Úprava staré neudržované zahrady



Stránky: 1,  2,  3   
TTevi - (9) - 188.176 (?) 
13.3.2014 14:50, zobrazeno: 33242x

Dobrý den, minulý rok v létě jsme koupili starý domeček za kterým je malá strará neudržovaná zahrada zarostlá vším možným. Je mi 21 let a zatím o zahradničení nic moc nevím. Dokážu si vypěstovat tak pár paprik, pár rajčat a bylinky a jsem ráda :-D Minulý rok jsme zahradu řešili pouze tak, že jsme ji sekali - nebyl na to čas. Tento rok už bychom ji chtěli trochu zkultivovat je opravdu malinká asi 150m2. Zahrada je taková vysušená, ani tráva tam pomalu neroste, zato jsou asi před půl zahrady rozrostlé jahody a všude kopřivy. Zajímá mě jak postupovat uplně od začátku jako vzít rýč do ruky a? :-D Chci se všeho zbavit i starého rybízu a angreštu co tam je. Nechám pouze hroznové víno. Zahradu musíme srovnat. Chtěla bych si udělat pár maličkých záhonků (ty nějak oddělit) a zbytek pěknou trávu. Máme teda velkého psa, takže se tomu asi moc dařit nebude když tam pořád běhá, ale aspoň trošku. Prosím moc, řekněte mi jako uplnému lajkovy co můžu a mám dělat. Budu moc vděčná za všechny rady


Adresa příspěvku
Připojit reakci   
   
Standa_hk - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (5555) - 244.2 (?), 13.3.2014 15:05

V první řadě se naučte dělat kompost a vyjednejte si od všech sousedů okolo, aby biomasu (posekaný trávník) nenechávali vyvážet na skládky TKO, a přenechali Vám ji za odvoz.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
   
Standa_hk - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (5555) - 244.2 (?), 13.3.2014 15:09

Tam kde budete chtít mít rovný trávník, nepotřebujete tolik humusu a ornice jako tam kde budou záhonky. Proto tam kde bude trávník sejměte drn tak, aby tam tak polovina ornice zůstala. Drny použijete do kompostů. Plochu se sejmutým drnem upravíte rotavátorem nebo motykou a hráběmi. Nesmíte promíchávat spodní jalovinu s ponechanou mělkou vrstvou ornice. Pak zasijete trávník nebo si necháte položit hotové trávníkové koberce.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
   
Standa_hk - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (5555) - 244.2 (?), 13.3.2014 15:14

Tam kde budete chtít mít zahrádku založte komposty a na volné ploše zasijte co nejvíce hrachu a fazolí. Založte si na části bylinkovou zahrádku. Rajčata a papriky vyžadují dobře vyhnojené záhony. Pokud tedy nebudete kompost nebo kompostovaný hnůj nakupovat, doporučuji počkat až budete mí hotový vlastní. Čerstvý hnůj patří pouze do pařeniště a to je kapitola sama pro sebe.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
   
Wimpi - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (2112) - 109.116 (?), 13.3.2014 15:27

"Zahradu musíme srovnat".

Pokud musíte zahradu srovnat, tak je rada jednoduchá. Nejprve vše nepotřebné a překážející odstraňte. Keře vykopejte i s kořenovou růžicí. Trávu a ostatní porosty posekejte na co nejnižší výšku. Půjčte si v půjčovně zahradnických potřeb motorový rotavátor (kultivátor) a půdu zahrady jím důkladně načechrejte. Pomocí kolečka, lopaty a hrabí urovnejte terén. (Manžel zajisté nebude jen nečinně přihlížet). Nechte vyklíčit traviny i plevele a použijte totální herbicid (pozor na révu, která nesnáší byť i výpary). Pak vytvořte záhony a plochy pro távník, vysaďte a vysejte plánované rostlinstvo. Pokud by vám poněkud častější pletí vadilo, vyplatí se na záhonech aplikovat herbicid ještě jednou, jinak vám tam budou rašit plevele mezi zeleninou celý rok. A pak už jen zalévajte, hnojte, odhánějte pejska a radujte se.smiley

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
   
PP. - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (6490) - 9.2 (?), 13.3.2014 19:21

Sama si odpovídáte, vzít rýč a... Zvažte, zda je rozumné vykopat rybíz a angrešt. Jestli máte nebo plánujete děti, drobné ovoce je pro ně velmi lákavé, mají co zobat. Nepostupujte nějak "od začátku" radikálně, dělejte úpravy postupně. Trochu si naplánujte co kde bude, nemusíte přesně, stejně to časem budete měnit. Na údržbu si asi budete muset pořídit nějakou mechanizaci, využijte ji při kultivaci trávníku a likvidaci plevelů Na rady typu odebrat půl metru do hloubky, navézt štěrk, zeminu, písek, oset osivem Barenburg... se vykašlejte, neděláte trávník v Chelsea, ale zahrádku v Čechách.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
Marik - Bronzový Zahrádkář .Bronzový Zahrádkář. (84) - 128.81 (?), 13.3.2014 21:28

Souhlasím s předchozím: "nepostupovat radikálně". Loni jsem také začal předělávat zahradu a mohu Vám potvrdit, že většinu toho, co jsem si minulé jaro naplánoval, jsem nakonec vyřešil jinak. Chce to čas a rozvahu. Je dobré si ujasnit, co od zahrady očekáváte (relax nebo pěstování zeleniny a ovoce, nejlépe obojí;-)) a kolik času se jí chcete věnovat, podle toho zvolte druhy a množství rostlin. Zjistětě si také, jak to máte na zahradě se sluncem, kam svítí nejdéle, tam umístěte záhony a bylinky, kam naopak nejméně, tam můžete situovat kompost. Nevím v jakém stavu máte Vámi zmiňované ovocné keře, ale pokud plodí a jsou zdravé, rozhodně bych se jich nezbavoval.  Alespoň, prozatím ne. To samé platí na jahody. Využijte toho, co na zahradě již máte a nepřipravujte se zbytečně o úrodu;-) Pokud tam rostou a plodí, znamená to, že se jim tam daří. Pokud se jich přece jen chcete zbavit, počkejte po jejich sezóně. Pokud chcete pěstovat zeleninu, založte si co nejdříve záhony a zasejte semínka, trávník počká, navíc vzrostlou posekanou trávu můžete použít na mulčování jahod či do kompostu. Ze vzrostlých kopřiv si můžete zase vyrobit zákvas nebo jíchu a máte výborné hnojivo, které vaše záhony ocení. Osobně nepoužívám žádnou chemii, proto ji ani nedoporučuji.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
         
Standa_hk - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (5555) - 220.186 (?), 13.3.2014 21:52

ano, tento antipoastup je sice málo "radikální" v změnách ale velmi prospěšný pro konzervování neutěšeného stavu. Neničí totiž semínka nežádoucích a invazivních rostlin ani cemicky ani konvenčně.

Kompostování stávajícího drnu je jedním z konvenčních způsobů, jak zeminu zbavit zásoby semen plevelů a zároveň zlepšit její vlastnosti. To, jestli vykopete drobné bobuloviny bez zkoumání jejich zdravotního stavu nebo se je nejprve budete snažit zachránit je na Vašem rozhodnutí, ale měla by jste přihlédnout k tomu, jestli poznáte zanedbaný keřík od keříku chorého, kterému pak zbytečně budete věnovat čas a nakazí se od něj i nové výsadby.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
            
TTevi - (9) - 188.176 (?), 17.3.2014 10:15

Dobrý den, přes víkend jsem tady nebyla a toli příspěvků- Moc děkuji za všechny rady. Odpověď na to proč chci všechno zlikvidovat. Na děti samozřejmě myslím a ráda bych aby měli alespoň základ zeleniny zdravé - domácí. Keře už jsou tam podle sousedů mnoho let. Angrešt minulý rok skoro nic neurodil a rybíz sice ano, ale prej tam je také moc dlouho, takže i když to zlikviduji, tak určitě nějaký keřík pořídím nový. Děti ještě nemáme, tak do té doby snad i začně rodit :-D. Jahody bych neničila, pokud bychom nemuseli tu zahradu srovávat. Nevím kdy nám to čas dovolí a bude se to konat, takže možná ještě i jahody letos budeme mít, možná ne - opravdu nevím kdy to budeme dělat. O totálním herbicidu jsem přemýšlela, že jakoby vše poliju - překopu a začnu od znova (opravdu o tom ale nic nevím). Přítel má ale strach že tam dlouhou dobu nebudeme moci nic dát a navíc se tam pohybuje to naše čtyřnohé strašidlo, tak aby mu to ještě nějak neublížilo. Takže když to vezmu uplně polopatě - nejlépe již nyní založit kompost (plánovali jsme jen takový ten plastový kompostér z důvdou opravdu málo místa). Poté tedy odstranit keře +jahody (ty si ještě bude známá odebírat k sobě na chatu). Rotavátorem překopat - a teď jak se teda zbavit bez herbicidů nejvetšího množství plevele? - Plet, plet a plet? nebo když se to přeryje tak třeba sám zeschne?... už vím kde bych asi chtěla mít záhony, tak to nějak oddělit - pořádně pohnojit. a na zbytek zasít travní semeno a hotovo?

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
               
Standa_hk - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (5555) - 220.186 (?), 18.3.2014 20:40

Kompostér, zejména ten plastový je nesmysl. Je to jen způsob jak jej vizuálně "schovat" ale na kvalitu výsledného produktu při neznalosti procesu kompostování má spíše negativní vliv.  Navíc pro to úvodní množství by Vám jeden nestačil a později jich budete zase mít (3 a více plastových nesmyslů) moc.

S.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
Pokračování této diskuze (další příspěvky)  |  1,  2,  3   
zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Cesta z litého betonu18.4.2024
Husqvarna 36. - zapalování17.4.2024
Ako očistiť zalakované časti?14.4.2024
Cesta z litého betonu13.4.2024
Motorova pila stihl 02813.4.2024
Kouří do místnosti12.4.2024
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika