Permakultura



Stránky: 1,  2   
Mike Dundee - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (206) - 211.122 (?) 
31.10.2017 18:17, zobrazeno: 8479x

Vážení, chtěl bych zahájit seriózní a neútočnou debatu - zajímalo by mě, co zde všichni máte proti permakultuře.
Pokud si projdu různá diskuzní fóra za poslední dobu, můžu zmínit například následující příspěvky:

  • Názory permateroristů neberu vážně, napřed by museli chodit v láptích a odění do vlastnohubně vyžvýkané kožešiny, aby byli věrohodní. (Chodili by nazí, protože králíka by nezabili).
  • Nechápu to, že se někdo z permakulturistů snaží pěstovat u nás kukuřici, rajčata, když patří historicky na jiný světadíl. Ta přece do permakultury Evropy nepatří. Totéž se bojím napsat o bramborách, abych nezavinil vymírání hlady ortodoxních permakulturistů, kteří žijí jen z výsledků své práce (jsou tací?). Ale ti na by neměli na 99,999% mít internet ani počítač. Možná ani nečtou knihy, to je vlastně také nedávná novinka. Mě ta permakultura přijde jako plýtvání mnohdy kvalitní půdou a účelově vytvořená platická pravidla pro něco, co je definováno jen částečně.
  • To, čemu říkáte svinstvo je permakultura.
  • Ak Ste vyznavačom tzv. permakultúry a nezasahovania, tak ďalej ani nečítajte.

Ano, mezi příznivci permakultury jsou jistě také snílci, kteří s realitou zatím moc nepřišli do kontaktu, ale také existuje plno dalších lidí s praxí, kterým se daří pěstovat potraviny nebo chovat zvířata ekologicky (nebo chtete-li nekonvenčním / přírodě bližším způsobem). Ti z vás, kteří jsou k pojmu permakultura skeptičtí - navštívili jste někdy někoho takového, přečetli nějakou literaturu nebo viděli nějaký seriózní dokument?

Pokud si přečtete definici permakultury na české wikipedii, což vám nezabere více než 3 minuty, řekněte mi konkrétně, co vám v té krátké definici vadí, s čím nesouhlasíte, nebo s čím máte morální problém. Nebo pošlete zdroj, kde se píše o těch vyžvýkaných kožešinách které každý permakulturista musí zákonitě nosit, sektě, žraní kořínků, kde je psáno že řez je zakázaný, že musím pěstovat jen staré odrůdy, že při výskytu škůdce jen čekám s rukama založenýma v kapse atd. Já na nic takového nenarazil.

Pozn. nepovažuji se za permakulturistu ale její principy jsou mi blízké.

Adresa příspěvku
Připojit reakci   
      
host - 225.115 (?), 31.10.2017 18:52

... Riadim sa heslom ži a nechaj žiť...

I souseda permakulturistu z jehož pozemku vylétají oblaka semen pampelišek, plíží se kopřivy a bršlice, je to ráj hryzců, hrabošů a krtků v míře nekontrolované, jehož neřezané stromy zcela stíní vaši zahradu a pokecat si s ním o radosti ze zahrady a o pěstitelských úspěších není možné... cheeky

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
         
Ivan Hlavatý - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (4384) - 234.41 (?), 31.10.2017 19:03
Čo sa týka tejto diskusie (aj budúcej) - J'abandonne. Nikam to nepovedie, len sa vystupňujú vášne. IH
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
         
Mike Dundee - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (206) - 211.151 (?), 31.10.2017 19:37

K nám zamlada v zahrádkářské kolonii lezl pýr a svlačec od souseda - klasického zahrádkáře, ale poněkud nepořádného.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
Mike Dundee - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (206) - 211.122 (?), 31.10.2017 19:07

Zdravím pane Ivane, rozhodně nemám v plánu nikoho obracet na víru, když se podíváte na historii mých příspěvků, tak jsem to nikde nedělal. Jen mě v poslední době poněkud štvou příspěvky od lidí, kteří očividně o této problematice nic neví... Takže to berte spíše jako osvětovou činnost ;-)

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
   
PP. - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (6491) - 9.135 (?), 31.10.2017 19:11

Kdysi jsme se učili o Trofimu Denisoviči Lysenkovi, objeviteli jarovizace. I vezli mužici z pole úrodu domů, vůz se převrátil a pšenice spadla do potoka. Mužici chtěli pytle vylovit, ale nemaje dost vodky, vyprdli se na to a nechali obilí ve vodě zamrznout. Když je následně řádně posilněni zjara z pod ledu vytáhli a vyseli, pšenice daleko rychleji klíčila a měla vyšší výnos.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
Mike Dundee - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (206) - 211.151 (?), 31.10.2017 19:45

Pane PPPE, diskuse byla založena také kvůli vám. Máte možnost seriózně říci, co vám na principech popsaných výše na wikipedii vadí. Máte nějakou negativní osobní zkušenost s nějakým líným člověkem se zanedbanou zahradou, zaškatulkoval si jej jak permakulturistu a podle toho házíte do stejného pytle všechny ostatní?

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
         
PP. - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (6491) - 9.135 (?), 31.10.2017 20:03

MD: Vy jste jednak snad nepochopil princip fóra, druhak jste zcela nesplynul s proudem mých myšlenek, což je jistě pochopitelné. Nevím, jak jsem způsobil, že kvůli mně vznikla diskuse, netěší mě to, neb raději diskuse zakládám sám, trpný rod nemám rád. Nikoho do pytlů neházím, vyjma sena, které v létě sušíme pomocí kosy a hrábí, tedy permakulturně a vozíme vnoučatům, respektive jejich králikoj a slepíčkám. To seno ovšem do těch pytlů cpu. Aby se ho vešlo víc.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
            
Mike Dundee - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (206) - 211.151 (?), 31.10.2017 20:36

O těch permateroristech jste psal vy, takže z principu fóra mám právo se ozvat a vyjasnit si to. Takže OK, pokud to bylo myšleno jen jako legrace či nadsázka, pak se vám hluboce omlouvám z nepochopení.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
   
pkovarik - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1331) - 112.187 (?), 1.11.2017 7:30

S dovolením bych využil tohoto vlákna a zeptal se na jednu věc - lidé provozující tento způsob pěstování plodin říkají nerýt. Prý se tím výrazně narušuje mikroflóra v podpovrchové vrstvě země. Já byl zvyklý vždy před zimou záhony porýt, aby se země promíchala, promrzla a vymrzli případní škůdci, či abych do ní zapravil hnůj a kompost. Nezaznamenal jsem ani nikoho, kdo by záhony neryl. Jestli o tom něco víte, můžu vás poprosit o vyjádření, jak moc je nerytí výhodné?

(Jen poznamenám, že mám docela měkkou neslehávající zeminu, která nějaké načechrávání rytím nebo okopávání v létě z fyzikálního pohledu nepotřebuje.)

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
Pokračování této diskuze (další příspěvky)  |  1,  2   
zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Nářadí pro průklest vysokých stromů23.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů23.4.2024
Podklad dlažby na terasu22.4.2024
Výběr hliníkové pergoly od A do Z22.4.2024
Cesta z litého betonu18.4.2024
Husqvarna 36. - zapalování17.4.2024
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika