Jak levně zvelebit velikou a nudnou zahradu



host - 243.244 (?)
29.7.2019 16:23

WOW. Děkuju MOC!

Přesně to jsem potřebovala, nějaký globální nápad, jak se k tomu postavit. Zkoušela jsem k tomu něco hledat na internetu i tady na fóru, ale většina lidí řeší spíš opačný problém - jak na malou zahradu toho vtěsnat co nejvíce.

Já bych se ráda dožila toho, že ta zahrada bude vypadat jako zahrada a tohle jsou opravdu moc cenné nápady.

Ještě k tomu stylu - nechceme budovat zahradu ve stylu anglického parku ani nic moc užitkového, spíš nějaký takový uspořádaný chaos a když v ní bude převážně stín, tak se vůbec nic nestane. Člověk vždycky chce to, co nemá, proto si holky s rovnýma vlasama dávají trvalou a holky s kudrnatýma si vlasy žehlí: já miluju takové ty přerostlé, tmavé gotické zahrady se stoletými duby, zdí kolem dokola a spoustou břečťanu, ve kterých se člověk ztrácí, jak prochází různými sekcemi, kde jsou různé skryté fontánky a ptačí pítka, lavičky a různá gazeba a tak...

Asi polovina je vedená jako "zastavěná plocha-nádvoří" a polovina jako "zahrada". Trávu tam sekám asi třikrát do roka, ale můžu asi i častěji, když to bude potřeba - plánujeme to využívat jako chalupu a být tam celé léto, takže nějaká údržba asi neubude zas tak problém...

Jednou výhodou v tomhle celém je to, že jsem poměrně dost zručná a spoustu věcí si zvládnu postavit sama... jen prostě nevím, kde začít. 
Přemýšlela jsem o tom, že bych jako první věc kolem celého pozemku vysázela nějaký vysoký živý plot, uvažuju o habru - ale ráda si nechám poradit i něco jiného.
Pak bych to celé "nějak" rozsekala na víc sekcí - na místo, kde bude slunný palouček a na místa, kde by bylo sezení s grilováním, nějaká "čítárna"... přemýšlím i o tom postavit tam nějakou vysokou sochu nebo nějaký jiný větší objekt (dělám hodně se dřevem, takže asi dřevěný) - prostě aby to dostalo celé nějakou "tvář".
Zatím mne to vyprahlé fotbalové hřiště spíš naplňuje zoufalstvím a kdykoliv se tam do něčeho pustím, přijde mi to, jako když plivu do moře - nic není vidět a nic se moc nikam nesune... :-)
Protože mi prostě chybí ten globální koncept.

K těm kěřům a stromům zdarma - to se smí si někde u cesty ukopnout nějakou tu jeřabinu? Vůbec mne to nenapadlo, ale asi to je cesta, jak do té zahrady dostat nějakou "hmotu"...

Děkuju ještě jednou moc za Vaše nápady a postřehy.

Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

Stránky: 1,  2,  3,  4   
host - 243.244 (?), 29.7.2019 6:17, zobrazeno: 14777x

Zdědili jsme starožitný domek a zahradu, cca 5.000m2. V koutě u domu jsou dva vzrostlé ořešáky, uprostřed pozemku je pár polosuchých jabloní. Celá zahrada je zoufale nudná, nikde žádné zákoutí, žádný kopeček, žádný potůček ani skála... výhled do krajiny žádný (je to na konci vesice, uprostřed polí, v totální rovině)... prostě charakter a něco k dívání = nula. V zásadě se dá říct, že je to jedno velké fotbalové hřiště s pár polosušinkami. A teď co s tím...
Nedovedu si představit, že bych to celé osázela koupenými vzrostlými stromy a keři, to bych musela prodat ledvinu... :-)
Napadá vás, co s tím? Nejlépe - pokud někdo řešil něco podobného?
Potřebuji vymyslet, jak nějak pořídit levné a rychleji rostoucí stromy a keře (půda je spíš jílovitá, kolínská rovina, je zde dost sucho), případně jaké zde postavit stavbičky či něco, na co není potřeba povolení... prostě jak tomu nějak v dohledné době dát nějakého "ducha"...  
Za jakékoli nápady a inspirace předem moc děkuji!

Adresa příspěvku
Připojit reakci
   
host - 243.19 (?), 29.7.2019 9:04

vcera som videl hura do zahrady a robili tam nejake ostrovceky, celkom sa mi to zapacilo a na velkej zahrade si to viem predstavit

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
host - 57.149 (?), 29.7.2019 9:56

Mně by se na zahradě líbila rokle a vybagrovaný materiál tvořící val nad ní. Ale rozhodně to není z kategorie "snadné" - spíš "hardcore" :-)

Vytvořit rokli na zahradě není jednoduché, výsledek ale stojí za to

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
         
evap21 - (7) - 243.244 (?), 29.7.2019 22:46

Jů. Neexistuje na světě nápad, který by na mne byl moc šílený. Tohle je dobré! Je to tak trochu dramatičtejší verze "suchého potůčku" z kamenů, o kterém jsem už uvažovala. Prostě ne potůček, ale kaňon. :-)

A až bude válka, využijeme to jako zákopy laugh Musím se pozeptat, jestli se kolem vsi nepotuluje nějaký plonkový bagr. 
Díky moc, to je fakt super nápad!

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
host - 243.244 (?), 29.7.2019 16:40

Díky moc za odkaz!
To je super nápad, do toho se určitě pustím! To přesně řeší tu zoufalou současnou placatost...

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
   
host - 248.197 (?), 29.7.2019 13:20

Tu plochu vám závidím!!! Chtělo by to si vzít list papíru a rozvrhnout si, co kde... Vyšší stromy (stín), podsadba keři, trvalky, trávy, třeba jezírko... Pokud byste tam bydleli, nebo jezdili častěji, tak i užitková část se zeleninou.

Mrkněte se na fotky, co sem dává Konvalinka, ta má také óbr zahradu.

A výdaje na stromy a keře? Mnoho z nich má kolem sebe semenáčky, nebo se mohou namnožit řízky, rostou docela rychle (vlastní zkušenost, také jsem to dělala tak - kromě několika "extra" výjimek). Porozhlédněte se kolem sebe - výsadba v ulicích, zahradách u domků...             Lída

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
host - 95.50 (?), 29.7.2019 14:39

Tak velky pozemek musi byt predevsim snadno udrzovatelny. Sekate travu rucne? Je to orna pude nebo ma pozemek status zahrady?

Pokud orna puda, tak cast bych osadil japonskym topolem nebo paulownii a utvorit haj, kde bude prirozene tlumena trava. s krei opatrne, musi se orezavat = hodne odpadu. Pokud je nechate tak bude znich buřina kde se bude schovavat, kde jake zvire coz nemusi byt zadouci.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
host - 243.244 (?), 29.7.2019 16:36

Děkuji moc, "Konvalinku" si vyhledám!
Semenáčky jsem si na jaře už vykopala, mám je teď ve velkých květináčích - našla jsem tady nějaká miminka lísky, šeříku, dva malé duby, co se sem musela donést veverka, protože v okolí žádné nejsou... Jenže to je asi deset kousků "něčeho" a já mám pocit, že toho potřebuju stovky...

Už jenom na živý plot kolem dvou plotů do ulice jsem si spočítala, že potřebuju asi 500 semenáčků habru...

U sousedů bohužel moc inspirace nenajdu, je to echt vesnice a všichni mají obrovské ploché trávníky na seno, jabloně, sem tam pár rybízů, pole brambor a nějaký ten záhonek s jahodami a okurkami - což je přesně to, co tady bylo a přesně to, co se pokouším nějak změnit... a dodat tomu celému nějaký charakter, aby to byla zahrada, ve které se dá procházet, posadit se s knížkou, poslouchat ptáčky a tak...

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
   
Laco430k - Bronzový Zahrádkář .Bronzový Zahrádkář. (82) - 84.3 (?), 29.7.2019 15:39

Dosáhnout současně na všechny tři vrcholy trojúhelníka (Dobře-Levně-Rychle) nejde. Nepovažuji se za povolaného radit, snad jen inspirovat.

Já osobně považuji za nejhorší omezující podmínky hryzce, mrazové kotliny a trvalý stín - cokoliv z toho může znechutit jakoukoliv činnost kromě skleníku se základy. Ostatní negativní podmínky považuji za nepříjemné, ale vždy se jakési snesitelné řešení dá najít. A také předpokládám, že se nelze vyhnout pravidelnému sečení (2x ročně minimálně).

Myslím, že jedna či dvě řady malin dokáží opticky dát fazonu jakémukoliv pozemku a brzký užitek je příjemný bonus. Není potřeba zvláštní zásah do půdy (jakýkoliv hnůj je ovšem vynikající), odkopků a řízků lze zdarma získat libovolné množství. Kvalitu odrůd v této chvíli pomíjím  (to je to chybějící Dobře v tom trojúhelníku, naštěstí zbývá Rychle a Levně)). Údržba malin sečením proti rozplevelení je snadná během pravidelného sekání trávy (kosou, žačkou nebo sekačkou pro vyšší trávu, popř.častěji sekačkou pro nižší trávu - jeden průjezd podél malin a je zarovnáno). Pletí v malinách lze trochu řešit mulčováním posečené trávy, co jinak s ní?. Jiné keře (Ostružiny ani rybíz) ovšem takto ošetřovat nelze, tam už třeba počítat s větší pracností.

