Připojit reakci
Text příspěvku, ke kterému připojujete reakci:

Odrůdy běžně k sehnání bych nedoporučil, podle mého názoru jsou už překonané. U Bredíka (i jinde, ale mnoho seriózních dodavatelů není) jsou k dispozici zřejmě aktuálně nejlepší odrůdy. Když pominu úplné novinky, které jsou spíše pro fanoušky, tak bych pro praktické pěstování ve Vašich podmínkách doporučil tyto již několik sezón vyzkoušené odrůdy:

Garold - žluté bobule sice jen střední velikosti, ale velmi chutné a s muškátem. Hlavně patří k nejranějším odrůdám vůbec. Zraje počátkem srpna.

Valjok - žlutý výrazný muškát, bobule přes 10 g, hrozny i přes kilogram. Zraje v druhé polovině srpna. Má spíše hustší hrozen, ale jeho kvalita stojí za trochu práce s nůžkami u největších střapců.

Rozmus - růžová lahůdka, bobule přes 10 g, hrozny střední, kolem 500 g. Také muškát, ale jiný než u odrůdy Valjok. Zraje v druhé polovině srpna, teoreticky dlouho vydrží na keři, prakticky je brzy zkonzumován.

Polanka, Světlana nebo Vanjuša - o drůdy podobné Talismanu, ovšem nemají ženský květ a dobře se obvykle opylují. Žluté bobule kolem 15 g s harmonickou chutí, případně s lehkým muškátem Zrají kolem poloviny září, týden až dva před Talismanem.

Dolgoždanyj - uváděn často jako bezsemenný, ovšem měkké rudimenty semen má. Žluté podlouhlé bobule kolem 10 g, harmonické chuti. Zraje na přelomu srpna a září.

Pokud se týká ekologie, úplné rezistenty to nejsou, ty ovšem ještě neexistují. Za normálního počasí a průměrné péče by výše uvedené odrůdy neměly vyžadovat ochranu proti plísní. Horší chorobou je padlí. Na tuto chorobu je odolnost odrůd obecně slabší, mnoho záleží na tlaku choroby z okolí a na udržení vzdušné vinice (tedy zelené práce). V optimální situaci (Vaše vinice o samotě, kvalitní zelené práce) byste se možná také obešel bez postřiku proti padlí, ale doporučuji preventivně alespoň nějakou ochranu provést. Mně se osvědčilo střídání síry (2x Kumulus) a AQ-10 (také 2x), tedy celkem ekologická ochrana. Stříkal jsem naposledy v červenci. Padlí pak nastoupilo až v září, kdy už mu bobule "utekly".

Text příspěvku:*
Při psaní textu neukončujte jednotlivé řádky, text se v odstavci zalamuje automaticky.
Obrázek:
Vybrat soubor:
Název:
Popis:
Vkládat lze pouze obrázky typu JPEG a PNG. Maximální rozlišení obrázku je 12 megapixelů (4920x3218 obrazových bodů). Maximální možná velikost obrázku je 10 MB.
Kontrolní řetězec:*Sečtěte prosím číslo 12 a číslo 13.
Výsledek vložte do následujícího políčka:
* Bez vyplnění políček zvýrazněných tučným písmem nebude možné formulář odeslat.
zahrada.cz
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika