Připojit reakci
Text příspěvku, ke kterému připojujete reakci:

Jedná se o snímky z vinohradu ukrajinského šlechtitele Viktora Michajloviče Kaluhina (kdyby to byl Rus, byla by transkripce Kalugin) z vesnice Dněprovka ze Záporožské oblasti.

Tento šlechtitel se zjevil jako kometa po roce 2010, v jeho katalogu jsem napočítal přes 100 odrůd vlastního šlechtění. Jeho nejoblíbenější kombinací je Talisman x Velika, z ní pochází mnoho velkoplodých odrůd bobulí modré barvy.

O jeho šlechtitelských úspěších se zpočátku hodně pochybovalo, byl považován za šarlatána (k čemuž přispívala i některá jeho prohlášení), výsledky šlechtění ovšem zatím vypadají ohromně. Samozřejmě lze nyní hodnotit pouze některé plodové znaky (tedy tvar a barvu bobulí, rovněž jejich velikost - i když tam lze předpokládat, že nebudou tak úplně dosahovat deklarovaných rozměrů). Otázkou jsou chuťové kvality, což zatím málokdo vyzkoušel, a pěstitelské charakteristiky (včetně odolnosti k chorobám). Prostě čas ukáže.

Na mém vinohradu se již vyskytuje více odrůd Kaluhina, některé letos zaplodily (z odrůd na obrázcích Krasava). Výsledky jsou různé, na základě signální úrody je předčasné dělat hodně kategorické závěry. Nicméně bych se rád zmínil o třech odrůdách které vypadají velmi dobře. Jde o modrou bezsemennou odrůdu Skazka (tedy přeloženo Pohádka), dvouletý keř dal několik hroznů střední velikosti, bobule velmi příjemné sladké chuti docela velké (až 8 g), stupeň bezsemennosti 1-2 (tedy prakticky čisté).

Dále modrá odrůda Poslannik (jedna z aktuálních ukrajinských "bomb"). Ta je pozdní, ještě zcela nedozrála, ale už vypadá nádherně. Odkaz na web jednoho ukrajinského školkaře, kde jsou fotografie této odrůdy a také snímek o třech odrůdách Kaluhina (mj. Poslannik).

Můj Poslannik jsem zatím ještě nesklidil a tedy nezvážil, bobule kolem 20 g už ale budou a stále se zvětšují.

Poslední je odrůda Bělosněžka světlé barvy bobulí, velmi raného zrání a silně muškátové chuti. Bobule u mne zatím do 10 g (jsou deklarovány jako větší), už asi měsíc a půl drží na keři bez viditelných škod, jen cukru přibývá. Opět odkaz.

Tipnul bych si, že Skazka, Poslannik i Bělosněžka (a pravděpodobně další odrůdy Kaluhina) budou brzy v nabídce pana Kotrleho.

Text příspěvku:*
Při psaní textu neukončujte jednotlivé řádky, text se v odstavci zalamuje automaticky.
Obrázek:
Vybrat soubor:
Název:
Popis:
Vkládat lze pouze obrázky typu JPEG a PNG. Maximální rozlišení obrázku je 12 megapixelů (4920x3218 obrazových bodů). Maximální možná velikost obrázku je 10 MB.
Kontrolní řetězec:*Sečtěte prosím číslo 12 a číslo 17.
Výsledek vložte do následujícího políčka:
* Bez vyplnění políček zvýrazněných tučným písmem nebude možné formulář odeslat.
zahrada.cz
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika