|
Lískové ořechy, 25.10.2008 četla jsem, že větvíčky lískových oříšků se v tomto čase mají nalomit a nechat na stromu-keři. Na jaře potom odstřihnout - úroda se má tímto zásahem zvýšit. Podotýkám "četla", praktické zkušenosti nemám, ale zkusím. Stejně se na jaře budou... celý příspěvek > |
 |
Stříhání borůvek, 23.10.2008  stejně jako chemický ali. Moje jsou dvouleté |
 |
|
 |
jezírko bez elektřiny, 22.10.2008 v pohodě to funguje, hodně rostlin, žádné ryby, ale místo nich čolci, žáby, užovky - prostě to funguje. Přiměřené množství sluníčka - ani málo ani moc. |
 |
Imperata cylindrica - Red Baron, 17.10.2008  Vedle imperaty je tráva-netráva sedoulek. |
 |
jezírko bez elektřiny, 16.10.2008 V mém případě nemáte pravdu. Jezírko bez elektřiny mám na zahradě mimo bydliště už téměř 30 roků a funguje. Nemám ani přítok vody, prostě nic. Mám hodně vodních rostlin a spoustu živočichů - kromě ryb. Občas připustím vodu - buď dešťovou z... celý příspěvek > |
 |
Kysané zelí, 14.10.2008 s křenem: na 30 kg zelí se nastrouhá 10 cm křenu a při tlačení do soudku s postupně přidává |
 |
okraje trávníku, 12.10.2008 Pokud řešíte jen kačírek, nebo zeminu - mezi trávníkem a záhonem máme asi 8-10 cm hlubokou brázdu tvaru V - sekačkou se dá jet až k okraji a jednou za 2 roky znovu prohloubíme. Pokud se jedná o kůru, tak se musím přiznat, že letos jsme dali tu... celý příspěvek > |
 |
Jak uchovat co nejdéle česnek, 5.10.2008 Bez vody, na sucho. |
 |
Jak uchovat co nejdéle česnek, 5.10.2008 Mám ještě 5 palic starého loňského česneku a zde je vyzkoušený úspěšný návod:
paličák seříznu stvoly asi na 25 cm délky a vložím volně do vázy jako kytku, palicemi nahoru. Postaven může být kdekoliv, u mně stojí na mrazničce v méně osvětlené... celý příspěvek > |
 |
Hryzec vodní, 30.9.2008 Tak bohužel, to jsem si taky myslela, ale během loňské zimy se pustil i do narcisů. O ostatních cibulovinách už ani nemluvě, letos se asi dá do těch někoilika zbývajících a pak už budou na řadě jen ty drobné - crocudfqrsy, snědek, modřenec - i když i... celý příspěvek > |
 |
|
 |
Imperata cylindrica - Red Baron, 29.9.2008 Mám ji druhý rok. Zimu přežila pod lehkým krytem z chvojí. Při silnější zíimě by to asi nestačilo, v tom případě bych použila listí dovnitř a nahoru buď chvojí nebo "košilku" z bílé propustné textilní folie. |
 |
Okrasná tráva - střihání na podzim?, 28.9.2008 Trávy se stříhají až na jaře. Já taky svazuji. |
 |
Jezírko bez el. proudu, 23.9.2008 Ta lokalita se mi moc nezdá, my máme jezírko z jedné střrany stíněné vysokými jehličnany, z druhé strany přístupné slunci. To právě umožňuje pěstování velkého množství rostlin, které jezírko čistí. Určitě vodní a pobřežní rostliny tu trochu sluka... celý příspěvek > |
 |
měsíčková mast - sádlo?, 17.9.2008 Opisuji od bylináře Váni: 500 g sádla, 2 dvouhrsti květu měsíčku zahradního, l kulička borové pryskyřice, 2 lžičky kafru, 100 g včelího vosku a 1 hrst květu heřmánku.
Postup: ve vodní lázni rozpustit sádlo, vložit rozsekané květy a vařit na mírném... celý příspěvek > |
 |
měsíčková mast - sádlo?, 17.9.2008 Asi to bude záviset na účelu použití - jizvy sádlo, ostatní lékárenská vazelina. Sádlo míním domácí, t.j. vyškvařené doma. |
 |