Připojit reakci
Text příspěvku, ke kterému připojujete reakci:

"uz je to skoro pravidlem, ze cim vetsi hrozny a bobule, tim slabsi chut. Vyjimky tu jsou, ale ty co znam maji zase jine vady - napr. spatnou odolnost."

To je jistě zajímavý problém - vztah velikosti plodů a chuti. Někdy před rokem jsem četl o jahodách, že údajně v rámci jedné odrůdy se do plodů přes stopku dostává konstantní množství chuťových látek, ve velkých plodech jich je tedy menší koncentrace na jednotku velikosti, a proto jsou menší plody chutnější než větší (protože první plody bývají největší a pak se jejich velikost snižuje, má to být důvod toho, že nejranější plody jahod nejsou tak chutné jako pozdnější). Bohužel jsem si pramen této informace nepoznamenal. Možná je to pravda, možná ne.

Třeba u jablek toto určitě neplatí, např. velké plody Rubínu nejsou o nic méně chutné než plody menší (dokonce ty úplně malé mají chuť spíše horší). Rovněž meziodrůdově nemají velkoplodé odrůdy (např. Rubín, Admirál) o nic horší chuť než odrůdy s plody menšími..

Jak je to u révy? Zcela laicky - zřejmě tam nějaká nepřímá úměra mezi velikostí bobulí a chutí (resp. množstvím aromatických látek na jednotku velikosti) bude, protože moštové odrůdy (kde pohledová stránka hroznů je nepodstatná) mívají bobule velmi drobné. Tohle by si ovšem zasloužilo pohled odborníka a ani ten by to neměl s tak subjektivní záležitostí jako je chuť snadné.

Pokud ovšem budu srovnávat konkrétní odrůdy, např. v tomto tématu zmíněné Chrupku a Poslannik, tak mohu subjektivně uvést, že jsou chuťově srovatelné, tedy obě odrůdy mi velmi chutnají. Přejděme ale k dalším vlastnostem. Jistě jsem si vědom, že Poslannik je zcela nový a nevyzkoušený, ale i první plodnost něco napoví. Tedy mladý prostokořenný keř, zasazený na konci května 2017, přežil koncem února 2018 holomráz -20 a měl v roce 2018 tři hrozny, největší přes kilogram (nepovedený obrázek). Keř byl hodně přetížený, přesto se hmotnost bobulí blížila 20 g. Za celou sezónu byly pouze dva postřiky sírou proti padlí, tolik k odolnosti. Jak by asi za stejných podmínek vypadala Chrupka?

Ať pořád neopěvuji jen Poslannik, u kolegy jsem letos ochutnal odrůdu Everest, bobule také kolem 20 g, a rovněž mi velice chutnala. Existuje více velmi chutných muškátů s bobulemi do 15 g (např. Sponsor nebo Landyš) atd. Na druhé straně jsou velkolepě vypadající odrůdy z východu, které u mne byly chuťově prázdné. Nebudu je jmenovat, protože to může být i otázka roku, místa nebo zatížení keře. Např. moje silně zatížená Bažena chutnala jako sladká voda, u kolegy byla zatížena výrazně méně a bobule byly větší a chutné.

Stručně na závěr. Mohu srovnávat, a proto si dovolím tvrdit, že mnohé odrůdy z východu jsou chuťově srovnatelné s tradičními odrůdami pěstovanými u nás, bobule i hrozny jsou však často násobně větší. I z hlediska odolnosti se mohou směle měřit s Nerem, Krystalem, Primem nebo Solarisem (ten poslední byl letos u souseda zcela zničen padlím).

Text příspěvku:*
Při psaní textu neukončujte jednotlivé řádky, text se v odstavci zalamuje automaticky.
Obrázek:
Vybrat soubor:
Název:
Popis:
Vkládat lze pouze obrázky typu JPEG a PNG. Maximální rozlišení obrázku je 12 megapixelů (4920x3218 obrazových bodů). Maximální možná velikost obrázku je 10 MB.
Kontrolní řetězec:*Sečtěte prosím číslo 11 a číslo 16.
Výsledek vložte do následujícího políčka:
* Bez vyplnění políček zvýrazněných tučným písmem nebude možné formulář odeslat.
zahrada.cz
Informace o serveru | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika