|
Broskvový semenáč bez řezu, 27.4.2017 Naprostý souhlas, starší semenáč přesazení nesnese. Nejlíp se mi osvědčilo vyset pecky na záhon a přesazování semenáčků na trvalé stanoviště provést ve stadiu tvorby prvních tkzv. pravých listů. |
 |
Kvitnú jablone, 27.4.2017 U nás jabloně zatím nekvetou, odhaduji že začnou kvést příští týden. Rozkvetla mi teprve broskev. Na stránich kvetou trnky a třešně ptačí. |
 |
|
 |
Brambory 2017 - odrůdy, termíny předklíčení a sázení, 21.4.2017 Podle záznamu v kalendáři. jsem na den přesně měl před rokem zasázené brambory. Potom se prudce ochladilo, s ranními mrazíky. Letos je tomu zdá se, právě naopak. K sázení se zatím ani nechystám, protože je mokro a chladno, není zatím potřeba spěchat.... celý příspěvek > |
 |
Kvitnú jablone, 21.4.2017  Ze zvědavosti jsem šel dnes dopoledne prohlédnout následky prudkého ochlazení minulých dní a všechno vypadá dobře. Jabloně zatím nekvetou, květní poupata na broskvoni zdá se ustála mrazík -3 st.C. Ale ten téměř měsíční rozdíl v době kvetení oproti... celý příspěvek > |
 |
Kvitnú jablone, 15.4.2017 Těch nevýhod je zde mnohem víc pane Hlavatý, ale protože právě začíná tak dlouho očekávaná lepší polovina roku, převládá ve mě zatím optimismus. Jinak ale u nás stále platí. že "Březen, za kamna vlezem - Duben, ještě tam budem" a výsledek... celý příspěvek > |
 |
Kvitnú jablone, 14.4.2017 dto |
 |
Slivovice vs. calvados, 6.4.2017  Dovolím si trochu zamachrovat s výsledky svého domácího patlání, ovšem s vyjímkou Slivovice, ta je pálená v legální pálenici.
Mě a sousedovi chutná nejvíc Slivovice a v těsném závěsu za ní Ořechovka. |
 |
Jabloň rubín, 24.3.2017 Pěkně zamotaná je ta historie ohledně původu Red Delicious, mutace odrůdy Delicious, původně pojmenované jako “Hawkeye”.
Existují tedy tři možnosti vzniku odrůdy Delicious /Hawkeye.
Výhon z pařezu Krasokvětu Žlutého s pupenovou... celý příspěvek > |
 |
Jabloň rubín, 24.3.2017 Ivan Hlavatý : zřejmě se na té stránce jedná o nesprávný překlad. Správně mělo být, že se jedná o výmladek z kořenů semenné podnože, na které byl naroubován Krasokvět Žlutý...
According to a 1907 USDA Yearbook, in 1875 a Yellow Bellflower apple... celý příspěvek > |
 |
Jabloň rubín, 24.3.2017 K původu odrůdy Red Delicious - mnohem pravděpodobnější pro mne je, že se jedná o mutaci odrůdy Delicious viz zde.
Vzpomínám, že ve vláknu Kidd´s orange probíhala před několika roky diskuze, zda kromě Coxovy Renety je druhou rodičovskou odrůdou... celý příspěvek > |
 |
|
 |
Opál, 22.3.2017 Středně velké plody Opálu s načervenalým líčkem, koupené v Lysicích, ve mě vyvolaly nadšení z jejich chuti. Nadšení bylo později vystřídáno zklamáním, když jsem se dočetl, že nároky na podnebí a půdu jsou podobné jako u Golden Delicious, vyžaduje... celý příspěvek > |
 |
Nenáročné jabloně, 22.3.2017 M9 je dostatečně mrazuodolná, kupte stromek a zasaďte, pár roků poroste a budete mít první plody na ochutnání. Později z něj můžete odebírat rouby pro roubování na vlastní semenáče, nebo na koupené podnože A2. |
 |
Nenáročné jabloně, 22.3.2017 Na vašem místě bych zkusil bych Honeycrisp. Snáší dobře mrazivé zimy a údajně má lepší chuť z chladnějších poloh než teplých poloh. |
 |
Pôvod jednotlivých odrôd jabloní, 12.3.2017 Ivan Hlavatý: S tím "pravděpodobně" jsem měl na mysli spíše neznámou druhou rodičovskou odrůdu.
Jak vyplývá z tohoto případu, tak soudruzi z University of Minnesota udělali někde chybu, ze které vzešla odrůda světového významu. Navíc je údajně... celý příspěvek > |
 |
Pôvod jednotlivých odrôd jabloní, 12.3.2017 Jeden postřeh navíc. U odrůdy Honeycrisp je uvedeno rodičovské křížení Macoun x Honeygold, což bylo v minulosti zpochybňováno a nakonec testy DNA vyvráceno. Jedním z rodičů byla identifikována odrůda Keepsake; (MN447 x Northern Spy), druhý... celý příspěvek > |
 |