|
Akát, 28.10.2009 Mám za sebou již jeden větší výsev akátových semen při kterém jsem postupova podle návodu z publikace Andreas Bärtels: Rozmnožování dřevin.
Semena mají tvrdou slupku a musí se před výsevem vhodným způsobem ošetřit, jinak se klíčení oddaluje,... celý příspěvek > |
 |
Odrůda Rivan a Korida opylení?, 12.10.2009 RIVAN je velmi raná odrůda a pokud v blízkosti rostou plané třešně (ptáčnice) které kvetou také velmi brzy, mělo by snad k opylení dojít. Horší je, že RIVAN má velmi brzo plody na které se slétávají kosi ze širokého okolí a oberou strom od plodů... celý příspěvek > |
 |
|
 |
Kiwi mimo oplocenou zahradu, 19.8.2009 Děkuji zkušeným za rady. Budu mít více rostlinek (mám již objednáno), takže musím jim najít místo za plotem kde budou více chráněné. Velmi by mě mrzelo, kdyby mi přes zimu, kdy zvěř nejvíce obchází zahrady, sazenice případně celé rostliny spásla.... celý příspěvek > |
 |
Kiwi mimo oplocenou zahradu, 13.8.2009 Rád bych vysadil sazenice kiwi do prostoru mimo oplocenou zahradu. Zde mají ale přístup srnčí i zajíci. Jaké je prosím nebezpečí, že jim kiwi chutná, (a to nejen ovoce, ale celá rostlinky) a můj pokus by skončil nezdarem? |
 |
Roubování, 6.5.2009 - Lze naroubovat na semenáče švestky (durancie) broskev nebo nektarinku?
- Lze naroubovat na semenáč třešně višničku? |
 |
Sršeň černá, 2.5.2009 První pomoc je podrobně zpracovaná v článku na webové stránce http://www.vcelarenihrou.cz/alergie.php4?tisk=1. Jinak v naprosté většině vás sršně nechají bez toho že by vás obtěžovali. Mají jiné zájmy než bodat člověka. |
 |
Roubování třešně, 17.4.2009 Přibližně před měsícem jsem narouboval na plané třešňové podnože rouby z Rivan. Rouby jsem si uřezal z letorostů třešně na samém vršku stromu. Dnes se mi na mnohých roubech objevují poupata a květy. Odstranit květy, nebo je nechat? Podaří se přes... celý příspěvek > |
 |
Pančovaný med, 12.4.2009 Kupovat si med v obchodních řetězcích je jenom pro odvážné. Med je sice v krásném balení, ale podívejte se na etiketu kde by mělo být napsaný původ medu (samozřejmě písmem na který je třeba mít lupu). Ve velké většině zjistíte, že se jedná o med... celý příspěvek > |
 |
Lesni mravenci, 12.4.2009 Proti lezoucímu hmyzu se prodává tzv. Chemstop. Potře se kmínek o šíři asi 3 cm a na chvíli je klid. Až mravenci nanosí na lepící hmotu drobný písek nebo hlínu a udělají si most přes lepící hmotu, musíte pás obnovit nebo rozšířit. Jo, jsou to... celý příspěvek > |
 |
O jaký keř se jedná?, 24.3.2009 Meruzalka krvavá - Ribes sanguineum. S oblibou ji při kvetení navštěvují včeličky. |
 |
|
 |
Rakytník, 17.3.2009 I já mám tříletý rakytník. V loňském roce měl na jednom keříčku cca 50 plodů. Snědli jsme je my. Ptáci o ně nejevili žádný zájem. Vůbec mi ale neodnožuji a právě bych si j rád rozmnožil a z odkopku to asi nepůjde. Potvruji chuť - dost kyselohořké. |
 |
Krustovnice čínská, 15.3.2009 Podívajte se na diskuzi s názvem "kustovnice čínská" v Léčivých rostlinách. Je úplně vyčerpávající! |
 |
Dřín, 15.3.2009 Zřejmě jste narazil na druh dřín-svída krvavá. Vyznačuje se zejména červeným proutím a roste volně v přírodě. Někdy bývá problém se jej zbavit protože silně odnožuje. Pro pěstování v zahradách je vhodnější dřín obecný, který má i jedlé plody červené... celý příspěvek > |
 |
Pančovaný med, 12.3.2009 Doporučuji shlédnou tuto stránku z webu odborníků včelařů. Může mnohým pomoci ke zjištění co si vlastně v obchodě koupily. |
 |
Řez jabloní, 8.3.2009 Možné řešení výše uvedeného problému může být i tzv. probírka nasazených plodů. Já jsem v loňském roce otrhal drobotinu do třech kýblů z jedné jabloně a teprve potom měla překrásné plody i v dostatečném množství.
Pavel |
 |