|
Choroba černého rybízu, 18.6.2025 Dělá to i keř angreštu drtivou většinu dne zastíněný pod stromem... |
 |
Choroba černého rybízu, 18.6.2025 Tenhle problém jsem nikdy u černého rybízu neměl a můj se teprve vybarvuje, dozrání po požadované kvality bude ještě chvilku trvat. Angrešt tohle někdy dělá, když už je přezráty. |
 |
|
 |
Meruňky 2025, 18.6.2025 Já doufám a zatím na to vše ukazuje, že začnou zrát až v červenci. Podle kvetení nejstaršího keře révy, který mám jako kalendář, by ta zralost mohla být maximálně o nějaký ten den dříve než obvykle, takže extrémy jako loni nečekám. Mám i nějakou bio... celý příspěvek > |
 |
Plíseň bramborová, 17.6.2025 Pokud se jedná pouze o příznaky způsobené špatnými výživovými poměry, je odstranění listů kontraproduktivní. |
 |
Výsadba česneku pro sklizňový rok 2025, 17.6.2025 Já mám Sercadis letos poprvé a například se mi s ním proti padlí nedařilo ochránit semenáčky Croncelského v květináčích plánované jako podnože na štěpování a tam byly postřiky samozřejmě preventivní. Asi má vis maior něco proti tomu, abych si vysadil... celý příspěvek > |
 |
Hanita- game over, 17.6.2025 Může se to stát, ale musím zaklepat, že Hanita je jedna z nejvitálnějších a nejplodnějších (pokud postříkáte pilatku) odrůd, které mám. Stromy rostou jako vrby, i když je fakt, že se na nich podepsalo jeden rok přeplození a polámání. Ani s tou... celý příspěvek > |
 |
Výsadba česneku pro sklizňový rok 2025, 16.6.2025 Ještě pro jistotu dodám, že Sercadis na moniliovou hnilobu a ani do brambor použít nehodlám, i když merunky po kroupách už někde pěkně kvetou plísní. |
 |
Výsadba česneku pro sklizňový rok 2025, 16.6.2025 Pane Kuky všiml jsem si z příspěvků, že Sercadis je asi váš oblíbený přípravek. Já ho našel na moření brambor, to je ale vedlejší. Má jít použít i na moniliovou hnilobu peckovin, ovšem ochranná lhůta pouze tři dny??? Při použití do jabloní a nebo... celý příspěvek > |
 |
Plíseň bramborová, 16.6.2025 Tak železem se asi nic nepokazí, ale to by ty příznaky byly z opačného konce. Podle starých listů bych spíš dal hořkou sůl. U okurek vyblednutí může způsobit i napadení sviluškama, ale to by bylo vidět ze spodu listů. |
 |
Broučci na květech révy, 16.6.2025 Nebo teda abych upřesnil, zatím se zdá, že jich bude méně... |
 |
|
 |
Broučci na květech révy, 16.6.2025 Loni jsem měl blýskáčků také požehnaně, a úroda byla... Předloni jsem jednou stříkal a letos je jich méně i bez postřiku. Poškozují květy, réva se s tím podle mých zkušeností dokáže vypořádat, ale třeba ostružiny jsou po takovém masivním nájezdu... celý příspěvek > |
 |
Rajčata 2025, 15.6.2025 U nás loni slimáci cestovali velmi zajímavým způsobem a to například několik kusů "zabalených" v kule bláta, tak jsem měl nad některými místy nataženou i takovou hustou síť. |
 |
Rouby jabloně, 15.6.2025 Více než 100 různých semenáčů, i když bych je neštěpoval určitě všechny, zachránilo to, že jsme začali znovu obhospodařovat druhou zahradu. A já tam vyplácal to co jsem měl připravené na přeštěpování všeho možného. Moc se toho nechytlo, ale... celý příspěvek > |
 |
Plíseň bramborová, 15.6.2025 Tak Ortiva a jí podobné preparáty natě obvykle dobře udrží- green efekt. Já letos se dvěma Championy taky nevydržím, jeden jsem dal před uzavíráním řádků a deštěm a druhý po kroupách. Nějaký ten lístek už stejně tu a tam po tom krupobití příznaky má... celý příspěvek > |
 |
Hibernal a Solaris - choroby, 15.6.2025 Letos jsem si koupil na výstavišti Solaris a na listech měl stejné příznaky už u prodejce, i když ne tak velké. Opravila to zálivka hořkou solí s boraxem a dvakrát postřik chelátovým železem na list, zatím pěstuju ve velkém kontejneru. Ve výsadbě mi... celý příspěvek > |
 |