|
Rozela, 17.7.2021 Trochu jste mě uklidnil, může se jednat o odrůdovou vlastnost ale nejsem o tom zcela přesvědčen.Počátkem týdne jsem aplikoval první Ca postřik na plody u Admirálu a dalších vybraných odrůd pro omezení hořké pihovatosti.Při této příležitosti mě... celý příspěvek > |
 |
Rozela, 9.7.2021 Díky za názor ale chmíří vlnatky krvavé bych si v korunce rozhodně všiml při častých prohlídkách a zeminu pod stromem pravidelně kypřím a žádné podezřelé škůdce jsem neobjevil.Netypoval bych ani na výživovou chybu.Jde mě spíše o názor zda to není... celý příspěvek > |
 |
|
 |
Rozela, 9.7.2021  Již loni jsem si všimnul na Rozele počátkem olistění světlejší zbarvení listů.Později se barva listů dala částečně do normálu.Na snímcích je vidět letošní nápadně světlé zbarvení listů.Přírustky byly menší ale ponechané ovoce se vyvíjí velikostně... celý příspěvek > |
 |
Rouby jabloně, 8.7.2021  Jak vidíte šance vyrašení tohoto roubu.Před 14 dny jsem jej zkrátil o jeden pupen a roub byl zelený.Před pár dny jsem odstranil roubovací pásku a roub se zdál srostlý, při mírném tahu pevně držel.Že by v druhé míze?
Zahradě zdar - Mičurin II (470... celý příspěvek > |
 |
Hardyho máslovka neroste, 8.7.2021 Pro ty kteří si chtějí udělat svůj úsudek o používání fytohormonálních přípravků na bázi cytokininů pro rozvětvování najde tento článek v měsíčníku Zahradnictví (ovocnářství) pro profesionální zahradníky str.18÷22. číslo12/2020.Používání růstových... celý příspěvek > |
 |
Hardyho máslovka neroste, 5.7.2021 Stále častěji se setkáváme po koupi krásně rozvětveného a rostlého stromku že po výsadbě neroste.Teče z něj jakýsi hnis a nebo vůbec nepřirůstá a paběrkuje.Rádo se to svádí na kupujícího a jeho nějaké selhání a má být prý trpělivý.Tyto stavy před 15... celý příspěvek > |
 |
Rouby jabloně, 4.7.2021  V pátek jsem nevydržel a u všech roubů sundal roubovací pásky.Na přeroubovaném vřetení jsem zjistil u stále nadějných nevyrašených roubech jejich neujmutí.Naštěstí jsem rouby předimenzoval a to co se ujmulo postačuje k zapěstování vřetene.Na snímku... celý příspěvek > |
 |
Rouby jabloně, 28.6.2021  Stav roubů po týdnu se moc nezměnil.Některé rouby se těžce probírají, jiné rostou jak z vody.Potěšilo mě, že po dvou měsících krásně vyrašily pupeny u druhého roubu Rubelit.Provedl jsem tedy další zkoušku u dvou nereagujících roubů Vanesa na... celý příspěvek > |
 |
Rouby jabloně, 23.6.2021  Podrobnou prohlídku roubů jsem udělal v neděli vzhlem k tomu jaké rozdíly v ujmutí vznikly.Na brázku č.2 je v horní části vidět ježek roubů.Ze šesti roubů (Sisi neboli Šarlota) mají dnes tři rouby pěkné přírustky a u třech není vidět aní zelená... celý příspěvek > |
 |
Rouby jabloně, 22.6.2021  Pro představu jak vypadalo vřeteno po přeroubování 30.dubna.Na obrázku č.1 je loňské přeroubování vřetene Jantaru lehce narašenými rouby.Výsledek ujmutí nevyhovující.Obrázek č.2 - opětovné přeroubování vřetene s dostatečným počtem roubů.Ujmutí se zdá... celý příspěvek > |
 |
|
 |
Rouby jabloně, 21.6.2021  Jen tak pro názornost jak dokáže příroda dělat kotrmelce a napíná pěstitele.Na obrázcích je část přeroubovávaného vřetene.Je tam vidět velké rozdíly v ujmutí roubů. Všechny jsou jedné odrůdy, letorosty odebírány ve stejnou dobu ze stejného stromu... celý příspěvek > |
 |
Rubelit, 10.6.2021 Fytos Rubelit nabízí.Zda je to pouze pro velkopěstitele nebo i pro zahrádkáře nevím.Viděl jsem ještě pár nabídek ale s poznámkou není na skladě.Zda jsou nabídky aktuální a budou k dispozici i na podzim ukáže čas.Z těch minimálních informací na netu o... celý příspěvek > |
 |
Rubelit, 9.6.2021 Ač se jedná o střížovickou odrůdu je kolem této sorty nějak tajemno.Ani mainstreamoví snaživci a časopisy se o ní nezmiňují.Na českých webech jsem nenašel ani z jakého křížení tato odrůda vznikla. Šel jsem na zahraniční a tam jsem se dověděl že... celý příspěvek > |
 |
Jak vám letos kvetou jabloně?, 28.5.2021 Je to radost pokud jadroviny kvetou, samozřejmě.Pomysleli jste pánové na to aby jste se mohli radovat i příští rok? Na mnohých stromech probíhá stále nové kvetení.Připomíná to stav kdy stromy plodí obrok. Pěstitel to však v této fázi... celý příspěvek > |
 |
Co se ztvrdlým štěpařským voskem, 27.5.2021 Skvělá rada pane Afer.Zařídil jsem se dle Vaší zkušenosti a u nové tuby Legocortexu jsem odřezal nanášecí štětiny.Krásně se s tím nyní pracuje. Požadované množství tmelu vymáčknu na nanukové ploché dřívko které používám k zamazávání ran..Výrazná... celý příspěvek > |
 |