Bezpecková bílá réva



host - 83.176 (?) 
15.10.2018 14:10, zobrazeno: 6098x

Doporučíte mi bezpeckovou bílou odolnou vinnou révu? Ráda bych jen 1ks, je samosprašná? Eventuelně by šly i 2 rostlinky. Pro přímou konzumaci pro děti. Děkuji

Adresa příspěvku
Připojit reakci   
stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
   
host - 19.131 (?), 15.10.2018 21:56

Réva vinná není švestka, nemá pecky, ale semena. Proto se česky říká o révě, že je bezsemenná nebo se nemluví o peckách, ale pecičkách.

Pokud trváte na bezsemenné odrůdě, je to vaše věc. Věřte, že ty normální odrůdy, se semeny jsou v mnoho ohledech lepší.

Téma tady už mnohokrát bylo např. zde.

Pokud vám nevadí jahodová chuť,  je možné zakoupit americké odrůdy s původem u Vitis labrusca. Jsou docela odolné a vhodné i do nevinařských oblastí.

U odrůd s klasickou chutí evropské révy je výběr menší. Odrůd je sice mhoho, ale reálná dostupnost je věc druhá.  U nás /okraj vinařské oblasti/ dobře roste odrůda Besy nebo jí velmi podobná Best early seedless, úrodnější a vhodná do méně teplých oblastí.  Na tomto fóru často doporučovaný Kišmiš 342 má směšně malé bobule a doslova ho milují vosy.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
host - 101.32 (?), 16.10.2018 22:26

S dostupností to není až tak špatné, třeba pan Kotrle má v nabídce nové bílé bezsemenné odrůdy s klasickou chutí, a to Cimus (silný muškát), Geliodor (slabý muškát), Lorus (chuť harmonická) a Zolotce (chuť zcela zvláštní, ale výborná). Myslím, že některé z těchto odrůd má v nabídce (a tedy i s popisem) také Slovplant.

Všechny uvedené odrůdy mi letos zaplodily a mohu potvrdit, že popisy ohledně plodových znaků nelžou, bonusem je slušná odolnost proti plísni. Velikost bobulí je různá (největší má Geliodor), v přímé úměře k ní bývají ovšem často rudimenty semen.

Pokud ovšem potřebujete hrozny pro dítě, doporučuji netrvat na bílé barvě a pěstovat růžový bezsemenný Džin (má rovněž pan Kotrle, měl ho v nabídce i Slovplant - vyřazen z nabídky, ale popis na webu je). Velmi příjemný sladký muškát je pro děti skutečným lákadlem (i pro oči).

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
zahrada.cz
Informace o serveru | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika