Připojit reakci
Text příspěvku, ke kterému připojujete reakci:

Já bych to zkusil bez emocí a nepoužíval silná slova. Faktem je, že pojem rezistent je chápán velmi různě a všemi akceptovatelná definice zřejmě neexistuje. Vzpomeňme jen na odrůdy jabloní kdysi rezistentní proti strupovitosti, které již nyní rezistentní proti strupovitosti nejsou a jsou jí běžně napadány.

Odborníci budou hovořit o genech rezistence proti nějaké chorobě. Pokud se u nás pěstují nějaké odrůdy révy, které jsou nositeli nějakého genu rezistence, jedná se vždy o gen rezistence proti plísni. Geny rezistence proti padlí jsou sice také, ale o odrůdu s takovým genem jsem v ČR ještě nezavadil (což ještě nutně neznamená, že tady neexistuje).

Laici samozřejmě uvidí u odrůdy révy nápis rezistence a snadno nabudou dojmu, že réva je odolná proti všemu. Navíc jsou prodejci, kteří slovo rezistence klidně použijí u obyčejné vinifery.

Smiřme se proto s tím, že ještě nějakou dobu bude padlí největší hrozbou pro náš vinohrad, samozřejmě podle ročníku. Jak s tím bojovat? Asi málo uděláme s počasím a se zdroji napadení v okolí. Hodně už můžeme udělat s tím, na které konkrétní místo révu vysadíme (aby tam byl pokud možno průvan - kvůli rychlejšímu osychání listů, ze stejného důvodu je lepší jihovýchodní expozice než jihozápadní). Důležitý je spon výsadby, druh vedení a hlavně kvalitně provedené zelené práce, cílem je udržet keř řídký, opět aby se na něm co nejméně držela nežádoucí vlhkost.

A nakonec ona ochrana. Chemie nemusí být vždy špatná. Samozřejmě nejúčinnější systémové prostředky vnikající dovnitř plodu (které tím pádem nelze smýt) jsou hodně problematické, ale proti padlí velmi dobře funguje přírodní chemický prvek - síra. Ta je dokonce povolena v ekologickém zemědělství, navíc je smývatelná. A jak bylo výše uvedeno, důležitá je prevence. Takový postřik sírou (Sulka) na počátku vegetace (kdy kromě padlí zlikviduje i živočišné škůdce) a potom ještě (Kumulus) těsně po odkvětu při řídkém sponu výsadby a kvalitně provedených zelených pracech by v zásadě měl zajistit slušný výsledek sezóny. Pokud bude počasí jako letos, bude třeba postřik sírou (možná i něčím účinnějším) zopakovat.

Nedávno jsem sledoval na youtube rozhovor se Světlanou Krasochinou (šéfka v Institutu v Novočerkassku), která hovořila o tom, že v současnosti jsou nějaké nové typy padlí, nebezpečnější než dříve. Podle ní jsou nejdůležitější ochranou zelené práce.

Pokud se týká Kuprikolu, ten sice primárně působí proti plísni, ale někde jsem četl, že měď zpevňuje pletiva rostliny a tím do jisté míry chrání i před napadením padlím.

Text příspěvku:*
Při psaní textu neukončujte jednotlivé řádky, text se v odstavci zalamuje automaticky.
Obrázek:
Vybrat soubor:
Název:
Popis:
Vkládat lze pouze obrázky typu JPEG a PNG. Maximální rozlišení obrázku je 12 megapixelů (4920x3218 obrazových bodů). Maximální možná velikost obrázku je 10 MB.
Kontrolní řetězec:*Sečtěte prosím číslo 16 a číslo 12.
Výsledek vložte do následujícího políčka:
* Bez vyplnění políček zvýrazněných tučným písmem nebude možné formulář odeslat.
zahrada.cz
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika