Nemělo by se říkat rezistentní odrůdy, ale tolerantní. Nechci zabíhat do podrobností, ale např. Bredík má na svých stránkách velmi pěkně zpracovanou tabulku, kde je odolnost hodnocena 5 bodovou stupnicí. Většina odrůd, o kterých se na tomto fóře mluví má odolnost 2 - 3.
Stručně řečeno, 2 postřiky - 1 x před květem a 1 x po odkvětu Vám většinou zajistí zdravou sklizeň. V krizových letech je nutné po odkvětu udělat postřiky nějméně 2. Vyplatí se nečekat na infekční tlak, protože to už bývá pozdě, ale raději ochranu řešit preventivně.
Ajvaz je dobrá a úrodná odrůda, ovšem při přetížení chutově řepa a ztrácí růst, stejně jako většina stolních odrůd. Pokud tam necháte 9 letorostů a na každém 2 hrozny, tak dopěstujete jen odpad a na keři nebude pro příští rok dřevo.
Proto je nutné dodržovat zatížení max. 3 kg/ tedy 6 hroznů na m2. Pokud máte na keři pouze 1 tažeň a 8 oček, tak musíte sklizeň tímto způsobem omezit a přebytečné květy otrhat. Pak budete mít chutné a chrupkavé hrozny.
To vše platí doma na zahradě při dostatečné závlaze a dobrém hnojení. V polním suchopáru musíte sklizeň redukovat ještě více.