|
Lejuna, Lerosa, Lemeda, Lenova, Kompakta, 8.4.2020 U mne je bohužel Leskora úplně na prach. V mých podmínkách na Hané se nedá o pozdnějším vykvetání hovořit. Kvete vždy před Velkopavlovickou nebo Maďarskou. |
 |
Zalozenie vinice, severny svah 250 m.n.m, 7.4.2020 Rondo bych před pár lety doporučil, teď už jsem vykopal všechny jeho keře. Na jaře brzy raší a má velkou potřebu zelených prací. Odolnost k lísni dobrá, k padlí slabší. Víno špatné není.
Z modrých odrůd dává velmi dobrá vína Regent, Cabernet... celý příspěvek > |
 |
|
 |
Peničkova metóda zakoreňovania viniča, 29.3.2020 Určitě bych už je nasadil do substrátu do kontenerů. Už není na co čekat. |
 |
Reldan, 17.3.2020 Úplně stejně to s Reldanem nedopadlo. Reldan se podobně jako Calypso nejenže nesmí prodávat v malobalení, ale 16. 4. 2020 končí jeho používání v ČR a asi i v EU. Calypso je na tom obdobně, jen s tím drobným rozdílem, že jeho používání je povoleno do... celý příspěvek > |
 |
Prolectus - Moniliova spala, 21.2.2020 Prolectus je povolen nejen do révy a broskvoní, ale i do meruněk, slivoní, třešní a višní. A dokonce proti plísni šedé do jahodníku a do tykvovité zeleniny. Zajímavá je ochranná lhůta, s výjimkou révy je jednodenní. |
 |
Neprůhledný listnatý plot vedle silnice, 20.2.2020 Ale my jsme se neptali, podle našeho názoru v dostatečné vzdálenosti od plynovodu jsme vysadili okrasné jablůňky. Jednání bylo na popud plynáren, které nás upozornily na porušení zákona a na... celý příspěvek > |
 |
Neprůhledný listnatý plot vedle silnice, 20.2.2020 U jednání na plynovodech jsem byl osobně a zkoušeli jsme namítat to samé, ale neuspěli jsme. Stavba kořenového systému je nezajímala, nad plynem se nesmělo vysadit nic. |
 |
Neprůhledný listnatý plot vedle silnice, 20.2.2020 Pokud vede pod pozemkem plynové potrubí, správce plynovodu Vám tam nepovolí výsadbu žádného keře. Alespoň tak jsme dopadli s výsadbou na vesnici:
Pro doplnění: před rekonstrukcí silnice tam rostly padesátilété ořechy, ale nyní už tam nepovolí nic... celý příspěvek > |
 |
Jaka reva?, 27.12.2019 Nemám oblíbenou žádnou rezistentní odrůdu, protože žádnou nemám ani neznám. Nejen tady na zahradě.cz se snažím vyjadřovat podle svého přesvědčení a podle svých zkušeností, nelakuji vlastnosti nových odrůd na růžovo, když růžové nejsou. Nemám to... celý příspěvek > |
 |
Jaka reva?, 27.12.2019 Když budu citovat Vaše slova \"Vinič a medzidruhové rezistentné odrody zvlášť, sú po genetickej stránke niečo ako torta od Čapkovho psa a mačičky\" a o kousek dál \"Génové inžinierstvo, ktoré ako jediné dokáže v šľachtiteľstve \"urobiť poriadok\".... celý příspěvek > |
 |
|
 |
Jaka reva?, 27.12.2019 Také si dovolím s hostem xxx.xxx.64.125 polemizovat.
Ve svém příspěvku operuje s pojmem supervinič nebo superodrůda. Nevím, co si pod tím mám přestavit. Pokud by byla odrůda "superodolná" vůči všem nemocem a škůdcům, bude tady vždy něco velmi... celý příspěvek > |
 |
Virus ToBRFV, 19.12.2019 O bramorách jsem také zmínku nenašel, ale obávám se, že to pravděpodobné, že je bude napadat. Jako hostitelská rostlina je jmenován Lilek černý, který se unás běžně vyskytuje a myslím, že je schopen i zimu přežít. Nejhorší ale je přenos osivem, to by... celý příspěvek > |
 |
Virus ToBRFV, 18.12.2019 Tomato brown rugose fruit virus (Tobamovirus - ToBRFV)
|
 |
Virus ToBRFV, 18.12.2019 Pro pěstování rajčat a paprik se objevila nová hrozba a to Tomato Brown Rugose Fruit Virus (zkráceně ToBRFV).
Bohužel se jedná o virus, který je přenášen také osivem, proto se nejen v EU, ale i na celém světě zpřísňují podménky prodeje osiv i... celý příspěvek > |
 |
Pokus s bramborami, 5.12.2019 Pokud se jedná o odrůdu firmy BEJO Oliver F1, tak se domnívám, že taková šlechtitelská firma, jakou BEJO je, by na trh nepustila hybrid, který by nebyl uniformní.
|
 |