Ze stromů bych asi vysadil pár semenáčů jeřabin - těch je mnohde na pokraji lesa libovolně - nejsou náročné na nic. Jsou zadarmo a za rok můžete někoho poprosit, aby vám na dvě narouboval sladkoplodou jeřabinu na další dvě arónii - a opět poměrně brzký užitek. (pokud by jste třeba vysadila 1-2 keříky pozdního červeného rybízu - ten je časově s arónií sladěn a neznám lepší (zdravější) šťávu a víno v mých podmínkách.

Jeřabina necloní příliš, jde o štíhlejší(byť převislý) strom s vysokou korunou,

je to i pěkná dominanta (a to i ptačí jeřabina).

Zavčasu bych vysel semenáčky kdouloně (kdo má kdouloň rád se podělí o plody - třeba i já), krásně kvete na jaře, nenáročná, vzhledná i po zbytek roku, nevelká, dobře tvarovatelná. A opět můžete někoho poprosit, aby vám na dvě narouboval (v okolí osvědčené) hrušky.

Atd.

Nechtěl jsem radit, jen naznačit, jak bych uvažoval ve Vaší situaci. K mým názorům na vzhled zahrad (druhy trav, využitelnost prostoru) zde není vhodné místo ani nejsem k tomu povolán. Co se týká vhodnosti odrůd pro Vaše podmínky, jsou tady povolanější - ale mnohé poučení se dá najít ve starších příspěvcích. Já sám teprve zkušenosti sbírám.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
host - 243.244 (?), 29.7.2019 16:23

WOW. Děkuju MOC!

Přesně to jsem potřebovala, nějaký globální nápad, jak se k tomu postavit. Zkoušela jsem k tomu něco hledat na internetu i tady na fóru, ale většina lidí řeší spíš opačný problém - jak na malou zahradu toho vtěsnat co nejvíce.

Já bych se ráda dožila toho, že ta zahrada bude vypadat jako zahrada a tohle jsou opravdu moc cenné nápady.

Ještě k tomu stylu - nechceme budovat zahradu ve stylu anglického parku ani nic moc užitkového, spíš nějaký takový uspořádaný chaos a když v ní bude převážně stín, tak se vůbec nic nestane. Člověk vždycky chce to, co nemá, proto si holky s rovnýma vlasama dávají trvalou a holky s kudrnatýma si vlasy žehlí: já miluju takové ty přerostlé, tmavé gotické zahrady se stoletými duby, zdí kolem dokola a spoustou břečťanu, ve kterých se člověk ztrácí, jak prochází různými sekcemi, kde jsou různé skryté fontánky a ptačí pítka, lavičky a různá gazeba a tak...

Asi polovina je vedená jako "zastavěná plocha-nádvoří" a polovina jako "zahrada". Trávu tam sekám asi třikrát do roka, ale můžu asi i častěji, když to bude potřeba - plánujeme to využívat jako chalupu a být tam celé léto, takže nějaká údržba asi neubude zas tak problém...

Jednou výhodou v tomhle celém je to, že jsem poměrně dost zručná a spoustu věcí si zvládnu postavit sama... jen prostě nevím, kde začít. 
Přemýšlela jsem o tom, že bych jako první věc kolem celého pozemku vysázela nějaký vysoký živý plot, uvažuju o habru - ale ráda si nechám poradit i něco jiného.
Pak bych to celé "nějak" rozsekala na víc sekcí - na místo, kde bude slunný palouček a na místa, kde by bylo sezení s grilováním, nějaká "čítárna"... přemýšlím i o tom postavit tam nějakou vysokou sochu nebo nějaký jiný větší objekt (dělám hodně se dřevem, takže asi dřevěný) - prostě aby to dostalo celé nějakou "tvář".
Zatím mne to vyprahlé fotbalové hřiště spíš naplňuje zoufalstvím a kdykoliv se tam do něčeho pustím, přijde mi to, jako když plivu do moře - nic není vidět a nic se moc nikam nesune... :-)
Protože mi prostě chybí ten globální koncept.

K těm kěřům a stromům zdarma - to se smí si někde u cesty ukopnout nějakou tu jeřabinu? Vůbec mne to nenapadlo, ale asi to je cesta, jak do té zahrady dostat nějakou "hmotu"...

Děkuju ještě jednou moc za Vaše nápady a postřehy.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
Pokračování této diskuze (další příspěvky)  |  1,  2,  3,  4   
zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Propojení dvou topení17.3.2024
Propojení dvou topení16.3.2024
Zapalování Husqvarna 40 nehází jiskru13.3.2024
Propojení dvou topení11.3.2024
Propojení dvou topení11.3.2024
Propojení dvou topení11.3.2024
Další příspěvky > 
Informace o serveru | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika