|
Odrůda Admiral, 29.8.2021  Průběžný stav Admirálu určeného k likvidaci.Dle fota je zjevně nemocný.Plody se zvětšily minimálně a bez přírustků.Rozhodně to však není zapříčiněno péčí o strom, udržování černého úhoru a pěstitelského tvaru štíhlého vřetene.To může napsat pouze... celý příspěvek > |
 |
Rozela, 26.8.2021  Konec nadějí.Stromek Rozely se od staršího snímku viz.příloha prakticky nezměnil.Plody se zvětšily minimálně a celkový vzhled byl nezdravý.Včera jsem jej vykopal, vybral kořeny a nahradil původní půdu ve výsadbové jámě za novou.Nyní je pozice... celý příspěvek > |
 |
|
 |
Mantet, 24.8.2021  Poslední Mantety česané v pátek a uloženy v lednici.Stále skvělá kvalita plodů.Konzumní doba se mě protáhla na 3.týdny.Stačí využít postupnou zralost této odrůdy a uložení v chladu.Chuť je na letní jablko přepychová.
Zahradě zdar - Mičurin II... celý příspěvek > |
 |
Williamsova - ten pravý požitek pro chuťové buňky, 21.8.2021 Na rez žádné extra přípravky nepoužívám.Prostě ji ošetřím souběžně přípravky které používám proti strupovitosti jabloní.Dvakrát před květem a dvakrát po odkvětu.Kdysi jsem četl.Pokud je napadeno 30% listů je to hranice pro škodlivost.Nad touto... celý příspěvek > |
 |
Rouby jabloně, 21.8.2021  Nevydržel jsem a roub Splendouru který jsem narouboval koncem dubna jsem zakrátil zase o jeden pupen abych se přesvědčil zda je roub stále živý.Jeho stav a vzhled se stále neměnil.Na fotkách 1 a 2 je detail střihu.Fotky nejsou nejkvalitnější ale je... celý příspěvek > |
 |
Williamsova - ten pravý požitek pro chuťové buňky, 21.8.2021  Williamsova červená (purpurová) - 2021 - vroubovaná do Lucasky
Asi deset dní před sklizní.Při nárustu plůdků jsou hruščičky cihlově červené a během pár týdnů získají fialové zbarvení.
Zahradě zdar - Mičurin II (470 m) |
 |
Mantet, 13.8.2021  Mantet - sklizeň probírkou stále probíhá
 |
Odrůda Admiral, 10.8.2021 Je to nekrotická rakovina dřeva a můžeme si vybrat zda nektriová či bakteriální nebo puchýřovitá rakovina kůry a nebo cytosporové odumírání jabloně.Prevenci uvádí atlas chorob výsadbu odolných podnoží (neuvádí které) a méně nachylné odrůdy do vlhčích... celý příspěvek > |
 |
Odrůda Admiral, 8.8.2021  Zdravíčko.Účelem mého příspěvku není odrazování lidí od pěstování Admirálu.Sám jej zřejmě zkusím znovu.Na druhou stranu není normální aby vysazený výpěstek při normální péči takto po pěti letech skolaboval.Ale kde sehnat kvalitní materiál.Podívejte... celý příspěvek > |
 |
Odrůda Admiral, 7.8.2021 Škoda to je.Kalcolit jsem aplikoval zatím dvakrát a chystám se na třetí a zkusit dopěstovat plody.Ovšem stromek s takto fatálním postižením nemá perspektivu.Nenadělám nic a mohu jen doufat, že příště bude líp.
 |
|
 |
Odrůda Admiral, 7.8.2021  Admirál končí.Pět let po výsadbě stačilo rok a půl vlhčího počasí a rozvinulo se nekontrolovatelné nekrotické napadení dřeva.S hořkou pihovatostí se můžete s různým výsledkem popasovat ale proti této náchylnosti rubínovitých odrůd jste bezmocní.Ustal... celý příspěvek > |
 |
Mantet, 6.8.2021  Mantet - 2021 - štíhlé vřeteno
Letní jablka už začínají.Mantet s vynikající chutí již pár dnů předvádí svoji kvalitu.Na snímcích je vidět postupné dozrávání.Vhodný pro probírkovou sklizeň.
 |
Plíseň bramborová 2021 - stav fronty, 1.8.2021  Včera dopoledne jsem seřezával nať u odrůdy Radana a podívejte se, jaká krása se skrývala pod natí.
 |
Favorita Morettini 3, 1.8.2021  Na Vysočině již také započala sklizeň FM3.Letos vynikající kvality po slunečném jaru a létu.
 |
Rouby jabloně, 28.7.2021 Abych to nějak shrnul, obohatil jsem letos svoji zahrádku dvěma českými odrůdami Ghiva a Rubelit.Dále čtyřmi odrůdami zahraničního novošlechtění.Názvy uvedu až co se z toho vyklube.Buzrlův stromek obohatil odrůdami Sisi (Šarlota) a Elizabet.V rámci... celý příspěvek > |
 |