tomu cudovat,
Viem aj o viacerych dalsich, ktory pouzili AQ10 az takto na jesen a ucinok nepozoruju.
Ale hlavne ma zaujimaju skusenosti tych co to pouzivali vcas aj preventivne.

Adresa příspěvku
Připojit reakci   
stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
   
Jerrydecampo - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (161) - 245.218 (?), 13.4.2017 23:29

Rad bych oživil toto téma, máte někdo zkušenosti s přípravky na přírodní bázi? Skořicový, pomerančový olej, mikroprvky, kypřicí prášek vodní sklo, kokosové mýdlo atd? pište, dík

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
zyjan - Zlatý Zahrádkář .Zlatý Zahrádkář. (512) - 84.71 (?), 14.4.2017 7:51

O jedné možnosti vím, ale popravdě jsem ji nevyzkoušel. - Tou je postřik roztokem z mléka. Mléko musí být čerstvé, nepasterizované, nepřevařené. Roztok by měl být 2-3 díly vody a jeden díl mléka. Pak je ještě známá možnost postřik vápenným roztokem.
Určitě budou i další možnosti, o kterých se zatím neví, chce to zkoušet.
Např. na plíseň bramborovou u rajčat zabírá nálev z kozlíku.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
host - 205.204 (?), 14.4.2017 8:12

Tie veci s mliekom - mozno funguju, mozno nie, ale predpokladam, ze ak, tak len so skutocnym mliekom a nie tymi patokmi z hyper-super. Je tam ale urcite problem s kolisavym obsahom "ucinnych" latok. Navyse ten smrad skysnuteho mlieka na listoch...

Vlastna skusenost je obmedzena skor na jablone, ale tento rok idem aj do vinica. Celu schemu by som postavil na sire. Podla napadnutia mucnatkou v minulom roku by som aplikoval sulku 4-5% tesne pred pucanim proti prezimujucim stadiam ak bolo minuly rok vyrazne napadnutie. Pred kvetom Alginure+Thiovit, po kvete thiovit + vitisan. V pripade silneho viditelneho napadnutia sa osvedcila Cocana - draselne mydlo - zmyje a vysusi mucnatkovy povlak. Thiovit funguje pri teplotach nad 15 st C, vitisan je velmi nestabilny voci zmytiu dazdom, ale ma velmi dobry kurativny ucinok na cerstvo sa rozvijajuce stadia. Vraj by mala dobre fungovat aj sulka v nizkych koncentraciach okolo 1%, ale to si treba najprv overit - riziko fytotoxicity. Uplne by som sa vyhol pripravkom s medou (kumuluje sa v pode), sirova schema by mala postcovat pre mucnatku aj perenosporu. Materialov aj v ceskom jazyku je na nete dost, staci len trochu pogooglit.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
         
zyjan - Zlatý Zahrádkář .Zlatý Zahrádkář. (512) - 84.71 (?), 14.4.2017 8:29

Samozřejmě že mléko musí být opravdové, čerstvé, "nepatok" - také jsem tak o tom psal. Účinnou látkou by měly být právě přírodní houbové mikroorganismy a smradu ze zkyslého mléka se nikdo bát nemusí, pokud to nebude aplikovat nezředěné a v uzavřeném prostoru - např. ve skleníku.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
            
host - 203.234 (?), 14.4.2017 9:33

Odzkoušel jsem několik bio přípravku jak na révě tak i na zelenině a učinost takřka nulová.Pokud bude počasí vhodné pro padli tak se bez chemie neobejdete.Při suchem počasí budou uživatelé bio postřiku tvrdit jak to skvěle funguje, ale výsledek by byl stejný i bez postřiku.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
               
host - 205.204 (?), 14.4.2017 10:12

Predpokladam, ze Vasa neativna skusenosti je sposobena nevhodnym vyberom pripravkov aplikovanych v nevhodny cas. Ja za seba po 4-5 rokoch aplikacie na jabloniach (to boli rozne roky - dazdive aj suche, chladnejsie aj teplejsie) mozem s kludom konstatovat, ze na jabloniach si vystacim so sulkou, alginure, thiovit-om a vitisanom voci chrastvitosti a mucnatke a Neem-azalom, Spintorom, Biobitom a madexom voci zivocisnym skodcom. Som z teplej oblasti pri Trnave - tlak mucnatky je tu kazdy rok silny. Jablone su Fuji, Granny Smith, Golden Delicious, Sampion - tie najmenej odolne odrody - a jablka su prakticky bez poskodenia. Lenze pre dobru ucinnost je potrebne spravne nacasovanie a niekolko dalsich agrotechnickych opatreni. Rozhodne je to casovo narocnejsie nez pouzitie systemovej chemie. Kedysi mi stacili 2-3 fungicidne postreky a 3 insekticidne, teraz je to tak 5-7 fungicidnych a okolo 10 insekticidnych. Ale to vyplyva z povahy pripravkov - su len kontaktne, pripadne aj nestabilne voci UV ziareniu, preto ich treba aplikovat v intervale 7-14 dni podla pocasia a dosledne sledovat signalizacne modely. Avsak rozhodne si pohutim viac na takomto jablku, ked viem, ze hned po odtrhnuti ho mozem jest, bez rizika rezidui. Pozrite si brozurku "bezrezidualni produkce jadrovin", su tam vysledky testovania rezidui aj pre vaccsinu beznych pripravkov v zavislosti odo dna aplikacie do zberu.       

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
Ivan Hlavatý - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (4384) - 234.194 (?), 14.4.2017 10:44
Inou cestou (ale za rovnakým cieľom) je snaha vyšľachtiť odolné odrody vínnej révy, predovšetkým voči múčnatke a perenospóre. Potešiteľné je, že šľachtitelia v tomto smere nespia (viď foto). IH



Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
   
roni - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (255) - 172.42 (?), 14.4.2017 23:09

Moj znamy uz niekolko rokov pouziva proti mucnatke:
PREV-B2 + Vitisan a je spokojny - ucinok je zjavny, posobi to nielen preventivne, ale nici to aj uz rozvinutu mucnatku na strapcoch.
Ja som vlani lokalne pouzil samotny PREV-B2 az po zjavnom napadnuti strapcov a naozaj to zastavilo chorobu.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
roni - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (255) - 172.42 (?), 14.4.2017 23:23

Detailny navod na BIO ochranu najdete tu.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
Pokračování této diskuze (další příspěvky)  |  1,  2,  3   
zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Propojení dvou topení17.3.2024
Propojení dvou topení16.3.2024
Zapalování Husqvarna 40 nehází jiskru13.3.2024
Propojení dvou topení11.3.2024
Propojení dvou topení11.3.2024
Propojení dvou topení11.3.2024
Další příspěvky > 
Informace o serveru | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika