Připojit reakci
Text příspěvku, ke kterému připojujete reakci:

JOY SEEDLESS

Domnívám se, že současná odrůda stolní vinné révy by měla mít bobule hmotnosti nejméně kolem 10 gramů, tedy přibližně "obchodní" velikost. Samozřejmě existují výjimky odůvodňující menší velikost bobulí. K racionálním důvodům patří např. bezsemennost, výjimečná chuť, výjimečná odolnost proti chorobám (mrazu), skladovatelnost. K méně racionálním důvodům patří třeba sentiment, z tohoto důvodu pěstuji jeden keř staré odrůdy Sieger.

Odrůda Joy patří k oněm drobnoplodým odrůdám, které je podle mne racionální pěstovat. Byla vyšlechtěna na univerzitě v Arkansasu, odkud pochází i známý Jupiter. Univerzita ji začala šířit v roce 2012 a pojmenovala ji "Joy", tedy "radost", údajně podle toho, že její konzumace je velká radost. Deklarována je modrá barva, bezsemennost (resp. drobné rudimenty), tenká slupka bobulí, velikost bobulí kolem 3 g a hroznů do 300 g. Ačkoliv je v genech odrůdy Joy hodně labrusky, v chuti prý vůbec cítit není, ta má být ovocná, výborná. Zrání je deklarováno raně střední, praskání bobulí za dešťů jen výjimečné, vyšší odolnost proti chorobám, růst velmi silný.

U mne zatím dvouletý keř, který vydal jeden malý hrozínek (cca 100 g) drobných bobulí (největší 3 g). Vše je vidět na snímcích. Velikost hroznů a bobulí tedy bude odpovídat. Růst je opravdu velmi silný, proti Jupiteru učiněné monstrum. Bezsemennost je také. No a chuť? Opravdu výjimečná, těžko popsatelná, prostě radost jíst. Labruska žádná. Škoda, že toho bylo letos tak málo. Jeden pěstitel na Ukrajině tam dokonce cítil ananas. Stejný pěstitel měl na tříletém keři údajně úrodu 12 kg.

Pokud se v roce 2020 nestane nic negativního, zkusím Joy pořádně zatížit, několik kilo radosti by z toho mohlo být.

Text příspěvku:*
Při psaní textu neukončujte jednotlivé řádky, text se v odstavci zalamuje automaticky.
Obrázek:
Vybrat soubor:
Název:
Popis:
Vkládat lze pouze obrázky typu JPEG a PNG. Maximální rozlišení obrázku je 12 megapixelů (4920x3218 obrazových bodů). Maximální možná velikost obrázku je 10 MB.
Kontrolní řetězec:*Sečtěte prosím číslo 18 a číslo 11.
Výsledek vložte do následujícího políčka:
* Bez vyplnění políček zvýrazněných tučným písmem nebude možné formulář odeslat.
zahrada.cz
Informace o serveru | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika