Připojit reakci
Text příspěvku, ke kterému připojujete reakci:

Podarok bratu

Tato odrůda byla opět vyšlechtěna Viktorem Kaluhinem z křížení Talismanu a Veliky. Deklarováno je rané zrání, žlutá barva, harmonická sladká chuť, velikost bobulí 18-25 g. Tedy v zásadě shodné s odrůdou Tavel belyj.

U mne tříletý keř, vlastnosti se zatím v zásadě potvrzují. Vloni několik bobulí, letos (po květnových mrazech) několik menších hroznů, větších než u odrůdy Tavel belyj. Bobule větší než u odrůdy Tavel belyj, největší už přes 16 g, tedy téměř deklarovaná hmotnost. Odrůda už dozrála, je harmonické chuti a i v letošním roce dostatečně sladká.

Odrůda zdědila po Talismanu barvu i velikost bobulí. Proti němu má jednu velkou výhodu - normální typ květu a dobré opylování. Na druhou stranu tu jsou nevýhody - zcela schází muškát, který se u Talismanu (byťi slabě) zpravidla vyskytuje, a křížením s Velikou (což je vinifera) podle mého názoru přišla o gen odolnosti vůči plísni, kterou letos dosti trpí (pravda, při prakticky nulové ochraně).

Jak je vidět, vlastnosti jsou prakticky totožné s odrůdou Tavel belyj, jen hrozny a bobule bylo letos o něco větší. To ale může být podmínkami letošního roku, zatím je brzy na nějaké kategorické soudy.

Podarok bratu i Tavel belyj jsou jedny z více v poslední době se vynořivších velkoplodých odrůd žluté barvy harmonické sladké chuti, které jsou od sebe téměř k nerozeznání. Znám pěstitele, kteří přesně tyto odrůdy shánějí a pěstují. Můj osobní vkus je jiný, tomuto typu odrůd se spíše vyhýbám. Asi počkám na příští rok a pokud bude standardní (bez mrazů a jiných pohrom), tyto odrůdy vyhodnotím a některá půjde z kola ven.

Na druhou stranu - přísným hodnotitelem révy je má mlsná žena. Když se dostala k odrůdě Podarok bratu, řekla po ochutnání: "výborné, chci ještě". To se nestává příliš často.

Text příspěvku:*
Při psaní textu neukončujte jednotlivé řádky, text se v odstavci zalamuje automaticky.
Obrázek:
Vybrat soubor:
Název:
Popis:
Vkládat lze pouze obrázky typu JPEG a PNG. Maximální rozlišení obrázku je 12 megapixelů (4920x3218 obrazových bodů). Maximální možná velikost obrázku je 10 MB.
Kontrolní řetězec:*Sečtěte prosím číslo 18 a číslo 19.
Výsledek vložte do následujícího políčka:
* Bez vyplnění políček zvýrazněných tučným písmem nebude možné formulář odeslat.
zahrada.cz
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika