Alexandrijský Muškát nebo Kardinál?



host - 90.1 (?) 
12.4.2010 13:02, zobrazeno: 11758x

Dobrý den, prosím o radu, která odrůda by byla vhodnější do skleníku. Koupili jsme sazenici loni na podzim, přes zimu zmrzla, nemáme vytápěný skleník, a u nás mají v zahradnictví v nabídce tyto dvě odrůdy. Můžete mi napsat svůj názor, která odrůda by u nás mohla přežít (540m.n.m.), případně která je i odolnější proti nemocem a je chutnější? Děkuji.

Adresa příspěvku
Připojit reakci   
stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
   
bred_ik - Zlatý Zahrádkář .Zlatý Zahrádkář. (899) - 46.152 (?), 12.4.2010 14:53

Obě odrůdy patří k těm nejchutnějším. Cardinal je je co se chuti týká pojem a Muškát alexandrijský má silně muškátovou příchuť. Ale tím výčet kladů končí. Obě jsou to odrůdy silně náchylné k houbovým chorobám. Muškát alexandrijský je na mráz silně citlivý a i relativně pozdní. Cardinal také není k mrazu přliš odolný a navíc ve skleníku bude asi trpět šedou plísní.
To už bych si do skleníku dal raději Arkadii nebo Vostorg, případně Prim.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
host - 90.1 (?), 12.4.2010 15:15

Děkuji a ještě se zeptám - nevadí, že to nejsou révy určené do skleníku?

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
         
bred_ik - Zlatý Zahrádkář .Zlatý Zahrádkář. (899) - 46.152 (?), 13.4.2010 6:51

Ani Muškát Alexandrijský a Cardinal nejsou primárně určeny do skleníku a Arkadii a Vostorgu skleník určitě neublíží. Problém by mohl být jen kdyby se do skleníku nasadily jen odrůdy s ženským typem květu, což ani jedna není. Na druhou stranu se do skleníku doporučuje Lora, která má ženský typ květu, ale pak je nutné mít ve skleníku další odrůdu, která kvete současně.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
            
host - 3.134 (?), 13.4.2010 22:13

Podle mých zkušeností mají odrůdy ze skleníku většinou horší chuť než z keřů pěstovaných venku.  Prim bych do skleníku nedával, je dobrý ven pro svou všestrannnou odolnost, ale ve skleníku bude určitě lepší Ardkádia, která po Cardinalu zdědila výbornou chuť - nepřelévat opatrně se zálivkou,  může jako Cardinal praskat. Dobrá je také Pola, ta nepraská.  Ale Vámi uváděné odrůdy a Pola potřebují alespoň 2 postřiky proti padlí. Někdy není postřik v nevinařských oblastech potřebný, ale když se padlí do skleníku dostane, pak je to pohroma.  Proti peronospoře stříkat nemusíte, ale nesmíte při zálivce vlhčit listy a pozor na výhony u oken, které mohou být ovlčovány deštěm z venku a pak pěkně hoří.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
            
host - 149.47 (?), 17.5.2018 17:54

Mám vinnou révu Kardinál, je zasazená na jižní straně zahrady chráněná od severu stromy, podvakráte po zimě větve asi třímetrové uschly, ale réva vždy obrazila a vyrosty nové větve. Nevím co mám udělat, aby se to nestalo potřetí.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
               
host - 19.131 (?), 18.5.2018 21:58

Kardilnál patří do Itálie. Pokud na něm moc lpíte, je potřeba jej za zimu zakopat, jako to dělají v Rusku, aby vám nezmrznul.

Kupte si odolnější odrůdu.  Alden, Vostrog... a máte po problémech.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
   
host - 97.172 (?), 17.4.2010 21:35
Dobrý den, Kardinála jsem dal do skleníku cca před 12 lety po pěti letech ho vyhodil, protože při dozrávání praskal a z 80% shnil. Nepomohlo větrání ani omezení zálivky s ohledem na ostatní plodiny ve skleníku moc nejde a postřiky před sklizní opravdu nemusím. Jinak plody velké, chuťově dobré, plodnost vysoká, skleník ve 400 m.n.m..
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
zahrada.cz
Informace o serveru | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika