|
Stromy u Olomouce, 1.6.2008 Jel jsem včera přes Olomouc kolem Makra a u silnice jsem letmo z auta viděl řadu stromů - nejspíš jabloně - prakticky bez listí. Buďto je něco ožralo nebo byly zasaženy herbicidem. Škůdce dělající takový holožír neznám. Víte o tom někdo místní něco... celý příspěvek > |
 |
Napadení jabloní, 1.6.2008 Třicet let jsem na své zahradě padlí neviděl, ani když jsem pěstoval Jonathany. Poslední roky sem tam výhonek, letos asi nejvíc. Na postřik to ale není. Přičítal jsem to globálnímu oteplení, ale půjde spíš o plasticitu choroby. |
 |
|
 |
Jadernička, 1.6.2008 Nechci kritizovat Váš způsob řezu, ale myslím si, žo to byl právě ten důvod, proč Vám jabloň dlouho neplodila. Máte pravdu, že Vám zřejmě prodali jako zákrsek prodali něco bujn ějšího na bujné podnoži. Pokud stromek vyxtvoří metrové až dvoumetrové... celý příspěvek > |
 |
Jabloň Jonathan, 1.6.2008 Přestože chuť Jonathanu z dobrých poloh považuji za jednu z nejlepších, kterou jablka dokáží vytvořit, s jejich pěstováním jsem se rozloučil dávno. Ani ne tak kvůli padlí, s tím v chladné poloze problém nebyl, spíš menší, nedozrálé, později vadnoucí... celý příspěvek > |
 |
Vypěstování podnoží, 31.5.2008 Tak jsem taky progoogloval několik zahraničních odkazů a závěry úplně jednoznačné nejsou.
Připomíná mi to malou analogii z oboru. Byl popsán přenos viru HIV i při pohlavním styku s bariérovou antikoncepcí. Přesto je nadále kondom... celý příspěvek > |
 |
plody na roubu, 31.5.2008 Nutné to není, pokud roub dobře přirůstá a nehrozí vylomení. Možná je dobré plůdky protrhat. |
 |
Jak zrají rané?, 31.5.2008 Zrají letos brzy, pamatuji (snad i loni) ještě dřív. Rivan je k jídlu |
 |
vadnoucí listy meruňky, 25.5.2008 Patrně jde o moniliový úžeh. Usychají nmalé větvičky a dřevo v těch místech roní smolu. Suché odstraňte a spalte. Pokud vadne naráz velý strom nebo velká větev, může jít o mrtvici. Na tu je ale trochu brzo, taky 3 letý stromek je na ni mladý. |
 |
Okurky nakládačky, 25.5.2008 Velmi záleží na teplotě. Dokud se půda neprohřeje, i velmi dlouho. |
 |
Vypěstování podnoží, 25.5.2008 Pokud je mi známo, přenos šarky přes semeno nebyl prokázán. Účastník, který slíbil, že až bude mít čas, uvede zdroj, ze kterého tvrdí opak, stále mlčí.
Ve velkoprodukci se převážná většina podnoží množí vegetativně - je to... celý příspěvek > |
 |
|
 |
Jak založit nový záhon, 24.5.2008 Určitě bych písek se zeminou taky promíchal. Ale i kdybyste jej dala dospodu, záhonům by to rovněž prospělop. Navíc, při podzimním rytí se materiály beztak promísí. |
 |
Rozmístění stromků, 24.5.2008 Sluneční past jako podkovanení až tak dokonalá. Slunce nesvítí pouze z jihu, vychází koncem jara na severovýchodě a zapadá na severozápadě, takže záhony se dostanou velkou část dne do stínu. Smysl ale může mít ochrana před severním větrem. |
 |
Vata na rubíne, 24.5.2008 Je to patrně mšice - vlnatka krvavá - vata po zmáčknutí červená. Odebrat rouby je možné bez problémů. |
 |
Jake druhy vybrat?, 18.5.2008 Pro některé odrůdy, náročné na sumu teplot, to skutečně platí - třeba Goldeny, Starkingy. Ty ve vyšších polohách opravdové sklizňové zralosti v některých letech abni nedosáhnou. Jiné, méně náročné, ale taky pozdní (Strýmky aj.), se češou v... celý příspěvek > |
 |
Potoční bahno na zahrádku? Co tam zasadit?, 18.5.2008 Je otázka, k čemu chcete Vaši pidizahrádku používat. Pokud jako trávník s nějkolika okerasnými keříky, pak navrch rozhrňte tenoučkou vrstvu přesátého kompostu či zeminy a vysejte trávu. Poroste bez problémů, poradí si i s jílem. Taktéž keříky v... celý příspěvek > |
 |