Předzahrádka na východ pro začátečnici



host - 129.211 (?) 
11.7.2011 17:16, zobrazeno: 12041x

Dobrý den, ráda bych Vás požádala o radu. Podědili jsme hezký domeček s předzahrádkou ve strašném stavu. Předzahrádka je orientovaná na východ, má obdélníkový tvar, cca 25m2.

Ráda bych tam založila nízkoúdržbovou zahrádku - hezkou, ale pro začátečníka, co nemá zkušenosti a moc času (tj. ideálně zalívat tak každý druhý den, jednou za 2 týdny okopat a 1x za měsíc posekat trávu).

Moje představa je - trávník + záhonek z anglických růží + levandule. Navíc mám návrhy a doporučení od mamiky k tomu přidat tam - kosatce, narcisy a tulipány, případně hortenzie. Řekla bych - důrazné doporučení :)... pro květiny na hřitov...

Není mi však moc jasné, zda se třeba zrovna tulipánům a kosatcům bude dařit na zahrádce orientované na východ.

A teď ten úplně nejhloupější dotaz na závěr - jak tam umístit ty kosatce, tulipány a narcisy, aby je člověk nepoškodil při sekání? Vše "na jedno místo" - udělat z toho takovou jednu velkou oblast???

Jaký je Váš názor?

Moc děkuji za rady,

zahradnice začátečnice.

Adresa příspěvku
Připojit reakci   
   
host - 220.130 (?), 11.7.2011 23:31

Jen malé upozornění - pokud se těm 25m2 chcete věnovat tak málo, tak tam ani nic nesázejte. Zálivka ob den po zakořenění stačí, ale plít musíte podle potřeby a sekat tak po deseti dnech, jinak budou kytky schované za trávou. Musíte počítat i s tím, že kosatce a narcisy vydrží na místě tak max. 5 let, pak je musíte přesadit a rozsadit, tulipány tak po třech letech, novější odrůdy doporučují sklízet každoročně.

K řezu na hřbitov bych volila spíš ty narcisy a pak dlouhokvetoucí trvalky, které jsou trvanlivé ve váze -z jarních kamzičník, karafiáty, z letních kopretiny (třeba plnokvěté), janebu, turan, bertrám, pak podzimní astry a listopadky... Kosatce kvetou pár dnů a pak už moc okrasy nedělají. Ještě bych tam přimíchala na záhon nějakou středně vysokou okrasnou trávu, jsou hezké i v kyticích.

Co se týče rozmístění, záleží na vás. Někomu se víc líbí pravidelné, někomu nepravidelné řešení.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
Marvella - Zlatý Zahrádkář .Zlatý Zahrádkář. (820) - 23.66 (?), 11.7.2011 23:48

Dobrý večer, souhlasím s předešlým příspěvkem. Fakt je ten, že se jedná jen o malinký kousíček zahrady, tak to opečovávání nedá tolik práce a nezabere moc času. Trávu opravdu musíte sekat častěji než jednou za měsíc, kytičky kvůli zakořenění určitě každý den, zvlášť pak v létě. RFůže s levandulí jsou krásná kombinace, úpkud zem pokryjete mulčovací kůrou, bude se Vám v zemi držet i větší vlhkost. Cibuloviny se dají zasázet všude, pal zatáhnou a nejsou vidět. Já mám nejlepší zkušenost s trvalkovými záhony, hustě osázenými. Plevel nemá skoro šanci, není třeba častá údržba a pořád Vám něco kvete. Mám záhony osazené rozchodníky, phloxy, astřičkami, líčidlem jedlým, třezalkou velkokvětou, mochničkami, denivkami, kopretinami, karafiátky, kuklíky, lupinou, sasankou japonskou, liliemi, komulemi, kakostem, zvonky, kohoutkem, vejgeliemi, hortenziemi... Je toho opravdu spousta. Záleží na tom, co se Vám líbí. Prohlédněte si různé časopisy, knihy a určitě si vyberete. Zahrada je nejen koníček, ale i práce, bez které to prostě nejde. Marcela

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
         
host - 250.173 (?), 14.7.2011 20:28

Dekuji za nazory a rady... s tim sekanim 1x mesicne jsem to asi prehnala... nikdy jsem zahradku nemela, jsem panelakove dite a tak nemam zkusenosti. Tesim se, ze mne to zacne bavit, ale rada bych zacala opatrne, necim, co urcite zvladnu...

dekuji a budu se tesit na dalsi rady a podnety.

hezky den.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Cesta z litého betonu18.4.2024
Husqvarna 36. - zapalování17.4.2024
Ako očistiť zalakované časti?14.4.2024
Cesta z litého betonu13.4.2024
Motorova pila stihl 02813.4.2024
Kouří do místnosti12.4.2024
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika