Připojit reakci
Text příspěvku, ke kterému připojujete reakci:

V Evropě je na rozdíl od ostatních krajin zvykem i v zahradách vyštipovat všechny zálistky a pěstovat tyčková rajčata na jeden výhon. Jak už název říká, zálistek je podružný výhon, který vyrůstá mezi hlavním stonkem a listem. Vyštipováním všech zálistků se dosáhne rovnoměrný růst. Květenství- tři listy-květenství- tři listy…. Když se nechá poslední zálistek pod květenstvím, tak se tok živin na úkor růstového vrcholu vždy přesune do tohoto zálistku a tento zálistek přeroste hlavní vrchol. Rozeznat co je zálistek a co hlavní vrchol není žádný problém. To co roste nad květem je vrchol a to co roste pod květem je zálistek i když vypadá spíš jako hlavní vrchol. Rajčata se pěstují kvůli květům a z nich uzrálým plodům, není důležité mít bujné rostliny. Pokud na zálistku není ještě nasazené květenství, není žádný problém celý zálistek vylomit, pokud je opravdu silný tak ho ustřihnout nebo uříznout. Pokud je už i na zálistku nasazené květenství (na hlavním stonku je už také jistě nasazeno další květenství) a nechcete je ztratit tak je možno tuto situaci řešit několika způsoby: 
1.Zaštípnout zálistek za květenstvím, což se obvykle dělá, že se nad květenstvím nechají ještě dva listy. Nevýhodou je, že zálistek vypadá potom takto: tři listy- květenství- dva listy. V každém úžlabí mezi stonkem zálistku a jeho pěti listy vyrostou sekundární zálistky, což znamená další hlídání a vyštipování. Abych s tím neměl tolik práce, tak zaštípnu hned za květenstvím (mám jen tři potenciální místa, která musím hlídat), ale někdy se mně stane, že květenství mně uschne (možná je tím uštípnutím poškodím). V každém případě ponechání zálistku s květenstvím znamená u větších rajčat dodatečné vyvazování.
2.U rajčat normální velikosti ev. a ještě větších tzv. biftekových je nejlepší celý zálistek vyštípnout i když jsou na něm květy. Sezóna je u nás krátká a obvykle dorostou do obvyklé velikosti a plně vyzrají na rostlině jen rajčata na cca sedmi květenstvích,. Všechna květenství rozkvetlá po polovině srpna už nemají obvykle možnost vytvořit plody (pochopitelně s výjimkou cherry rajčat) a proto se potom doporučuje zaštípnout i vrchol.
3.Lze také zaštípnout hlavní vrchol, ale kde? Hned za tím květenstvím nad zálistkem, dva listy nad tímto květenstvím,  nad dalším květenstvím, které je už v té době také založeno nebo dva listy nad tímto dalším květenstvím?  Já nikdy do hlavního vrcholu nijak nezasahuji, řeším vždy jen zálistek.
Takto napsané to vypadá všechno hrozně složité, ale je to jednoduché, jen je třeba si ujasnit co je zálistek a co hlavní vrchol a jestli chceme pěstovat na jeden výhon nebo na více pro které máme připravenou konstrukci kam je vyvážeme.

           Vladimír

Text příspěvku:*
Při psaní textu neukončujte jednotlivé řádky, text se v odstavci zalamuje automaticky.
Obrázek:
Vybrat soubor:
Název:
Popis:
Vkládat lze pouze obrázky typu JPEG a PNG. Maximální rozlišení obrázku je 12 megapixelů (4920x3218 obrazových bodů). Maximální možná velikost obrázku je 10 MB.
Kontrolní řetězec:*Sečtěte prosím číslo 11 a číslo 19.
Výsledek vložte do následujícího políčka:
* Bez vyplnění políček zvýrazněných tučným písmem nebude možné formulář odeslat.
zahrada.cz
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika