Při poskytování těchto stránek nám pomáhají soubory cookie. Používáním stránek s tím vyjadřujete souhlas.
Další informace.
Ú v o d n í   s t r á n k a  |  Kontakty   
Zahradní domky.cz
Chatky, zahradní domky a domky na nářadí, dodání po celé ČR.
Nábytek Vladeko
Dřevěný zahradní nábytek, doprava po ČR zdarma

Při vkládání příspěvků prosím respektujte pravidla pro vkládání příspěvků. Pro vyhledávání obchodů, poskytovatelů služeb a nejvýhodnějších cen použijte internetové katalogy, srovnávače a vyhledávače, pro inzerci pak specializované inzertní a aukční servery.

Diskusní příspěvky nesmí obsahovat díla (texty, fotografie nebo ilustrace) jiných autorů (například z knih, časopisů nebo jiných webových stránek).
Připojit reakci do diskuze Ide to aj (ne)chemicky
Text příspěvku, ke kterému připojujete reakci:

Ide to aj nechemicky. Ale bežným dedinským vinohradníkom to budete darmo rozprávať (osobná skúsenosť), tí sú skalopevne presvedčený že bez chémie to nejde. Ešte vás majú za blbca. Prečo sa potom naturálne vína predávajú v michelinovských reštauráciách?

Trh z bioprípravkami za posledných pár rokov krásne rozkvitol, takže je z čoho vyberať. Tohto roku pôjdem na perenospóru prípravkami Chitopron a Cuprotonic. V Cuprotonicu je meď vo forme glukonátu medi, čo je vlastne hnojivo, znižuje dávky medi oproti štandardným prípravkom tuším až 5 násobne.

Predsa nebudem dávať svojej rodine jesť chemické koktejly. A všetci susedia, tradičný chemko-vinohradníci, nech si myslia čo chcú. S pozdravom Radovan

Text příspěvku:*
Při psaní textu neukončujte jednotlivé řádky, text se v odstavci zalamuje automaticky.
Obrázek:
Vybrat soubor:
Název:
Popis:
Vkládat lze pouze obrázky typu JPEG a PNG.
Maximální rozlišení obrázku je 12 megapixelů a rozměry 4920x3218 obrazových bodů.
Maximální možná velikost obrázku je 10 MB.
Souhlas autora:*Jako autor příspěvku souhlasím s jeho časově neomezeným zveřejněním na serveru ZAHRADA.cz
Kontrolní řetězec:*Sečtěte prosím číslo 16 a číslo 19.
Výsledek vložte do následujícího políčka:
* Bez vyplnění políček zvýrazněných tučným písmem nebude možné formulář odeslat.
Stránky: 1, 2, 3, 4, 5...>   

Ide to aj (ne)chemicky


Marek-TT (683) - xxx.xxx.20.52 (?)
21.5.2019 7:34, počet návštěv: 12023
Přejít na: tento příspěvek (zjistit adresu)

Viem, že o BIO ochrane viniča už existuje samostatné vlákno, no tu by som chcel detailnejšie popísať svoj postup ochrany v konkrétnych podmienkach. Upozorňujem, že nie je to univerzálny návod, skôr inšpirácia pre tých, ktorí uvažujú nad niečím podobným, no nevedia ako na to. Príspevky budem postupne pridávať (niektoré aj s fotodokumentáciou) podľa aktuálneho stavu a potreby ošetrovania.

Na úvod by som v stručnosti spomenul pestovateľské podmienky. Vinič pestujem pri Trnave, teplá oblasť, 145 mnm. V opatere mám rodiace odrody Talizman, Rizamat Ustojčivij, Kardinal Ustojčivij, Nero, Moldova a jedna veľmi stará (50, možno aj viac ročná) no name odroda. Všetky sú na pergole, v chránenom priestore medzi domami, plocha okolo 100 m2.

