|
Rajcata - nemoc? Co to muze byt?, 1.10.2025 Semena Rose Crush jsou u nás také v prodeji, z českých zahradních eshopů je má asi nejlevněvnější eshop zahradnidum, 55,-/10sem.. |
 |
Rajcata - nemoc? Co to muze byt?, 30.9.2025 Z mé zkušenosti housenky takto znehodnotí rajčata nebo papriky žírem ve větraných sklenících koncem léta a na podzim. Není to žádná invaze housenek, většinou jde o jednotlivce, škody nejsou závratné, bývá poškozeno jen několik plodů a použití chemie... celý příspěvek > |
 |
|
 |
Švestky 2025, 27.9.2025  Včera jsem zase něco natrhal. Ale sklizeň už se chýlí ke konci. Vítr toho dost oklepal a lesní zvěř měla v noci hody. Ráno bylo pod stromy vyluxováno. |
 |
Vlašské ořechy, 27.9.2025  Tak jak jste na tom letos? Ve středu pěkně foukalo, ve čtvrtek jsem lezl po kolenou a sbíral. |
 |
Ellipso UEB4702/1🍎, 27.9.2025 Dělám to stejně, přinejmenším i proto, abych si u vybraných odrůd mladých stromků zachoval na jaro, kdy je použiji jako rouby. Ono i to zapěstování stromků několik sezón trvá a u dvou, tříletého stromku nelze vytýkat nepravidelné rozložení obrostu.... celý příspěvek > |
 |
Ellipso UEB4702/1🍎, 27.9.2025 Gratuluji k takové úrodě. |
 |
Jabloň 2025, 25.9.2025 Tak foto opravdu za moc nestojí, zkuste nafotit ještě jednou a více fotek, třeba i celý stromek s plody, listy. Z jedné nezaostřené fotky plodu se nedá usuzovat, v čem je problém. Jaká je to odrůda? Na jaké podnoži? Dřevo, větve, pupeny, se zdají být... celý příspěvek > |
 |
Švestky 2025, 21.9.2025 dnes velká brigáda, natrháno 40kg a nasbírané 4 šedesátilitrové bečky. |
 |
Dotaz na keřík, 17.9.2025 Pane Josefe, jste opravdu velký znalec flóry. Sám jsem si prohlížel rostlinu na fotce a listy se mi zdály podobné broskvoňovým, mátl mě ale pilovitý okraj listů. Takže jsem to vzdal. |
 |
Švestky 2025, 13.9.2025 Když jsem ty stromky sázel, byl múj úmysl dělat ze všeho spadaného slivovici. A slivovice byla. Bez kvasinek dával mač průměr 63-68%. Jenže pak jsem asi před 7 lety přestal s tvrdým alkoholem, pak i s vínem a teď už jsem skoro 2 roky abstinent.... celý příspěvek > |
 |
|
 |
Švestky 2025, 13.9.2025 No je to škoda, ta degustace by byla fajn. Ačkoli se stromky zdají stejné, švestky na nich dozrávají postupně v průběhu asi 4 týdnů, něco už je teď přezrálé, něco příjemně navinulé, tak akorát a něco je ještě trpké. |
 |
Švestky 2025, 12.9.2025  Další kufr auta plný švestek. |
 |
Švestky 2025, 11.9.2025  Po několika hubených letech mám na chalupě opět metráky švestek. Bude problém to všechno sklidit a rozdat. Ale je to radost, Proto jsem před 15-20 lety postupně rozsázel a zapěstoval okolo 50 odkopkú z místních starých stromú. Zkusil jsem včera něco... celý příspěvek > |
 |
Ne okrasná jabloň, 9.9.2025 Naopak! To je právě dobře míněná rada od paní Jitky. Je samozřejmě velký rozdíl, když pod stromy jsou záhony na zeleninu, které lze upravovat po sklizni, pohrabat a uklidit spadané plody a listí nebo mít pod stromy členité záhony s trvalkami a keři... celý příspěvek > |
 |
Počasí 2025, 6.9.2025  No tykev fíkolistá vypadá jinak a i v zralosti je zelená. Mně vyrostlo tohle, mohla by to být tykev špagetová. |
 |