Připojit reakci
Text příspěvku, ke kterému připojujete reakci:

Ano, to platí ale len pre menej vzrastné odrody, niektoré muštové, ale zďaleka nie všetky. Stolové, bujne rastúce odrody s týmto problém nemajú. Pri dobrej agrotechnike by bolo treba ich rast skôr tlmiť než posilňovať. Osobne si myslím že vplyv podpníka na rast a úrodnosť sa preceňuje. Podstatná v tomto ohľade je úroveň agrotechniky. Zanedbaný vinohrad nebude mať dobré výnosy ani na najbujnejších podpníkoch. A pravokorenný, dobre obrábaný a hnojený vinohrad sa môže zohýbať pod ťarchou úrody.

Štepenie sa zaviedlo hlavne kvôli fyloxére. Ešte má význam pri zlých pôdnych podmienkach, napr. silno vápenatých pôdach, kde sú vyšľachtené podpníky znášajúce tieto podmienky (Chasselas x V. berlandieri 41 B, Fercal). Alebo má význam pri vzácnych odrodách (na jeden štep stačí jedno očko, na pravokorennú sadenicu treba celý trojočkový odrezok).

Ak sa vo vašej oblasti vyskytuje fyloxéra, alebo máte nejaké extrémne pôdne pomienky, asi by som o štepení uvažoval. Ak máte normálnu, dobrú pôdu, bude to asi zbytočná komplikácia. Iba žeby Ste to poňali ako záujem, alebo hobby. Iste, keby ste chceli vysadzovať hektáre vinohradu, asi si veľmi dobre zvážite typ podpníka aby sedel presne na vašu pôdu. V záhrade pre seba viac poteší mať úrodu o rok či dva skôr. Radovan

Text příspěvku:*
Při psaní textu neukončujte jednotlivé řádky, text se v odstavci zalamuje automaticky.
Obrázek:
Vybrat soubor:
Název:
Popis:
Vkládat lze pouze obrázky typu JPEG a PNG. Maximální rozlišení obrázku je 12 megapixelů (4920x3218 obrazových bodů). Maximální možná velikost obrázku je 10 MB.
Kontrolní řetězec:*Sečtěte prosím číslo 13 a číslo 10.
Výsledek vložte do následujícího políčka:
* Bez vyplnění políček zvýrazněných tučným písmem nebude možné formulář odeslat.
zahrada.cz
Informace o serveru | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika