Připojit reakci
Text příspěvku, ke kterému připojujete reakci:

Landyš (Talisman x Kišmiš lučistyj)

Landyš je na východní poměry stará odrůda, pěstuje se již více než 10 let. Zraje na úrovni Talismanu, je citrónově žluté barvy. Hmotnost bobulí je deklarována na 8-14 g. Chuť má být muškát s příchutí konvalinky (Landyš znamená konvalinka) nebo akátu.

U mne dva čtyřleté keře. První dva roky nebyla žádná úroda, vloni několik asi půlkilových hroznů, letos po květnových mrazech ze zásobních oček pár malých hroznů. Na snímku je vidět, že barva je krásně žlutá, i hmotnost největších bobulí bude v pohodě přes 10 g. Nejhodnotnější vlastností této odrůdy je ovšem chuť - nádherný silný muškát, dostatečně sladký, prostě lahůdka. Jestli má příchuť akátu nebo konvalinky, to nedokážu posoudit. Ovšem na prstech jedné ruky bych spočítal odrůdy, které jsou u mne zastoupeny dvěma keři. Landyš mezi ně patří a tak to také zůstane. Budu-li nějaké odrůdy vyřazovat (jakože po letošním roce jich bude docela hodně) a současně nebude dost novinek k jejich nahrazení, Landyš se stane jedním z nejvážnějších kandidátů na rozšíření počtu keřů.

Landyš roste silně, z pěstitelského hlediska jsem žádné zvláštnosti nezaznamenal. Květ má oboupohlavní, opyluje se výborně, hráškování jsem u mne neviděl a ani z infomací z východu nic takového neplyne. Vůči chorobám je průměrně odolný, padlí se mu zatím vyhýbá, ale plíseň na listech je vidět.

Text příspěvku:*
Při psaní textu neukončujte jednotlivé řádky, text se v odstavci zalamuje automaticky.
Obrázek:
Vybrat soubor:
Název:
Popis:
Vkládat lze pouze obrázky typu JPEG a PNG. Maximální rozlišení obrázku je 12 megapixelů (4920x3218 obrazových bodů). Maximální možná velikost obrázku je 10 MB.
Kontrolní řetězec:*Sečtěte prosím číslo 17 a číslo 16.
Výsledek vložte do následujícího políčka:
* Bez vyplnění políček zvýrazněných tučným písmem nebude možné formulář odeslat.
zahrada.cz
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika