|
Rajčata 2019, 4.1.2019 Možná půjdu trochu proti proudu diskuze, ale nevidím důvod k výsevům v prosinci. Rostliny trpí nedostatkem světla a ven je stejně dřív než po mrazech nedáte. U pozdějších výsevů se rozdíl ve zrání srovná tak na týden, max 14 dní.Na snímku jsou vlevo... celý příspěvek > | | Hvězdné odrudy - rezistenti a žlutoplodé odrudy, 28.12.2018 Taktak, spousta excelentních odborníků či jinak výjimečných lidí, přesto skromných, zůstává nepovšimnuta, zato řada tlučhubů plní denně média... | |
| | Sklizeň jádrovin 2018, 27.12.2018 Pro Jonagoldy je typické, že zrají postupně a musejí být sklízeny po etapách i ve velkovýrobě, přestože každá sklizeň znamená vícenáklady. První sklizeň u mne probíhá zpravidla už ve 2. polovině září a tyto jablka ve sklizŇové zralosti dám do sklepa,... celý příspěvek > | | Sklizeň jádrovin 2018, 26.12.2018 Aktuálně jsou na tom u mne nejlépe Admirály, jako včera utržené- měl bych je šetřit na jaro, ale je to těžké.
U Jonagoldu, který sklízím běžně na 3x i vícekrát je rozdíl markantní mezi první sklizní, která byla o měsíc dříve ve sklepě při +15 st.... celý příspěvek > | | Dobrý rok pro Stanley, 14.12.2018 Stanley asi svědčilo počasí - zatímco dříve trpěla monilií a chuti byla spíše podprůměrné, letos byly chuťově výtečné, množství enormní a monilie plodů se udržela v přípustných mezích (nutno podotknout, že za preventivní podpory Vitisanu a jednoho... celý příspěvek > | | Sklizeň jádrovin 2018, 6.12.2018 Sírius přeroubuju. Je to taková sladká řepa.
- Nemáte nějakou fotku Vašeho Siriuse? Je pravda, že i u mne je v tuto dobu sladký, ale přitom docela křupavý s jemným náznakem aromatu Goldenu, podle toho, kde jablko zrálo. Nijak bych ho... celý příspěvek > | | Kaktus - co s ním, 27.11.2018 Mezi oběma rostlinama je zásadní rozdíl - zatímco v prvním případě se jedná o Mamilárii, která ve vyšším věku přirozeně poléhá a visí i v přírodě ze skalisek, ve druhém případě se jedná o rostlinu z rodu Ferrocactus, která tvoří velké barelovité... celý příspěvek > | | Které jablko považujete nyní (v listopadu) za nejchutnější?, 22.11.2018 Myslím, že na to ani nelze objektivně odpovědět. Jednak každá odrůda má něco do sebe a nebaví mě konzumovat stále stejnou chuť. Pak také většinu odrůd sklízím postupně a chuť i konzistence se velice liší podle termínu sklizně. Speciálně Jonagold jsem... celý příspěvek > | | Tomel japonský (Dyospiros kaki), 16.11.2018 Já právě startuji pokusy jak odstranit trpkost a zachovat kvaúlitu dužiny. Plody, které prošly 24 hodin mrazákem byly sice bez trpkosti, ale na kaši. Pokud tam byly hodinu, trpkost nezmizela. Podle expertů z kiwifóra je metod několik. Jednu bedničku... celý příspěvek > | | Tomel japonský (Dyospiros kaki), 11.11.2018 U mne zaplodily tomely prvním rokem cca 40-50 plodů rozměrů až velikého jablka (odrůda Tipo). Plody jsou krásně oranžové, zatím venku nepřešly mrazem. Chci se zeptat zkušenějších pěstitelů, jak postupují se sklizní. - Pokusně jsem pár plodů uložil... celý příspěvek > | |
| | Jak škodí dusíkaté vápno?, 11.11.2018 Díky za poučení, já jsem aplikoval dosud DV na povrch, zalil a zakryl. Myslel jsem, že prioritně desinfikuji povrch půdy, kde ulpěly výtrusy a spory hub a semena plevelů. Předpokládal jsem, že částečně se zálivkou rozpustí a prosákne horních pár cm... celý příspěvek > | | Vlky, 6.11.2018 tak teď budete mít tak na 3 roky od sklizně klídek. Nikoli od dalšího řezání košíkářských produktů... | | Co přidat k hotovému hruš. kvasu, 5.11.2018 Jistěže zkazí. Objednejte se na 150kotel a přijeďte se 100, že vám 50l zoctovatělo. Normálně vás vezmou. Já o víkendu přijel na 150l kotel se 4 bečkami po 50 a 2 šly do kotle, zbytek na kompost. Výsledek je 5l 62% tedy asi 6l 48% hruškovice | | Tomel pro republiku, 3.11.2018 U mě sklidil tento týden vichr pár plodů a polámal jednu rostlinu. Plody jsou tvrdé a hořké (jak jinak) a ani po umístění do mrazáku to nebylo ono. Takže zatím jim určitě dopřeji sluníčko. Zralost se ovšem hodně liší dle odrůdy, v mém případě na... celý příspěvek > | | Sezóna 2018 a zimní odrůdy, 1.11.2018 Moje Spartany z 520 mnm jsou dávno zralé, letos byly už v říjnu chutné přímo ze stromu. Jak či kde se pěstují Spartany, které dosud nejsou v konzumní zralosti? Snad ve stínu? | |
|
|