|
Bizarni jablon se 7 sikmymi terminaly (samohaná otazek a odpovedí), 14.3.2013 Dobrý den
mám dotaz odkud jste?
sadař vlada |
 |
Stará jabloň - jak stříhat, 14.3.2013 Zdravím
Váš dotaz je názorná ukázka toho jak jste jabloni vnutily tvar broskvoně a je i vidět jak se strom brání tomuto nesmyslnému a nepřirozenému tvaru koruny pro jabloně. To co je napsáno v minulém vláknu platí i pro vaší situaci a celkově pro... celý příspěvek > |
 |
|
 |
Blanické odrudy, 14.3.2013 Zdravím
Omlouvám se p. Milošovi, že jsem ho trochu vyvedl z míry. Odrudy, které jsem uvedl v serii odrud vzniklých pod Blaníkem tzv. blanické odrudy. Na tyto odrudy jsem se ptal proto, že jejich rodičovské odrudy u nás jsou citlivé na... celý příspěvek > |
 |
Plíživá vytrvalost starých odrůd, 11.3.2013 Zdravím
Plně chápu Vaše rozčarování nad názory tvaru stromu. Já mám zkušenost takovou, že ti co většinou kritizují nebo zatracují určitý tvar koruny mají sami problém tento tvar pěstovat. Pro všechny tvary ovocných stromku platí stejné pravidla a... celý příspěvek > |
 |
Rubinola - mrazové desky, 11.3.2013 zdravím
Já mám obavy, že naší milovanou Rubinolu budeme muset pěstovat na kmenotvorné odrudě jako se to dělávalo kdysi
sadař vlada |
 |
Staré jabloně 2; zmladit nebo skácet?, 11.3.2013 Zdravím
Teď si dovolím ještě jeden názor, ze kterého zarytí odpurci vysokokmenu a starých odrud nebudou mit radost. V prvé řadě je škoda relativně zdravé stromy kácet a to nejenom proto že už to potom nikdy nevrátíte a bude pozdě jich litovat. Za... celý příspěvek > |
 |
Staré jabloně 2; zmladit nebo skácet?, 11.3.2013 Dobrý den
Já si myslím, že Vaše slovo zprasena je zbytečně silné. Podle vašich fotografii je vidět, že byl proveden středně silný zmlazovací řez a docela perfektně. U renet hlavně zatírejte řezné rány jsou silně citlivé na napadení nekrozou... celý příspěvek > |
 |
Rubinola - mrazové desky, 11.3.2013 Dobrý den
Prosím touto cestou o informaci jak se v oblastech československých odruda Rubinola pere s prudkým pnutím v kuře kmenu a následným vznikem mrazových desek u nas ve slezsku na opavsku jsou to až silné skalpy a stromky žijou... celý příspěvek > |
 |
Blanické odrudy, 11.3.2013 Dobrý den
Prosím Vás touto cestou o nezaujatý názor na blanické odrudy. Muj dotaz se týká hlavně odolnosti těchto rezistentů na nekrotickou rakovinu. Ptám se proto, že rodiče většiny blanických odrud jsou citlivé na nekrotickou rakovinu (Florina,... celý příspěvek > |
 |
Mech na větvích a kmeni třešně, 27.2.2013 Zdravím
Mech na ovocných stromech není vůbec škodlivý.Právě na opak. Mech Vám pomuže strom ochránit před sluncem a mrazy. Je to přírodní izolátor a ochránce kury. A i pro ty breberky jsou dobré, když jsou dravé a likvidují parazity.Mech není... celý příspěvek > |
 |
|
 |
Mýtus Strýmka, 21.2.2013 Zdravím
Ja jsem napsal pouze to co mi bylo řečeno, když jsem přebíral sad. Strýmka je v sadu náhodně umistěna v řadách jinných odrud. Hlavní opylovací řady byly z Parmény zl. do které jsem se také v tomto sadu zamiloval na první pohled při... celý příspěvek > |
 |
Mýtus Strýmka, 20.2.2013 Zdravím
Děkuji za toleranci, ale mi to nevadí o tom to tady je. Podnož A2 patří k bujným podnožím. Semenáče jsou velmi bujné. Většina vegetetativně množených rostlin jakéhokoliv tipu jsou vždy rustově slabší než rostliny generativního... celý příspěvek > |
 |
Mýtus Strýmka, 19.2.2013 Tak nevím
Je vidět, že si tady někdo plete nazvy intenzivní zpusob pěstovaní a tvaru pěstitelského. Strýmky na A2 jsou ve tvaru čtvrtkmenu a dosahují výšky 4m. Jelikož mi nedělá problém udržovací řez tak není pro mě žadný problém udržovat... celý příspěvek > |
 |
Mýtus Strýmka, 14.2.2013 Zdravím
Velice mě těší, že alespoň většina kritiků Strýmky přiznává, že ji mají jako neudržované stromy nad kterými zalomily hul. Já osobně jsem měl potěšení pěstovat Strýmku v intenzivním sadu kde plnila funkci opylovače ve stáří 40 let na A2.... celý příspěvek > |
 |
Žluté jablko II, 18.1.2013 zdravím
Děkuji za reakci na moji výzvu. Vaše sdělení nás posune o podstatný kus dál.Vaše sdělení, že Váš strom rašil později než ostatní jabloně je důležitý poznatek. Pozdeji rašily pouze dvě žlutoplodé odrudy a to Grahamovo a nebo Hedvábné... celý příspěvek > |
 |