Připojit reakci
Text příspěvku, ke kterému připojujete reakci:

Růvek má kromě výše uvedených funkcí ještě jednu, o které nepíší ani chytré knihy.

Výhony rašící ve vlhkém prostředí jsou chráněny před napadením roztoči. To má velký význam zejména u slabších sazenic.  Prostě výhon ukrytý v půdě má lepší dynamiku růstu, rostoči jej nestačí kolonizovat a sáním poškodit, což se často stává u volně rostoucích sazenic ošetřených parafínem, ale bez růvku.

Zkušení vinaři také ví, že růvek vytváří určité teplejší mikroklima, mladá pletiva tolik nevysýchají při průdkém jarním slunci. V zimě často pozorujeme, že na severní straně růvků zůstává dlouho sníh, kdežto na jižní rychle odtává. Proto růvky tvarujeme asymetricky, aby sazenička byla v jižní třetině.

Růvek začínáme postuně rozebírat již koncem června, postupně vždy o několik cm, aby vybělená pletiva mohla zezelenat a nespálilo je prudké letní slunce. Během července růvky odstraníme zcela a nahradíme je miskou.  Tím zabráníme růstu a vyzrávání rosných kořenů, které bychom později museli pracně odstraňovat.

Další pozitivem je neustálá likvidace plevelů, které tvorbou a rozebíráním růvků nemají možnost konkurovat mladé sazenici a nemusíme aplikovat herbicidy v nebezpečné zóně, protože mladé sazeničky jsou na herbidicy citlivější.

Text příspěvku:*
Při psaní textu neukončujte jednotlivé řádky, text se v odstavci zalamuje automaticky.
Obrázek:
Vybrat soubor:
Název:
Popis:
Vkládat lze pouze obrázky typu JPEG a PNG. Maximální rozlišení obrázku je 12 megapixelů (4920x3218 obrazových bodů). Maximální možná velikost obrázku je 10 MB.
Kontrolní řetězec:*Sečtěte prosím číslo 18 a číslo 10.
Výsledek vložte do následujícího políčka:
* Bez vyplnění políček zvýrazněných tučným písmem nebude možné formulář odeslat.
zahrada.cz
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika