Přesně jak píšete, také jsem měl představu, naštěpovat, zavoskovat a nechat zakořenit. Ono to tak v podstatě je, ale jde o to aby z toho taky něco bylo :-). Zakořenění podnože není problém, záludnost spočívá v roubu ušlechtilé odrůdy, pokud vlivem velké teploty začne očko rašit dříve, než dojde ke srůstání kalusu v místě roubování, vysílí se a zvadne. Možná s nějakou pozdní odrůdou by k tomuto nedocházelo, příští rok vyzkouším. Druhá záludnost je v choulostivosti řízků, které prošly stratifikací, zhruba týden po "vybalení" z bedny jsou extrémně choulostivé, vadí jim noční chlad i ostré slunce. Příští rok je před zaškolkováním určitě znovu zavoskuji, abych trochu pozdržel opětovné rašení.
Na ty nůžky pozor, nejde jen o jejich výdrž, důležité je přesné vedení nože, jedině to zaručí přesný řez. Pokud má nůž vůli, je problém s trefením řezu doprostřed řízku, nebo alespoň dvakrát do stejného místa, jak na podnoži, tak na roubu, jak jsem psal výše. Není to jen o cviku, jak píše pan Paľo, i když i ten cvik to chce. Bulharské nůžky se zelenými rukojeťmi Vám nedoporučuji, kvalita zpracování je mizerná a přesnost řezu také. Druhý typ nůžek s černými rukojeťmi u nás prodává firma uni-max za 285 Kč, nemít ty bulharské, hned bych si je koupil, věřím, že horší nebudou. Nejvíc mě ale lákají nůžky s oranžovými rukojeťmi, u kterých se nůž pohybuje kolmo vůči rukojetím, podle videí na youtube vypadají robustně a dělají přesný řez.