|
hruškový semenáč nebo kdoule, 3.4.2008 Je to tak, jak píše pan Zavřel. Máte-li malou zahrádku v dobré poloze a s kvalitní půdou, pravidelně obdělávanou a hnojenou, nebojte se kdouloně pod hrušky ani Coltu či Gisely pod třešně.
V horších podmínkách, vyšší poloze a zatravněné... celý příspěvek > |
 |
Poraďte o roubování meruňky, 3.4.2008 Tož rouby se obvykle neberou z čerstvě zasazeného stromku. Těch pár výhonů odstřižených z většího stromku v zimě dřevině jistě neublíží. Nakonec ani tomu mladému. Jistě, za vegetace se rány hojí lépe, ale rouby jsou jednoleté, takže žádný... celý příspěvek > |
 |
|
 |
Třešeň Summit - řez, 3.4.2008 Korunu založte tam, kde potřebujete. Dva souběžné výhony každopádně nenechávejte. |
 |
Roubování, 3.4.2008 Tak jako s panem Vítkem často polemizuji, tentokrát jsem chtěl říci něco podobného. Asi jsem v životě narouboval sotva desetinu toho, co pan Boštička, a to se považuji za vcelku zkušeného. Možná proto považuji štěpování za jakýsi obřad. K tomu patří... celý příspěvek > |
 |
Strihani svestky, 3.4.2008 V podstatě každý strom lze pěstovat v pyramidální i duté koruně - i jiných tvarech, ostatně. Ta dutá má výhodu v lepším oslunění, ale nekopíruje přirozený růst dřeviny. Proto se duité koruny doporučují na broskvoně - tam je slunce potřeba a řezat se... celý příspěvek > |
 |
Kdy sázet meruňku, 30.3.2008 Chuťově mi vyhovzují v pevném stavu víc broskve, v tekutém meruňky. Bohužel ani jednoho nemám tolik, abych byl v tom soběstačný.
Pravda, od doby, co převládl dlouhý americký řez, není stříhání broskvoní až taková věda. |
 |
jak dokyselovat pudu boruvkam?, 30.3.2008 Na Orlí je velká drogerie, kde se prodávají i chemikálie. Jestli Vám ji prodají ve 14 nevím, raději vemte někoho staršího. |
 |
Očkování broskvoní, 30.3.2008 Vegetativní pupen vyraší a poroste. Květy patrně odpadnou. |
 |
vyklíči do výšky a zlomí sa, 29.3.2008 Může to být přelitím nebo krčkovými chorobami z nedesinfikované zeminy. |
 |
Kdy sázet meruňku, 29.3.2008 Řekl bych, že sázení, ošetřování a řez broskvoní patří mezi ovocnými dřevinami k nejnáročnějším. Ve starých zahradách roste plno meruněk, na které již roky nikdo nesáhl a mnoho let vesele plodí krásné ovoce.. U broskví si to neumím představit.... celý příspěvek > |
 |
|
 |
Červenohnědý povlak na větvích?, 29.3.2008 To sice mohou, ale tolik svilušek, aby vajíčka vytvořily souvislý rezavý povlak asi na jabloních nebude. Tipnul bych na nějaké nižší rostliny - sinice, řasy, lišejník. |
 |
Nové kroucené stromy foto, 28.3.2008 Začal jsem pozorovat stromy u silnice. Mnoho jich má stejně skroucené kmeny (třeba mezi M. Trnávkou a Rozstáním každý druhý). |
 |
Sršně - jak na ně?, 24.3.2008 Sršně hnízdící v příbytku bych rovněž nesnesl. Ale pokud se rozhodnete hubit vše, co nalákáte na světlo do otevřené světnice, pak Vám nebude stačit ani menší letadlo plné yperitu... |
 |
Roubování třešně, 24.3.2008 Viděl jsem na vlastní oči v televizi zprávu, kterak dělník natírající okna v 5. patře spadnul i s utrženou plošinou. Nic se mu nestalo, ale následovat jej nehodlám. |
 |
Jakou odrůdu?, 23.3.2008 To si netroufám radit. S většinou odrůd osobní zkušenost nemám. |
 |