Teraz niečo k samotnej ochrane. Tú sa snažím voliť tak, aby bola v súlade s BIO zásadami, čiže vôbec neaplikujem organické fungicídy a ani insekticídy. Tento rok mám v pláne radikálne obmedziť používanie meďnatých prípravkov a ochranu postaviť na síre a niekoľkých ďalších pomocných látok. Je to aj z toho dôvodu, že nebezpečnejšia býva múčnatka ako peronospóra. Sezónu som odštartoval cez víkend. Výhony sú dlhé cca 70-80 cm, preto som preventívne použil Vitisan (80 g/10 L), spolu s Paraluxom (40 g/10 L) a zmáčadlom (Wetcit). Celkovo som aplikoval 3 L vody, pri danej veľkosti listovej plochy to bohato stačilo. Najbližší postrek plánujem pred kvetom, budem informovať.

Připojit reakci   
recepty na vaření, uzení, zavařování, vína, destiláty
   

Ide to aj (ne)chemicky


host - xxx.xxx.162.30 (?)
21.5.2019 13:57
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Ide to aj nechemicky. Ale bežným dedinským vinohradníkom to budete darmo rozprávať (osobná skúsenosť), tí sú skalopevne presvedčený že bez chémie to nejde. Ešte vás majú za blbca. Prečo sa potom naturálne vína predávajú v michelinovských reštauráciách?

Trh z bioprípravkami za posledných pár rokov krásne rozkvitol, takže je z čoho vyberať. Tohto roku pôjdem na perenospóru prípravkami Chitopron a Cuprotonic. V Cuprotonicu je meď vo forme glukonátu medi, čo je vlastne hnojivo, znižuje dávky medi oproti štandardným prípravkom tuším až 5 násobne.

Predsa nebudem dávať svojej rodine jesť chemické koktejly. A všetci susedia, tradičný chemko-vinohradníci, nech si myslia čo chcú. S pozdravom Radovan

Připojit reakci
      

Ide to aj (ne)chemicky


Marek-TT (683) - xxx.xxx.20.52 (?)
21.5.2019 14:35
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Dopracovať hrozno v tzv. bio kvalite chce veľa úsilia a výber správnych prípravkov je len časť úspechu. Niektorí sa možno aj odhodlajú skúsiť alternatívne postreky, no neurobia tú zvyšnú časť práce (zelené práce, prebierka úrody, výživa,...), ktorá je dôležitá pre dosiahnutie dobrého výsledku. A vinič má tú zlú vlastnosť, že môžete spraviť 5 účinných ošetrení, 6-ste nespravíte a veľká časť úrody bude znehodnotená. Konvenčná chemická ochrana je akási stávka na istotu, kde aj pri zanedbaní niektorých mechanických prác možno docieliť uspokojivý výsledok.

Chitopron a Cuprotonic mám v pláne použiť aj ja yes

Připojit reakci
         

Ide to aj (ne)chemicky


host - xxx.xxx.147.242 (?)
21.5.2019 21:19
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

 Tak, tak. V niektorých súkromných vinohradoch vidno biedne korene so zanedbanou výživou aj agrotechnikou. Ich majitelia potom tvrdia že to bez chemky nejde. Treba začať poriadnym obrábaním, potom prejsť na bio postreky. Vitálny ker je odolnejší ker. Radovan

Připojit reakci
            

Ide to aj (ne)chemicky


host - xxx.xxx.102.1 (?)
22.5.2019 9:27
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Samozřejmě, že to jde. Bez tvrdé chemi, pesticidů a dokonce i bez všech postřiků. Šlo to tak po staletí, proč by to nešlo nyní?

Ale je to něco za něco. Chemie nám ušetří mnoho sil, hmoho času.

Buď vinař přistoupí na pracnou detailní ruční práci ve vinohradu a zvládne udržet v dobré kondici několik set svých hlav,  nebo sáhne po moderní mechanizaci, chemii a bude mít pod kontrolou x tisíců hlav révy. Často ekonomický zájem převýší určité nedostatky v kvalitě produktu, které u spotřebitele nehrají zásadní roli, nebo je marketing schová.

Použití pesticidů je vždy kompromis.

Připojit reakci
               

Ide to aj (ne)chemicky


host - xxx.xxx.176.124 (?)
24.5.2019 13:23
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Šlo to tak po staletí, proč by to nešlo nyní?

Len trochu z histórie. Do roku 1850 európa nepoznala perenospóru, vošku fyloxéru a čiernu spálu viniča. Tie žili dovtedy len na americkom kontinente. O múčnatke si nie som istý tak nechcem kecať. Za Márie Terézie vinič rástol na každom kopčeku (na Slovensku odhadom 80 tis. ha, čo je 5-krát viac než dnes). Okolo roku 1860 začala katastrofa vo Francúzsku, v našich krajoch asi 1880. Najmä fyloxéra zničila niekde skoro všetko, ale ani perenospóra nehrala len druhé husle. Potom prišli samorodáky, ktoré boli na to všetko odolné, ale chuťovo vieme o čom to je... Ušľachtilý vinič sa z toho vysekal už len vďaka štepeniu na podpníky a striekaniu. A tak začala najprv Bordeauxská zmiešanina, potom iné formy medi, síra, neskôr organické fungicídy. A dnes sa strieka na všetko, čo by sa len mihlo okolo viniča. Ochutnať víno, aké pili Rimania, prírodne čisté, dokonca aj bez biopostrekov, je už veľmi veľmi veľká vzácnosť. Radovan

Připojit reakci
                  

Ide to aj (ne)chemicky


Marek-TT (683) - xxx.xxx.235.1 (?)
31.5.2019 21:48
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Pridávam aktuálny report z vinohradu. Po dlhšom období upršaného počasia sa dnes znova vyčasilo a citeľne oteplilo. Priam ideálne podmienky pre šírenie hubových chorôb, najmä peronospóry. Zajtra by boli presne 2 týždne od posledného ošetrenia, no nechcel som čakať, keďže tlak chorôb je dosť silný a omeškanie čo i len o jeden deň by sa mohlo negatívne podpísať pod úrodu. Dnes som preto zarobil do tankmixu Thiovit Jet (4 g/L), Cuprotonic (2 ml/L), Chitopron (3 ml/L) a Paralux (4 g/L). Celkovo som použil 3 L postrekovej kvapaliny a bolo to tak akurát. Vidno, že listová plocha sa za tie 2 týždne viditeľne zväčšila. Na najbližšie dni hlásia letné teploty, preto predpokladám, že vinič začne v priebehu budúceho týždňa kvitnúť. Hoci tento postrek som chcel aplikovať tesne pred kvetom, možno budem musieť vzhľadom na priebeh počasia striekať ešte raz. Chcel by som totiž v tomto kritickom období skrátiť frekvenciu postrekov na max. 10 dní.

Připojit reakci
                     

Ide to aj (ne)chemicky


Marek-TT (683) - xxx.xxx.235.1 (?)
6.6.2019 21:36
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Dnes som si všimol prvé rozkvitnuté kvety na odrode Nero a na no name odrode. Mal som dilemu, či ešte raz ošetriť pred kvetom. Naposledy som striekal pre 6 dňami a kým vinič odkvitne, bola by to dosť dlhá doba bez ochrany. Preto som dnes použil rovnakú postrekovú zmes ako v som spomínal v príspevku vyššie, akurát som zarobil 4 L. Čo čert nechcel, o hodinu začalo celkom slušne pršať, takže zbytočná práca... Budem to musieť asi čo najskôr zopakovať, kým nie je vinohrad v plnom kvete.

Připojit reakci
                        

Ide to aj (ne)chemicky


Marek-TT (683) - xxx.xxx.235.1 (?)
16.6.2019 20:14
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Vinohrad v plnom kvete. Po období dažďov prišlo na rad horúce a v posledných dňoch aj suché počasie, čo bude nahrávať rozvoju a šíreniu múčnatky. Dôkladný postrek tesne po odkvitnutí bude veľmi dôležitý.

Obrázky:
Kardinal Ustojčivij
Kardinal Ustojčivij
Nero
Nero
Moldova
Moldova
Připojit reakci
                           

Ide to aj (ne)chemicky


Marek-TT (683) - xxx.xxx.235.1 (?)
18.6.2019 21:07
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Nechcel som už čakať a dnes som strekol vinohrad po odkvitnutí. Mohol som síce ešte 1-2 dni vydržať, no nechcel som predlžovať ochrannú dobu, keďže naposledy som striekal pred 12 dňami. Použil som rovnaké prípravky v rovnakých koncentráciách ako pred kvetom, akurát som musel celkovo zarobiť 5 l postrekovej kvapaliny. Zelená hmota stále pribúda a ešte pribúdať bude. Najbližšie by som chcel ďalšie ošetrenie spraviť koncom mesiaca. Možno sa mi podarí pred tým stihnúť aj zelené práce. Budem musieť však zvoliť inú kombináciu prípravkov, aby sa pozmenil spôsob účinku. 

Připojit reakci
Pokračování této diskuze (další příspěvky) >> | 1, 2, 3, 4, 5...>   
Založit nové téma Nápověda
  Název diskusního téma   Počet příspěvků   Datum   Počet návštěv
Kněžna Olga, Princess Augusta1419.1.20201062
Zkušenosti s odolnějšími stolními odrůdami - PIWI24616.1.202062977
Japonské odroby hrozna312.1.2020447
Giberelín - skúsenosti411.1.2020460
Sadenice z Poľska49.1.20201011
Jesenna vysadba148.1.20201375
Agostenga27.1.2020256
Festivee26.1.20202034
Ide to aj (ne)chemicky574.1.202012024
Jaka reva?3229.12.20194207
Dráty na révu2125.12.20194118
Zmrzlá réva v září 819.12.20192980
Pěstování bezsemenné odrůdy Attika713.12.20191223
Podnože révy vinné67.12.20191002
Vinaři z okolí Frýdku-Místku 1134.12.201942487
Bianca3227.11.201932796
Peničkova metóda zakoreňovania viniča 22523.11.2019205957
Jaké jsou zásady přeroubování révy?2022.11.20195744
AKU nůžky na révu119.11.2019325
Nej odruda a nej zklamání 20191516.11.20193651
Odrody odolne praskaniu s dlhou vydrzou na koreni338.11.20199832
Jak dál stříhat vinnou révu?66.11.20191436
Prosím poraďte odrůdu115.11.20192345
Sazenice révy 2016862.11.201951230
Co vaše réva 2019?11528.10.201927978
Avatar 524.10.20192115
Založená pidi vinice + další postup1214.10.20192047
Řez mladé révy4313.10.201928759
Simonit&Sirch zkušenosti, rady, návody296.10.20194113
Hmyz a stolní odrůdy126.10.20191777
Založení malé vinice36.10.2019864
Black Magic8829.9.201976899
Vinná réva - Tereza1529.9.201912530
Mráz a hrozno423.9.20191046
Rodí víno vypěstované ze semínka, nebo se musí roubovat?1318.9.201912538
Solaris 513.9.20191342
Vedení révy, RH nebo na víc pater?611.9.20191429
Svätomartinské víno426.8.20191041
Lékořice 126.8.2019583
Neznáma Labrusca 624.8.20195482
Další diskuze: 1, 2, 3, 4, 5 >  
Fórum pro chovatele - domácí miláčci, psi, drůbež, králíci, včely, krmiva, pelíšky
Chov pstruhov15.1.2020
Chov pstruhov14.1.2020
Chov pstruhov14.1.2020
Chov pstruhov14.1.2020
Vynesené slepice14.1.2020
Další příspěvky > 
Úvodní stránka | Informace o serveru | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 1999 - 2020
Jak Google využívá data, když používáte weby nebo aplikace našich partnerů