Připojit reakci
Text příspěvku, ke kterému připojujete reakci:

Králičí maso se v současné době stává jedním z nejdražších produktů v chovu domácího zvířectva. V žádném případě při běžném krmení nedosáhnete jatečné hnotnosti za 3 měsíce. Toto lze dosáhnout pouze při výkrmu kompletní granulovanou směsi pro králíky, jejíž cenová hladina se v současné době pohybuje od 8 do 9Kč za 1kg. Spotřeba na jeden jatečný kus činí cca 12kg za dodržení určitých pravidel jako je výběr vhodného plemene, ideální teplota prostředí (kolem 20st) ochrana proti nemocem, očkování, hygiena chovu atd.  Další způsob výkrmu je tzv. běžný, kdy krmíme zelenou či suchou kvalitní píci za každodenního přídavku jádra (nejčastěji ječmen) okopanin, tvrdého chleba atd. Při tomto způsobu výkrmu dosáhneme jatečné hmotnosti za 5 až 6 měsíců, záleží rovněž na plemenu.(masné - např. Novozélandský, Kalifornský, Burgundský...) nebo běžné užitkové jako je např. Činčila, Český strakáč, Novozélandský červený aj. Ovšem chov a výkrm králíků pouze zelenou či suchou pící je stejný nesmysl jako že je hruška Solanka slaná.

Současný stav velkochovů v ČR zaniká právě pro vysokou nerentabilitu, kdy cena výkupu cca 38 Kč za 1 kg živé hmotnosti je natolik nízká, že se tyto farmy dostávaly (je to již 5 let stará záležitost) do minusových ukazatelů. Takže chov králíků zůstává dnes již u drobných chovatelů, kteří za předpokladu, že nepočítají svoji vlastní práci vyprodukují 1kg mrtvé váhy za náklady cca 40 až 60Kč, dle způsobu krmení a za předpokladu, že do chovu nevběhne nějaká nemoc, nebo jiný nešvar. Domnívám se však, pokud domácí chov králíků bereme jako koníčka, je určitě rentabilní. Tyto uvedené poznatky čerpám z vlatní praxe dlouholetého chovu králíků nikoliv z doslechu. Přeji úspěšný chov.

           Milan Boštička

Text příspěvku:*
Při psaní textu neukončujte jednotlivé řádky, text se v odstavci zalamuje automaticky.
Obrázek:
Vybrat soubor:
Název:
Popis:
Vkládat lze pouze obrázky typu JPEG a PNG. Maximální rozlišení obrázku je 12 megapixelů (4920x3218 obrazových bodů). Maximální možná velikost obrázku je 10 MB.
Kontrolní řetězec:*Sečtěte prosím číslo 16 a číslo 16.
Výsledek vložte do následujícího políčka:
* Bez vyplnění políček zvýrazněných tučným písmem nebude možné formulář odeslat.
zahrada.cz
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika