Připojit reakci
Text příspěvku, ke kterému připojujete reakci:

Šlo to tak po staletí, proč by to nešlo nyní?

Len trochu z histórie. Do roku 1850 európa nepoznala perenospóru, vošku fyloxéru a čiernu spálu viniča. Tie žili dovtedy len na americkom kontinente. O múčnatke si nie som istý tak nechcem kecať. Za Márie Terézie vinič rástol na každom kopčeku (na Slovensku odhadom 80 tis. ha, čo je 5-krát viac než dnes). Okolo roku 1860 začala katastrofa vo Francúzsku, v našich krajoch asi 1880. Najmä fyloxéra zničila niekde skoro všetko, ale ani perenospóra nehrala len druhé husle. Potom prišli samorodáky, ktoré boli na to všetko odolné, ale chuťovo vieme o čom to je... Ušľachtilý vinič sa z toho vysekal už len vďaka štepeniu na podpníky a striekaniu. A tak začala najprv Bordeauxská zmiešanina, potom iné formy medi, síra, neskôr organické fungicídy. A dnes sa strieka na všetko, čo by sa len mihlo okolo viniča. Ochutnať víno, aké pili Rimania, prírodne čisté, dokonca aj bez biopostrekov, je už veľmi veľmi veľká vzácnosť. Radovan

Text příspěvku:*
Při psaní textu neukončujte jednotlivé řádky, text se v odstavci zalamuje automaticky.
Obrázek:
Vybrat soubor:
Název:
Popis:
Vkládat lze pouze obrázky typu JPEG a PNG. Maximální rozlišení obrázku je 12 megapixelů (4920x3218 obrazových bodů). Maximální možná velikost obrázku je 10 MB.
Kontrolní řetězec:*Sečtěte prosím číslo 20 a číslo 19.
Výsledek vložte do následujícího políčka:
* Bez vyplnění políček zvýrazněných tučným písmem nebude možné formulář odeslat.
zahrada.cz
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika