Připojit reakci
Text příspěvku, ke kterému připojujete reakci:

Je fascinující, kolik lidí odmítá moderní vědecké poznatky jen proto, že je jejich předsudek předem označil za eko-bio šarlatánství.

"Mykorhiza hraje i u révy roli." Ano, to ale není něco, co byste měl blahosklonně přiznávat "natolik přesvědčeným" pomatencům, ale uznat jako prostý fakt, se kterým můžete dále racionálně pracovat.

Ale k věci, omlouvám se za emocionální výlev. Prostým vygooglováním slov "mycorrhiza vitis vinifera" najdete bezpočet vědeckých článků, které se tímto problémem zabývají. Symbióza s mykorhizními houbami skutečně zvyšuje odolnost rostlin révy, schopnost příjmu minerálů, toleranci vůči stresu.

Otázka zní jenom, zda příslušná houbová vlákna a spory v půdě máte. Pokud budete révu sázet někde na zahrádce, tak určitě ano, ale jestli na zrytém vinohradu léta ošetřovaném biocidními prostředky, tak pravděpodobně ne. Spory hub žijících v zemi, bez nadzemních plodnic, se kupodivu vyskytují převážně v zemi, a jestliže půdu zahltíte fungicidy, "prostě všude" spory jistě nebudou. Je ovšem pravda, že běžná zahradní půda je už mykorhizních hub plná, a proto bude v tomto případě inokulace rostlin zbytečná.

Jestli se ale pro inokulaci rozhodnete, nevybírejte přípravek pro borůvky a muškáty, tedy rostliny žijící v kyselé půdě. Nejde o to, že by houby z tohoto přípravku nedokázaly kolonizovat kořeny révy, ale nemusí se jim dařit v běžné zahradní, nekyselé půdě. Firmy vyrábějící tyto přípravky prodávají i směsi na ovocné stromy, ty budou pro révu vhodné.

Text příspěvku:*
Při psaní textu neukončujte jednotlivé řádky, text se v odstavci zalamuje automaticky.
Obrázek:
Vybrat soubor:
Název:
Popis:
Vkládat lze pouze obrázky typu JPEG a PNG. Maximální rozlišení obrázku je 12 megapixelů (4920x3218 obrazových bodů). Maximální možná velikost obrázku je 10 MB.
Kontrolní řetězec:*Sečtěte prosím číslo 20 a číslo 16.
Výsledek vložte do následujícího políčka:
* Bez vyplnění políček zvýrazněných tučným písmem nebude možné formulář odeslat.
zahrada.cz
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika