Text příspěvku, ke kterému připojujete reakci:Mevik má pravdu, najprv nakupujú oči. Ale to tu nebudem rozoberať. Každý rok sa objavia veľmi zaujímavé odrody, kto tvrdí opak, nemá vôbec prehľad o novinkách. Mevik je v Čechách pestovateľ, top zberateľ, ktorý vie do svojej zbierky odrôd doplniť veľmi zaujímavé odrody. A zohnať ich, vôbec to nie je jednoduché. A to viem o čom hovorím. Aj vďaka nemu sa môžete dostať k novým odrodám, ktoré staršie odrody (Prim, Nero,...) prekonávajú vo všetkých smeroch. Aby daná odroda ukázala svoje kvality, je dôležité stanovište, pôda (nemusí sa jej všade dariť) a vedieť vinič pestovať.
Ďalej platí, sto ľudí - sto chutí. Na degustáciách u mňa vidím, ako odroda niekomu chutí viac, inému menej. Jedna odroda nemusí chutiť všetkým, ale ak má odroda obrovské bobule a strapce, alebo nezvyčajné bobule, tam sa zastavia všetci. Napríklad SLÁVA UKRAINE očarila zatiaľ každého, strapce 2,5kg a viac, bobule chrumkavé 20g, výborná sladká chuť.
Odolnosť voči chorobám, nie je iba o odrode, ale vo veľkej miere od stanovišťa a zahustenia rastliny.
Z noviniek ktoré v tomto roku ukázali, že sa ich oplatí pestovať, spomeniem napríklad odrodu KLUBNIČNYJ (jahoda).
Odroda vznikla z Vostorg krasnyj a zmesou peľu z odrôd Líbya + Nina + Anjuta. Autor Shapovalov V.D.
Okrem toho existujú informácie, že pri výbere bola použitá americká odroda Jupiter. Ktorá z uvedených odrôd zohrala hlavnú úlohu v chuti tohto majstrovského diela, nie je známa. Je zrejmé, že materská forma preniesla gén na rezistenciu na nízke teploty a choroby, čo je veľmi dôležité.
Skorá odroda, 110dní, bobule 8-12g, mrazuodolnosť -26°C.
U mňa prvá úroda, nemám odrodu odfotenú. Kto odrodu ochutnal, jasne potvrdil jahodovú chuť.